Kit AVT1007 na układzie U2008 służy do regulacji mocy pobieranej przez odbiornik podłączony do sieci 230V. Kiedy próbujemy nim regulować prędkość obrotową silnika komutatorowego napotykamy problem niestabilności prędkości obrotowej przy zmianach obciążenia silnika. Jeśli mamy silnik, np. popularny "pralkowiec", to posiada on prądnicę tachometryczną, za pomocą której możemy zbudować sprzężenie zwrotne, powodujące zwiększenie prądu podawanego na silnik, w celu podtrzymania prędkości obrotowej, w chwili zwiększenia obciążenia.
Doskonale to zdaje egzamin np. na wsi przy maszynach do oczyszczania ziarna, gdzie pożądana jest precyzyjna regulacja i stałość nawiewu.
Poniżej schemat w jaki sposób to rozwiązałem...
Kiedyś widziałem podobne regulatory (bez US) w starych sokowirówkach zelmerowskich - może posiada ktoś schemat?

Doskonale to zdaje egzamin np. na wsi przy maszynach do oczyszczania ziarna, gdzie pożądana jest precyzyjna regulacja i stałość nawiewu.
Poniżej schemat w jaki sposób to rozwiązałem...
Kiedyś widziałem podobne regulatory (bez US) w starych sokowirówkach zelmerowskich - może posiada ktoś schemat?