Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Atmega8][C] - Sleep Mode - wewnętrzne przerwanie

janoda 20 Lis 2013 10:27 2130 7
  • #1 20 Lis 2013 10:27
    janoda
    Poziom 8  

    Witam wszystkich!

    Próbuję wybudzić Atmegę z uśpienia co 1 sekundę poprzez przerwania wewnętrzne generowane przez Timer2 w trybie licznika, ale nie daję rady. Proszę o pomoc.

    Kod: C
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Pozdrawiam!

    0 7
  • #2 20 Lis 2013 10:30
    excray
    Poziom 39  

    Nie znam zbyt dobrze tej biblioteki ale czy nie powinno być sleep_cpu(); zamiast sleep_mode(); ?

    0
  • #3 20 Lis 2013 10:33
    janoda
    Poziom 8  

    Sleep_mode() to połączenie sleep_enable() i sleep_cpu().

    0
  • #4 20 Lis 2013 10:40
    excray
    Poziom 39  

    Ech... To mi pod dziadowski SPL podchodzi. Jakby tak nie można było: MCUCR |= (1<<SE)|(1<<SM1)|(1<<SM0); Przynajmniej wtedy zajrzałbyś do DSa i zobaczył że T2 wybudza z tego przerwania ale tylko w trybie zegarkowym.

    0
  • #6 20 Lis 2013 10:53
    janoda
    Poziom 8  

    excray napisał:
    Ech... To mi pod dziadowski SPL podchodzi. Jakby tak nie można było: MCUCR |= (1<<SE)|(1<<SM1)|(1<<SM0); Przynajmniej wtedy zajrzałbyś do DSa i zobaczył że T2 wybudza z tego przerwania ale tylko w trybie zegarkowym.


    Przecież funkcja sleep_mode(); sama ma za zadnie ustawienie odpowiednich bitów w rejestrze MCUCR. A co do kwarcu, to masz rację.

    a co do podanego linka przez dondu, to wielkie dzięki. Właśnie takiego przykładu szukałem.

    Pozdrawiam!

    0
  • #7 20 Lis 2013 10:55
    excray
    Poziom 39  

    janoda napisał:
    Przecież funkcja sleep_mode(); sama ma za zadnie ustawienie odpowiednich bitów w rejestrze MCUCR.

    Oczywiście. I Ty to robisz naokoło. Bo i tak musisz zajrzeć do DSa jakie tryby obsługuje dany procesor to jeszcze musisz zajrzeć do biblioteki żeby zobaczyć jak masz to zapisać według standardu tej biblioteki.

    0
  • #8 23 Maj 2014 08:24
    janoda
    Poziom 8  

    Dziękuję za podpowiedzi. Temat zamykam.

    Pozdrawiam!

    0
  Szukaj w 5mln produktów