Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rotel trzask w kolumnach przy właczaniu

jackvboom 20 Lis 2013 21:20 4125 35
  • #1 20 Lis 2013 21:20
    jackvboom
    Poziom 7  

    Wiem, podobnych tematów tysiące.
    Mam problem z końcówką mocy rotel rhb-10.
    Przy włączaniu końcówki słychać cichutki trzask w kolumnach.
    Przy wyłączaniu jest podobnie, ale jest to bardzo ciche.

    Większy problem jest gdy włączony jest preamp i jakieś źródło.
    Wtedy przy włączaniu jest cichy trzask i "gra muzyka".
    Przy wyłączaniu końcówki, na chwilę robi się głośniej i siła głosu spada (wraz z wyładowaniem kondensatorów).
    Soft start działa. Czyli końcówka załącza się po 3 sekundach, jednak trzask słychać zanim włączy się przekaźnik.

    Niepokoi mnie też, że przy wyłączaniu samej końcówki na chwilę dźwięk nabiera na sile.
    Słychać też leciutko trafo przez cały czas pracy końcówki.

    Gdzie należy zacząć szukać problemu??

    0 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 21 Lis 2013 13:55
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Czy było kiedyś inaczej?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 21 Lis 2013 15:24
    jackvboom
    Poziom 7  

    Wzmacniacz dostałem już w takim stanie, ale znam ten model i normalnie przy właczaniu czy wyłaczaniu nie ma zadnych skoków napiecia (trzaskow w glosnikach).

    0
  • #4 21 Lis 2013 15:34
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Ok, zapytałem ponieważ w tym sprzęcie jest dość dziwacznie zrealizowane to odłączanie głośników. Przy przekaźniku w stanie spoczynku głośniki są odłączone od wyjścia wzmacniacza ale są w dalszym ciągu podłączone do opornika 47k który drugim końcem jest podłączony do wejściowego stopnia różnicowego w to samo miejsce co szeregowy opornik sprzężenia zwrotnego. Ponadto przy załączeniu przekaźnika ten opornik 47k jest przyłączany równolegle do szeregowego opornika sprzężenia zwrotnego. Nie mam pojęcia co ma na celu takie coś.

    0
  • #5 21 Lis 2013 16:14
    jackvboom
    Poziom 7  

    Generalnie jest to dual mono, więc to tak jakby dwa oddzielne wzmacniacze, ale skok napiecia jest na obydwu kanałach.
    W innym wzmacniaczu nie ma tego zjawiska.
    Co prawda ten drugi, jest to mlodszy egzeplarz po małym liftingu.
    (Zmiana gniazd głośnikowch)

    Moze ten model tak ma?

    0
  • #6 21 Lis 2013 16:31
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    No właśnie tak podejrzewam że ten typ tak ma z uwagi na taki a nie inny sposób odłączania głośników.

    Dodano po 46 [sekundy]:

    Możliwe też że były różne wersje tego sprzętu

    0
  • #7 21 Lis 2013 17:38
    jackvboom
    Poziom 7  

    Sławek, a masz może schemat ???

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Lis 2013 17:50
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Mam serwisówkę w pdfie ale nie wiem za bardzo jak ją tu wkleić. Jest w każdym razie na sieci np. w takim serwisie elektrotanya.


    O już wiem jak:)

    0
  • #9 21 Lis 2013 20:04
    pawel_aa
    Poziom 25  

    Masz uszkodzony układ zabezpieczający, dźwięk powinien się pojawić kilka sekund po włączeniu wzmacniacza (instrukcja obsługi, str. 7).

    0
  • #10 21 Lis 2013 20:16
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Jakiego rodzaju jest to uszkodzenie które sugerujesz?

    0
  • #11 21 Lis 2013 20:35
    pawel_aa
    Poziom 25  

    Pomyślcie logicznie, jeśli wiedzy brak. Jeśli podczas włączenia wzmacniacza słychać stany nieustalone to albo przekaźnik nie pracuje, albo układ nim sterujący jest uszkodzony i nie odczekuje kilku sekund. Do sprawdzenia są więc dwie rzeczy - przekaźnik i układ nim sterujący. Skoro po wyłączeniu dźwięk słychać do czasu rozładowania kondensatorów w zasilaczu to jest duża szansa, że przekaźnik jest zwarty na stałe. Albo układ zabezpieczeń ktoś wymontował :)

    SlawekKedra napisał:
    Ok, zapytałem ponieważ w tym sprzęcie jest dość dziwacznie zrealizowane to odłączanie głośników. Przy przekaźniku w stanie spoczynku głośniki są odłączone od wyjścia wzmacniacza ale są w dalszym ciągu podłączone do opornika 47k który drugim końcem jest podłączony do wejściowego stopnia różnicowego w to samo miejsce co szeregowy opornik sprzężenia zwrotnego. Ponadto przy załączeniu przekaźnika ten opornik 47k jest przyłączany równolegle do szeregowego opornika sprzężenia zwrotnego. Nie mam pojęcia co ma na celu takie coś.

