Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie laptopa z interface audio trzaski

silance 19 Nov 2013 10:42 3771 8
    silance
    Level 10  
    Posiadam interface audio Presonus AudioBox 1818VSL i laptopa Acer (i5, 16 giga RAM, Win 7 x64). Po podłączeniu interface kablem USB do laptopa słychać w monitorach "pykania"(w mniej więcej równych odstępach czasowych: pyk...pyk...pyk), ma to miejsce z zasilaczem i bez. Ustawienia latencji też nic nie dają. Wystarczy że podepnę kabel usb do laptopa i już pyka( nie załączam DAW ani nie odtwarzam muzyki). Gdy podpinam do tego interface mikrofon, to przerywa i trzeszczy. Głównie podpinam go do komputera stacjonarnego i tu nie ma żadnych problemów, ale chciałem coś zarejestrować w terenie. Czy kontrolery usb w niektórych laptopach sprawiają problemy? Poprzednio miałem problem aby zmusić do pracy E-mu 0404 usb i laptopa Lenowo T61.... przy kupnie następnego laptopa to będę musiał pójść z interfejsem do sklepu i podłączyć bo widzę, że mam jakiegoś pecha w tym przypadku. Może coś w biosie? Jakieś pomysły?
    kendzikk
    Level 11  
    masz jakies oprogramowanie do tego interface? tzn jak go podłączasz to masz jakies funkcje na kompie aby wejść tam gdzie się latencje ustawia , może tam spróbuj poszukać, kompa masz dobrego interface pewnie dobry więc raczej szukaj problemu w ustawieniach, może ustawienia mono/stereo ? interfejs nie powinien sprawiać problemów po podłączeniu przez USB
    silance
    Level 10  
    W ustawieniach karty dźwiękowej mam możliwość wyboru latencji poprzez ustawienie samplowania tzn; 128, 256, 512, 1024 etc. Zmieniałem na każdą możliwość, ale wynik był ten sam.
    Zobrazuje sytuacje tak: Do tego interfejsu wpięte są monitory aktywne i gdy kabel usb jest podłączony do skrzyni to jest dobrze, natomiast wystarczy że podepnę ten kabel do usb laptopa (próbowałem do wszystkich gniazd usb) to już słychać trzaski pomimo tego że jeszcze sterowników nie zamontowałem. Oczywiście po instalacji sterów sytuacja się nie zmienia, a próbując odtwarzać dźwięk poprzez np. media player to są wyraźne zniekształcenia. Wygląda to jakby laptop "siał" te trzaski hardware-owo (bez znaczenia jest to czy podpięty mam zasilacz czy nie).
    Dzięki za zainteresowanie ;)
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    silance wrote:
    W ustawieniach karty dźwiękowej mam możliwość wyboru latencji poprzez ustawienie samplowania tzn; 128, 256, 512, 1024 etc.

Nie latencji a opóźnienia, i nie ustawienie samplowania a ustawienie wielkości bufora, podawany w ilości sampli. Ilość sampli w zależności od częstotliwości próbkowania można przeliczyć dopiero na konkretny czas.

silance wrote:
    Gdy podpinam do tego interface mikrofon, to przerywa i trzeszczy.

Bardziej wskazywało by to na problemy z zasilaczem w presonusie (w środku). Próbowałeś pracy z innym komputerem? W szczególności z stacjonarnym?
    silance
    Level 10  
    Na stacjonarnym wszystko jest ok, zresztą problemy miewałem tylko z laptopami... Może uda mi się wypróbować na innym laptopie.
    Tak chodzi o buforowanie... innych opcji tam nie ma.
    Połączenie laptopa z interface audio trzaski
    Anonymous
    Anonymous  
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    adambyw, arturcieslak1, tu akurat mamy latencję, zależną od wielkości bufora i częstotliwości próbkowania. Nie opóźnienie, bo nigdzie opóźnienia nie stosujemy.

Opóźnienie wprowadzane przed przetwarzanie ADDA nie jest najczęściej podawane w kartach dźwiękowych.
    Anonymous
    Anonymous  
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Latencja to niepotrzebny anglikanizm w naszym języku, bo w zupełności go wyczerpuje słowo opóźnienie. Opóźnienie zależne i generowane przez wielkość buforu.
    Owszem czasami trzeba zapożyczyć terminy ale nie w każdym miejscu.

Dość tego offtopu, proszę wrócić do meritum tematu.