andrew54 wrote: Witam, znajomy kończy budowę drugiego już domu i prąd bierze ze swojej działki z domu rodzinnego, przeczytałem na forum od użytkownika admina "akrzy74" że to ponoć nielegalne bo trzeba mieć prąd specjalny "budowlany" oczywiście jak to w naszym chorym kraju odpowiednio droższy (zamiast pomóc Kowalskiemu na dorobku to jeszcze gwoździa bardziej wbić). Moje pytanie jest następuje, czy jak użyje agregatu do budowy to tez to jest nielegalne? Pytanie wydawało mi się wcześniej śmieszne ale po lekturze postów już myślę że wszystko jest możliwe.
Albo admin napisał głupoty, albo Ty coś źle zrozumiałeś. Nie ma czegoś takiego jak
prąd specjalny "budowlany". Po prostu gospodarstwa domowe korzystają z taryfy G, która jest taryfą ulgową. Podobnie jest np. z komunikacją miejską. Uczniowie i studenci mają ulgę, a osoby po siedemdziesiątce w ogóle nie muszą płacić za przejazd. Oczywiście z Twojego punktu widzenia to chore bo takie osoby po siedemdziesiątce na pewno nie są na dorobku. Co do agregatu to możesz z niego korzystać, jest to legalne, ale z całą pewnością koszty będą większe. Za przyłącze i tak będziesz musiał zapłacić, chyba że będziesz mieszkał w domu zasilanym z agregatu.