    Takie rozwiązanie Rotel stosuje w większości swoich wzmacniaczy i nie jest to nic dziwnego. Rezystor ustalający głębokość sprzężenia zwrotnego podłączony jest za bezpiecznikiem lub jak w tym przypadku - za przekaźnikiem. Pomyśl, co się stanie, jeśli bezpiecznik się przepali... pętla sprzężenia zwrotnego zostaje otwarta i .... pomyśl :)

    0
  • #12 21 Lis 2013 20:57
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Rzecz w tym że autor wyraźnie pisze że przekaźnik załącza się normalnie po ok 3 sekundach tak więc nie może być uszkodzony ani przekaźnik ani układ nim sterujący.
    Pętla sprzężenia nigdy nie zostaje tu otwarta, tylko zmienia się jej głębokość. Spójrz w schemat dokładnie.

    0
  • #13 21 Lis 2013 21:42
    pawel_aa
    Poziom 25  

    SlawekKedra napisał:
    Rzecz w tym że autor wyraźnie pisze że przekaźnik załącza się normalnie po ok 3 sekundach tak więc nie może być uszkodzony ani przekaźnik ani układ nim sterujący.


    jackvboom napisał:
    Soft start działa. Czyli końcówka załącza się po 3 sekundach, jednak trzask słychać zanim włączy się przekaźnik.

    Niepokoi mnie też, że przy wyłączaniu samej końcówki na chwilę dźwięk nabiera na sile.


    Do sprawdzenia w pierwszej kolejności - przekaźnik i układ zabezpieczający.


    SlawekKedra napisał:
    Pętla sprzężenia nigdy nie zostaje tu otwarta, tylko zmienia się jej głębokość. Spójrz w schemat dokładnie.

    Faktycznie oprócz R619 jest jeszcze równolegle do niego R618. W niektórych modelach był rezystor... równolegle z bezpiecznikiem. Tak czy inaczej - efekt ten sam - zmniejszenie wzmocnienia układu.

    0
  • #14 22 Lis 2013 16:37
    jackvboom
    Poziom 7  

    Co do pracy przekaźnika, to wydaje mi się, że właśnie tu lezy problem.
    Muzyka załącza się po 3 sek, czyli przekaźnik działa.
    Jednak słychać trzask właczania zasilania zanim zacznie grać muzyka.

    Może problem z masą ?

    0
  • #15 22 Lis 2013 17:00
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Ten efekt nabierania na sile dźwięku przy wyłączaniu prawdopodobnie jest związany ze zmniejszeniem głębokości pętli. Ale pętla zmniejsza głębokość dopiero wówczas, kiedy R619 zostanie rozłączony przez przekaźnik, który rozłącza również głośnik za pomocą tego samego styku, tak więc przekaźnik raczej nie może być niesprawny. Skąd więc pochodzi to co słychać z głośników? Nie mam pojęcia. Dodam jeszcze uproszczony rysunek dla przejrzystości.

    Rotel trzask w kolumnach przy właczaniu

    Dodano po 7 [minuty]:

    Według tego schematu jedyną drogą którą jakikolwiek sygnał może dotrzeć do głośnika przy rozłączonym przekaźniku jest opornik R619. Jest on jednak na tyle dużej wartości, że cokolwiek by się nie działo na jego końcówce z lewej strony, to raczej nikłe szanse że głośnik cokolwiek z tego odtworzy.
    Może schemat nie odzwierciedla w 100% tego konkretnego egzemplarza?

    0
  • #16 22 Lis 2013 18:15
    jackvboom
    Poziom 7  

    Zrobię testy i pomierzę napięcie i jego skoki przy właczaniu i wyłączaniu.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Wybaczcie koledzy wprowadziłem Was w błąd.
    Przekaźnik nie działa.
    Muzykę słychać od razu.
    Jednak po chwili włacza się przekaźnik (słychać klik) i muzyka gra ciut ciszej (unormowana).

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jednak co zastanawiające, jest tak w obu kanałach

    Dodano po 6 [minuty]:

    Sam przekaźnik widać jak się włącza i wyłącza.

