Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Albrecht AE550 (Dragon SY-550) - Brum przy nadawaniu w pewnych warunkach.

greki 20 Nov 2013 18:11 2313 12
Wago
  • #1
    greki
    Level 10  
    Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Radiotelefon amatorski 2m (VHF) Albrecht AE550 (Dragon SY-550) o mocy 25W przy współpracy z anteną Diamond X50, przy temperaturach zewnętrznych na poziomie kilku stopni Celsjusza generuje dosyć znaczny brum/przydźwięk przy nadawaniu. Po dotknięciu masy wtyczki antenowej, lub śrubki obudowy brum ustaje. Gdy temperatury są wyższe lub jest mroźno problem nie występuję... Antena oryginalna zainstalowana ok. 1,5 m nad blaszanym dachem, maszt podłączony do instalacji odgromowej, fider gruby dobrej jakości, zasilacz sprawny. Z góry dziękuje za pomoc.
  • Wago
  • #2
    green33

    Level 31  
    A zasil go z akumulatora i zobacz czy też to będzie występowało.


    MJ
  • Wago
  • #3
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    greki wrote:
    Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Radiotelefon amatorski 2m (VHF) Albrecht AE550 (Dragon SY-550) o mocy 25W przy współpracy z anteną Diamond X50, przy temperaturach zewnętrznych na poziomie kilku stopni Celsjusza generuje dosyć znaczny brum/przydźwięk przy nadawaniu. Po dotknięciu masy wtyczki antenowej, lub śrubki obudowy brum ustaje. Gdy temperatury są wyższe lub jest mroźno problem nie występuję... Antena oryginalna zainstalowana ok. 1,5 m nad blaszanym dachem, maszt podłączony do instalacji odgromowej, fider gruby dobrej jakości, zasilacz sprawny. Z góry dziękuje za pomoc.



    Mam z tymi antenami do czynienia. Kilka lat temu zrobiłem pierwszą kopię X50 nawet nie wkładając elementów do rury tylko przywiązałem do patyka dla sprawdzenia, nawet śniegu do cewek nasypało i oblodziło, a i tak brumu na żadnym trx nie było oczywiście dopasowanie się zmieniło i to mocno, bo z 1.2 na 435MHz na 3,5. Na 2m była mniejsza różnica, ale to już nie istotne. Robię te anteny znajomym i muszę sprawdzić co stanie się jak się rozszczelni i w całej rurce PCV będzie wilgoć, bo tego nie sprawdzałem. Sądzę że kondensator dopasowujący 8,5pF na dole szlak trafia, wtyczka źle zaprawiona na kabel,lub sam kabel poszedł w zaświaty. Trudno stwierdzić. Dotykając wtyczki jak sądzę przy radiu podczas nadawania brum ustaje to nie masz masy, gorąca uwalona itd. Sprawdź miernikiem SWR i będziesz w domu. W czasie brumu jaki masz sygnał u znajomych korespondentów? Szklanej kuli nie mam. Daj więcej danych po pomiarach i obserwacjach (S) u korespondentów. Swoją drogą to akurat jest proste wystarczy tylko logicznie pomyśleć, zwłaszcza że nikt z nas nie zakładał tobie anten, bo gdyby tak było to każdy zna ewentualne słabe punkty swojej instalacji nie tylko antenowej.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    greki
    Level 10  
    Wszystkie uwagi kolegów są zasadne. Ale: Zasilacz jak pisałem jest sprawny(na trafie z mostkiem), na aku dzieje się to samo. SWR niezmiennie na poziomie 1,2; wtyczki solidnie zalutowane, kabel gruby klasy H1000. Sygnał u korespondentów niezmienny czy z brumem czy nie. Problem jest o tyle nietypowy, że po podłączeniu do radia innej anteny nie występuje. Po podłączeniu do anteny innego radia np. ręcznego 5W brumu również nie ma…. Teoretycznie wszystkie klocki są sprawne ale ewidentnie przedmiotowe radio nie lubi się z tą anteną, zamiana jednego z elementów rozwiązuje temat. Dodatkowo sprawę diagnozy komplikuje fakt że problem występuje kilka-kilkunastu dni na wiosne i tyle samo w jesieni…. Wydaje się mi że pod wpływem niższych temperatur (większej wilgotności) zmienia się któryś z parametrów anteny, a TRX ze względu na swoją konstrukcję lub wadę nie radzi sobie z nim i powstaje brum. Pytanie czy nie da się tego jakoś w prosty sposób rozwiązać z poziomu radia np. jakiś dodatkowy kondensator przy masie radia do ?? itp. ( dotknięcie palcem masy ucisza brum ).
  • #6
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dziwny przypadek. W prosty sposób da się uziemić radio tylko tym sposobem nie zlikwidujesz usterki, a jedynie efekt usterki. Podłącz obudowę zasilacza i radia do bolca w gniazdku może brum ustanie.
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    greki
    Level 10  
    Przeprowadziłem szereg testów, odłączyłem od sieci pobliskie odbiorniki itp. niestety bez większych rezultatów... do momentu kiedy wyłączyłem bezpieczniki w mieszkaniu - brum przy nadawaniu zniknął. Radio zasilałem oczywiście akumulatorem.
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    greki
    Level 10  
    Wiemy już więc że sygnał z nadajnika indukuje się na instalacji elektrycznej, poprzez zasilacz trafia do do radiostacji i powstaje sprzężenie zwrotne (brum). Tylko jak wytłumaczyć brum kiedy radiostacja jest zasilana akumulatorem więc nie ma bezpośredniego połączenia z siecią. Dlaczego sytuacja ma miejsce tylko na wiosnę i w jesieni? No i najważniejsze: jak rozwiązać problem ? Życie przy świecach to marna perspektywa :-)
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    SQ9MYX
    Level 23  
    Nie uwierzycie ale mam ten sam problem ta sama antena, kabel RG214, radyjko Alinco DJ1400, tylko że dach mam nie metalowy. W okresie jesiennym i wiosennym również na modulacji słychać brum 50Hz, dotknięcie ręką wtyczki antenowej przy radiu wycisza przydźwięk. Zauważyłem też że ułożenie kabla antenowego w innej pozycji ma wpływ na głośność przydźwięku.
  • #13
    User removed account
    User removed account