Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termopara spawanie spawarka

HUGO 21 Mar 2005 17:56 3891 6
    HUGO
    Level 15  
    Witam wszystkich

Chce budowac spawarke do termopar moze mi cos podsuniecie jakis pomysl moze ktos cos takiego robil moze mi pomozecie jakies rozwiazania z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam

Hugo
    diff
    Level 19  
    nie możesz wprowadzić obcego mat. spróbuj opsłużyć się elektrodą grafitową-zbyt mało danych aby coś poradzić termopary zgrzewa się na zgrzewarce punktowej
    witek17
    Level 24  
    jeżeli to ma służyć wyłącznie do termopar, to możesz zrobić bardzo uproszczoną zgrzewarkę, sprężyna do ustalania nacisku (np. od zaworu samochodowego), transformator kilkaset W, dwa pręty miedziane fi 10, powinno wystarczyć na cieńkie druty, mechanika taka prosta, że na pewno sam coś wymyślisz, potem troche prób, ustalania warunków pracy i już
    HUGO
    Level 15  
    Tak to wiem ale czy wystarczy samo zgrzanie czyli połączenie tych drutów czy musi być kulka na końcu zgrzewu

Hugo
    witek17
    Level 24  
    jeżeli termopary będą z materiałów łatwotopliwych (przynajmniej jeden metal), to można mikropalnikiem zespawać, naukowcy twierdzą, że dobrze wykonana zgrzeina ma lepsze właściwości niż połączenie lutowane, co do połączeń lutowanych, sądzę że można lutować na srebro, utworzą się wtedy dwa ogniwa 1-elektroda-srebro i 2-elektroda-srebro, ponieważ znajdować się będą w identycznej temperaturze, efekt 3-go metalu zredukuje się
    riki1
    Level 12  
    Osobiście łączyłem termopary Pt fi.0.8 i 0.6 TIG-iem prądem ok 10A.
    Termopara pracuje w piecu do 1300 st.C.Metoda prosta ,szybka i bez nakładów finansowych na dodatkowe urządzenie.Pozdrawiam!
    diff
    Level 19  
    poszukaj tematu "Zapytanie termopara"-tam opisałem jak zrobić kulkę w sposób prosty