Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak dźwięku na kinie domowym przy odtwarzaniu filmów z USB w TV

Humma 18 Lis 2013 10:09 7887 9
  • #1 18 Lis 2013 10:09
    Humma
    Poziom 7  

    Witajcie,

    Mam lekki problem. Czytałem forum znalazłem temat o podobnym problemie, lecz nie było tam żadnej mądrej odpowiedzi.

    Mam kino domowe ampli Yamaha HTR-3064 z głośniczkami. Oraz TV Samsung UE46F6640.

    Może do rzeczy, podpięcie wygląda następująco:

    TV - Ampli kabel HDMI
    UPC - Ampli kabel HDMI
    Bluray - Ampli kabel HDMI

    Wszystko działa pięknie, lecz jak odpalam film przez USB podłączony bezpośrednio do TV a nie do bluraya to nie ma dźwięku w kolumnach tylko w TV.

    Czytałem, że być może dodatkowy kabel optyczny pomoże i wtedy trzeba połączyć TV - Ampli - optykiem.

    Proszę o radę.

    0 9
  • #2 18 Lis 2013 10:23
    elemen_th
    Poziom 29  

    Jeżeli TV ma wyjście optyczne to tak właśnie powinieneś zrobić, podłączyć TV optykiem do amplitunera.

    0
  • Pomocny post
    #3 18 Lis 2013 11:33
    grubs
    Poziom 32  

    a czy któreś gniazdo Hdmi w TV jest opisane jako ARC? Z instrukcji wynika że powinno być.
    Do niego powinieneś podłączyć Amplituner.
    I dalej...
    Aby korzystać z funkcji ARC, włącz ją w menu urządzenia Anynet+ (HDMI-CEC) Odbiornik

    0
  • #4 18 Lis 2013 12:53
    Humma
    Poziom 7  

    Tak jest HDM IN 2 (ARC)

    Czyli mam rozumieć przepiąć z HDMI IN 1 (STB) do tej dwójki ?

    A te ustawienia w TV? czy ampli mam szukac?

    0
  • Pomocny post
    #5 18 Lis 2013 13:08
    grubs
    Poziom 32  

    Humma napisał:
    Tak jest HDM IN 2 (ARC)

    Czyli mam rozumieć przepiąć z HDMI IN 1 (STB) do tej dwójki ?

    A te ustawienia w TV? czy ampli mam szukac?


    Tak przepnij do 2
    ustawienia są w TV ale możliwe że będzie działać od razu.
    Próbuj.

    0
  • Pomocny post
    #6 18 Lis 2013 13:55
    anmedia
    Poziom 39  

    Humma napisał:
    Tak jest HDM IN 2 (ARC)
    Czyli mam rozumieć przepiąć z HDMI IN 1 (STB) do tej dwójki ?

    Poprawne polaczenie - ale nie koniecznie zadziala. Kabel HDMI w TV z ARC laczysz do gniazda HDMI OUT w amplinerze. A wiec zawsze musisz miec wlaczony amplituner aby miec dzwiek z kazdego urzadzenia.
    Co do USB. Jezeli po podlaczeniu jak opisalem nie zadziala, bedzie konieczne podlaczenie TV z kinem domowym kablem optycznym.

    0
  • #7 18 Lis 2013 15:09
    Humma
    Poziom 7  

    Kurcze powiem wam, że podłączyłem tak jak napisaliście dodałem zestaw kina domowego w TV. Wszystko niby włączone, lecz jak odpalam film z USB w TV nie ma głosu. Jak włączę głośniki telewizyjne to leci głos z telewizora natomiast jak przełączam na zewnętrzne to nie ma.....

    0
  • #8 18 Lis 2013 15:11
    anmedia
    Poziom 39  

    Humma napisał:
    Jak włączę głośniki telewizyjne to leci głos z telewizora natomiast jak przełączam na zewnętrzne to nie ma....

    No i tak ma byc - oczywiscie poprzez ARC. Przy podlaczeniu optycznym TV - kino domowe tak juz nie powinno byc (zalezy od modelu TV - w jednym trzeba wybrac wyjscie cyfrowe, w innym jest sygnal caly czas).

    0
  • Pomocny post
    #9 18 Lis 2013 15:35
    grubs
    Poziom 32  

    anmedia napisał:
    Humma napisał:
    Jak włączę głośniki telewizyjne to leci głos z telewizora natomiast jak przełączam na zewnętrzne to nie ma....

    No i tak ma byc - oczywiscie poprzez ARC.


    Nie ma gdzie głosu?
    W kinie domowym?

    a ustawiłeś podczas odtwarzania filmów
    Dodatkowe ustawienia odtwarzania filmów
    ● Odbiornik
    Wybierz przycisk Odbiornik, a następnie włącz amplituner AV.

    0
  • #10 18 Lis 2013 16:17
    Humma
    Poziom 7  

    OK WSZYSTKO DZIAŁA ! Temat do zamknięcia dziękuje wam za pomoc i zaraz rozdam nagrody hehe :)

    Zrobiłem tak jak kazaliście lecz nie działało.. jednak okazało się, że w ustawieniach amplitunera w dokładnie w dziale HDMI trzeba było włączyć ustawienia manualne i odpalić ARC :)

    I tak jak pisaliście mam to na AV4 :)

    Dziękuje i pozdrawiam was forumowicze ;)

    0