Chciałbym zaprezentować projekt mojej zgrzewarki do zgrzewania pakietów ogniw i nie tylko.
Zgrzewarka zbudowana z potrzeby zgrzania kilku pakietów akumulatorków Ni-MH do modelu samolotu.
Sercem zgrzewarki jest transformator 800W z kuchenki mikrofalowej, na który nawinąłem cztery zwoje linki o przekroju 25mm2, co dało napięcie 3.6V
Sterownik zgrzewarki zrobiony z projektu z Nowego Elektronika 4/2004 zestaw 376-K.
Uwaga! Na schemacie z projektu NE autorzy zrobili błąd polaczenia buzera.
Buzer dodatnią nogą podłączony jest do masy układu.
Przy projektowaniu PCB trzeba o tym pamiętać.
Projekt płytki zrobiłem w EAGLE, następnie płytkę wykonałem termotransferem, niestety nie mam jej zdjęć.

Podczas prób okazało się, że czasy zgrzewania są zbyt długie do zgrzewania ogniw, co skutkowało wypalaniem dziury w akumulatorku.
Musiałem więc zmodyfikować wsad, teraz czasy mogę ustawiać co 10ms do 100ms albo po założeniu zwory przy uC od 100ms do 1s.
Elektrody wykonane z pręta miedzianego 10mm, zaostrzone na końcu na tokarce i umieszczone w wałkach plastikowych.
Przycisk wyzwalający (microswith smd) jest zamocowany dla wygody na jednej z elektrod.
Elektrody można odpinać, więc zastanawiam się nad zrobieniem szczęk do zgrzewania blach.
Całość zgrzewarki zamknięta w obudowie uniwersalnej Z-2A.
Dla chłodzenia urządzenia z tyłu obudowy zamontowałem wentylator od komputera.
Diody jakie zastosowalem to prostownicze typ 25fr100m 25A 1000V
Tyrystor to BT145-800R w kazdym badz razie nie mniejszy niz 25A.
Wiem, że wewnątrz chaos z kablami, ale proszę mi to wybaczyć.
Koszt wykonania urządzenia to około 50zł.
Transformator i większość pasywnych elementów pochodziło z demontażu mikrofalówki, a samą mikrofalówkę dostałem od kolegi (w ogóle nieużywana).

Poniżej prezentuję zdjęcia mojej zgrzewarki:

Dostaje mnóstwo pytań o zbudowanie tej zgrzewarki na zamówienie.
Niestety nie mam czasu na budowanie tego urządzenia, a sama zgrzewarka nie jest na sprzedaż.
Proszę mnie zrozumieć ale mam rodzinę, prace i brakuje mi na to czasu.
Niestety nie mam czasu na budowanie tego urządzenia, a sama zgrzewarka nie jest na sprzedaż.
Proszę mnie zrozumieć ale mam rodzinę, prace i brakuje mi na to czasu.
14 Sie 2014 19:33
Dodano:
Eagle 5.6.0
Schemat i PCB
Cool? Ranking DIY