Panowie, a czy ktoś próbował zrobić uzwojenie z linki płaskiej? Powinna wejść lepiej niż linka o przekroju okrągłym. Przy tej samej ilości zwojów, można byłoby zastosować większy przekrój. Dodatkową zaletą jest, że jest bardzo miękka. Są to linki np do szczotek. Przykładowa linka miedziana, cynowana, o przekroju 40mm^2:
Taśmą kaptonową lub mylarową. Gdzieś wcześniej już pisano, że lepiej oskubać typową, używaną przez wszystkich linkę i dać cieńszą izolację, wejdzie jeden zwój więcej. Izolacja mnie nie martwi, tylko czy taka miękka linka w ogóle się nadaje do naszych celów?
Pojęcia nie mam czy brakuje, ale skoro można (?) zrobić lepiej, to czemu nie?
Kolego jak chcesz zrobić lepiej i koszty są Ci obojętne, to lepiej kup płaskownik nawojowy o takim przekroju. Są one izolowane więc roboty Ci odejdzie. Gdzieś widziałem nawet w podwójnej izolacji szklanej taki płaskownik.
Po takim przewinięciu masz dopiero lepiej. Linka to linka i jej wadą nie zaletą jest to że jest miękka i elastyczna.
Chyba nie widziałeś fabrycznie przewiniętego trafo linką miedzianą?
Wszystkie są drutem (miedzianym czy też aluminiowym jak w mikrofalówce).
Koszt nie stanowi jakiejś strasznej bariery, nie staram się zrobić zgrzewarki ze złomu. Płaskownik, myślałem już wcześniej, ale jak to nawinąć na zamknięty rdzeń? Rozsądnym się wydaje płaskownik 3x12, weszłoby 6 zwojów o przekroju 36mm^2, ale nie mam pojęcia jak z jego twardością. Chyba, że może są fachowcy potrafiący rozebrać rdzeń, nawinąć i z powrotem poskładać?
Wystarczy zwykła piłka do metalu i chwila czasu. Na poksipol też dobrze trzyma. Rozcinałem wiele rdzeni transformatorów a potem kleiłem je klejem epoksydowym. Wszystkie działają do dziś (ponad 3lata).
Opisywany sterownik działa od wielu lat i został "dopracowany" by jak najlepiej spełniał swoje zadanie. Gdyby Kolega przeczytał cały wątek, to pytań by było mniej. Wspomniana zworka służy do zmiany zakresu czasu zgrzewania. Program można wgrywać dowolnym programatorem, który obsługuje te procesory (ja korzystam z Willar SP200SE)
Trzeci pin jest zasilanie 5V do podłączenia diod LED sygnalizujących zakres czasu (ułatwiało mi to budowę zgrzewarek).
Nie montując LED należy założyć podwójną zworkę masy i procesora aby przez przypadek nie uszkodzić sterownika podając (+) na procesor.
Zgodnie ze wzorami - nie uzyskasz odpowiednio wysokiego prądu.
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Właśnie zaprojektowałem sobie płytkę do zaprogramowania procesora. Może mi ktoś sprawdzić czy się gdzieś nie pomyliłem. Jakim programem mam zaprogramować układ po LPT??
To ja się męcze nad zrobieniem programatora a Ty zrobiłeś lepszy sterownik na ATMMEGA 8 hehe
Chciałbym sobie go też zbudować tylko lekko przerobić pod Triaka bezpośrednio na tej płytce.
Czym zmieniasz w swojej płytce zakresy czasu. Bo piszesz że do 5s max??
Dodano po 42 [minuty]:
LA72 wrote:
rsv6 wrote:
Nawijał ktoś z wastylko 3zwoje?
Jam mam 3 zwoje w trafie MHT-6002N.
U mnie jest 2,9V 3 zwoje 35mm^2
Jak to trafo ma 800W to powinno być aż 250A max??
Właśnie zaprojektowałem sobie płytkę do zaprogramowania procesora. Może mi ktoś sprawdzić czy się gdzieś nie pomyliłem. Jakim programem mam zaprogramować układ po LPT??
To ja się męcze nad zrobieniem programatora a Ty zrobiłeś lepszy sterownik na ATMMEGA 8 hehe
Chciałbym sobie go też zbudować tylko lekko przerobić pod Triaka bezpośrednio na tej płytce.
Czym zmieniasz w swojej płytce zakresy czasu. Bo piszesz że do 5s max??
Dodano po 42 [minuty]:
LA72 wrote:
rsv6 wrote:
Nawijał ktoś z wastylko 3zwoje?
Jam mam 3 zwoje w trafie MHT-6002N.
U mnie jest 2,9V 3 zwoje 35mm^2
Jak to trafo ma 800W to powinno być aż 250A max??
W krótkim filmiku pokazuję jaki prąd udało się uzyskać z mojej zgrzewarki.
Opisywany sterownik działa od wielu lat i został "dopracowany" by jak najlepiej spełniał swoje zadanie. Gdyby Kolega przeczytał cały wątek, to pytań by było mniej. Wspomniana zworka służy do zmiany zakresu czasu zgrzewania. Program można wgrywać dowolnym programatorem, który obsługuje te procesory (ja korzystam z Willar SP200SE)
Mam sterownik zgrzewarki od Ciebie, mogę wgrać wsad do atmega z tego wątku z poprawionym buzzerem? denerwuje mnie dźwięk ciągły jak trzymam za długo przycisk. I czy bez problemu zgram Twój wsad (kopia) czy jest zabezpieczony?
Owszem, możesz sobie wgrać poprawiony wsad z tego wątku, ale nie do ATMEGA tylko do AT89C2051 - to są różne procesory. Program zgrasz bez problemu, bo nie jest zabezpieczony.