Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp 70ds-15s problem z ustawieniem obrazu "poduszka..

kusandrzej 21 Mar 2005 17:31 2423 9
    kusandrzej
    Level 11  
    Mam sharpa 70ds 100Hz problem jest z ustawieniem geometri obrazu objawia sie tym ze jest delikatna "poduszka"na bokach ekranu,zaznaczam ze wszystkie kondki w tv wymienione były tez popalone tranzystory smd w układzie pionowego odchylania wymienione fakt ze płyta w tym mjejscu (odchylanie pionowe) jest dosyc mocno przegzana, W trybach serwisowych regulacja geometri obrazu działa tylko niewystarczajaco aby zlikwidowac problem "poduszki". Mam pytanie czy jest jakis element ,czesc na która bardziej zwrocic uwage aby zlikwidowac ten problem.
    jez
    Level 31  
    witam
    Czy wymienione SMD tranzystory sa orginalne ?
    Sprawdz diody i opory (smd tez ) w tym ukladzie.
    kusandrzej
    Level 11  
    tranzystory nie wiem czy sa orginalne ale podstawiałem dwa razy z róznych zrodeł zakupu ale moze bardziej problem tkwi w odchylaniu poziomym?
    lampa
    Level 19  
    wtrybie serwisowym Byłes .Tam można sobie pomieszać w geometrii
    powodzenia
    kusandrzej
    Level 11  
    w trybach serwisowych byłem ale jak pisałem wyzej regulacja jest ale niedostateczna niewystarczajaca polega na tym iz reguluje od minimalnej "poduszki do wiekszej ale brakuje aby uzyskac pełna linie pionowa z boku eranu jak z lewej tak i z prawej strony ekranu moze ktos spodkał sie z takim przypadkiem? prosze o pomoc
    jadovity
    Level 13  
    W takich przypadkach w kazdych szarpach a juz szczegolnie w CA100 i DA100 nalezy wymienic wszystkie kondensatory FKP ktore mialy zimne luty Nie nalezy ich mierzyc tylko podmienic Nawet dobre mostki nie pokazuja ich uplywnosci zwlaszcza szczatkowych.
    Pozdrawiam Jadovity
    kusandrzej
    Level 11  
    Postaram sie je wymienic wszystkie jak cos pomoze to napisze.A które elementy wg. schematu sa wykonawcze i odpowiiedzialne za regulacje "poduszki"
  • Helpful post
    lolek1
    Level 15  
    Wymień diody zenera 12V SMD połączone szeregowo D621 i 620.
    Czasem trzeba wymienić też D616,617,618 są to 1N4148 SMD.
    Powinno pomóc.
    kusandrzej
    Level 11  
    Wymieniłem diody zenera D621 i 622 i jest ok regulacja działa w pełni . Diody na miernik były ok ale czasami tak bywa ze na miernik jest ok a w praktyce jest inaczej.Dzieki wszystkim za pomoc a w szczególnosci lolkowi1 on trafił w dziesiotke jeszcze raz dzieki za pomoc.