Cześć. Na wstępie powiem iż jestem kobietą więc proszę o wyrozumiałość. Zepsuł mi się dysk w laptopie HP COMPAQ 6510B. Jest to już stary laptop lecz działa bardzo dobrze. Obecnie mam dysk WDC 320GB BLUE SATAII 8M 5400 WD3200BPVT. Niestety podczas włączania komputera często bardzo głośno skrzeczy jak by coś piłował i wtedy komputer się nie włącza pokazując komunikat BRAK SYSTEMU OPERACYJNEGO. Pomaga kilkukrotne włączanie i wyłączanie. Sprawdzałam dysk polecanym programem HDTune i wyświetla mi on bardzo dużo czerwonych sektorów na początku testowania (dysku). Nie będę się nad tym długo wypłakiwać i chciała bym zakupić nowy dysk. Polecono mi SEAGATE SSHD THIN 500GB MLC 8GB ST500LM000 w związku z budżetem. Mam na dysk maksymalnie 200zł - ma to być nowy dysk ze sklepu (gwarancja 24m i faktura) oraz pow. 320GB - najchętniej 500 - 750. Widziałam w sklepach na aukcjach iż do naciągniętego 230-240zł kupię dość pojemny dysk lecz nie chcę pogorszyć parametrów komputera. Mogli byście mi doradzić jaki dysk mam wybrać? Na różnych forach polecają dyski SSHD lecz sporo ludzi ma masę problemów z zainstalowaniem systemu bo starsze laptopy nie widzą pamięci flash. Piszę co wyczytałam. Podaję specyfikację komputera:
Procesor Intel Core 2 Duo T9500 FSB800
Pamięć RAM 4 GB DDR2 FSB667
BIOS mam z 2010r
Obecny Dysk Scorpio Blue WDC 3200BPVT SATAII
System Windows 7 Pro x64
Proszę o jakieś porady. Czy ten dysk będzie działał z moim laptopem? Wspomnianego SEAGATE SSHD THIN 500GB MLC 8GB ST500LM000 mogę kupić jako nowego z 2 letnią gwarancją w sklepie stacjonarnym w promocji za 200zł gdy kupię u nich drukarkę laserową (którą akurat musze kupić.)
Aha, nie wiem czy to ważne ale kazali mi wszędzie wspominać o tym iż mój laptop uruchamia system z dysków USB. Nie wiem o co chodzi ale ma tzw. funkcję BOTOWANIA z USB i widzi przy starcie dyski takie jak USB itp. Kilka razy z pendrajwa uruchamiałam mini ubuntu by zobaczyć co to jest. Wszystko było ok więc myślę że taki dysk powinien działać lecz skąd pobrać sterowniki do niego dla Windows7 pro x64?
Procesor Intel Core 2 Duo T9500 FSB800
Pamięć RAM 4 GB DDR2 FSB667
BIOS mam z 2010r
Obecny Dysk Scorpio Blue WDC 3200BPVT SATAII
System Windows 7 Pro x64
Proszę o jakieś porady. Czy ten dysk będzie działał z moim laptopem? Wspomnianego SEAGATE SSHD THIN 500GB MLC 8GB ST500LM000 mogę kupić jako nowego z 2 letnią gwarancją w sklepie stacjonarnym w promocji za 200zł gdy kupię u nich drukarkę laserową (którą akurat musze kupić.)
Aha, nie wiem czy to ważne ale kazali mi wszędzie wspominać o tym iż mój laptop uruchamia system z dysków USB. Nie wiem o co chodzi ale ma tzw. funkcję BOTOWANIA z USB i widzi przy starcie dyski takie jak USB itp. Kilka razy z pendrajwa uruchamiałam mini ubuntu by zobaczyć co to jest. Wszystko było ok więc myślę że taki dysk powinien działać lecz skąd pobrać sterowniki do niego dla Windows7 pro x64?