    0
  • #17 22 Lis 2013 18:50
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Czy to oznacza że na rozłączonym przekaźniku normalnie słychać muzykę?

    0
  • #18 22 Lis 2013 18:57
    jackvboom
    Poziom 7  

    Przy włączeniu końcówki zanim włączy się przekaźnik jest wzmocnienie sygnału, czyli wzmacniacz gra głośniej, podobnie jak po wyłączeniu wzmacniacza jest efekt nasilenia sygnału.

    Dodano po 45 [sekundy]:

    No właśnie, niby przekaźnik działa, co widać, ale sygnał jest wzmocniony.

    0
  • #19 22 Lis 2013 18:59
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    W takim razie jest to podłączone inaczej niż na tym schemacie.
    Dasz radę prześledzić połączenia zaczynając od dodatnich gniazd głośnikowych?

    0
  • #20 22 Lis 2013 19:03
    jackvboom
    Poziom 7  

    Włąśnie się zastanawiam.
    Bo rozkręcenie tego to sporo pracy, ale chyba nei mam wyboru.

    0
  • #21 22 Lis 2013 19:04
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    EEtam, wybór zawsze jest: kopać lub nie kopać:)

    0
  • #22 22 Lis 2013 19:06
    jackvboom
    Poziom 7  

    Mam pytanko, bo tego nie rozumiem.
    Powerswitch x1165a04t jest to wyłącznik dwumodułowy.
    O ile pierwszy moduł rozłącza się załkowicie, to drugi zwiera,a le rozłącza się do ok 130kom i powolutku spada.

    0
  • #23 22 Lis 2013 19:31
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Jeśli coś jest podłączone do jakiegoś układu, jak w tym przypadku przełącznik, to mierząc styki przełącznika, na ten pomiar będzie miał wpływ również układ który do przełącznika jest podłączony. Prąd zawsze popłynie tam gdzie ma jakąś drogę.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Jak go rozbierzesz to sprawdź jak są opisane na płytce te punkty do których są wlutowane kable idące od dodatnich gniazd głośnikowych.

    0
  • #24 22 Lis 2013 20:16
    jackvboom
    Poziom 7  

    Kanał lewy TP0.

    Dodano po 3 [minuty]:

    I chyba znalazłem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ze schematu wynika, że out powinien być podłączony pod out3 tymczasem podłączone to było pod out0.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Przyznam się, że nei znam się na tym, ale wnioskuję, że wyjscie out0 jest stałę a wyjście out4 przez przekaźnik. Czy dobrze wnioskuję ze schematu ??

    0
  • Pomocny post
    #25 22 Lis 2013 20:23
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Tak, zgadza się. TP0 jest punktrm wyprowadzonym bezpośrednio z końcówki mocy. Wyjście OUT3 i OUT4 jest za przekaźnikiem, a wyjście OUT1 i OUT2 za przekaźnikiem i dodatkowo jest wtedy włączona cewka układu Zobla w szereg z głośnikami.
    Tak więc jak przepniesz te kable to będzie działać normalnie.

    0
  • #26 22 Lis 2013 20:25
    jackvboom
    Poziom 7  

    Także czekam, aż ktoś potwierdzi moją teorię.

    A tata mówił, ucz się elektroniki, to czysta lekka i dobrze płątna praca.
    A ja nie, w smarach wolałem się maziać.

    Dodano po 1 [minuty]:

    dodatkowo jest wtedy włączona cewka układu Zobla w szereg z głośnikami.

    możesz mi to troszkę wyjaśnić ??
    Na co wpływa ten układ.

    0
  • #27 22 Lis 2013 20:31
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    OUT3 i 4 to elektrycznie ten sam punkt, więc obojętnie do którego się wepniesz będzie dobrze. OUT 1 i 2 tak samo, gdybyś chciał wypróbować tą wersję.
    TP0 umożliwia wyeliminowanie przekaźnika z toru sygnału, co może być dla jakiegoś ekstremalnego audiofila dobrym wyborem

    Dodano po 4 [minuty]:

    Obwód Zobla jest stosowany w prawie wszystkich wzmacniaczach standardowo. Polepsza on stabilność wzmacniacza. Tutaj rozdzielony został na dwie części. Jedna jest włączona na stałe (R646, C610), a druga (L601, R647) działa wówczas kiedy kabel do głośnika jest przypięty do punktu OUT 1 i 2

    0
  • #28 22 Lis 2013 20:31
    jackvboom
    Poziom 7  

    Tak, audiofile, jeszcze muszę kable za sto tysięcy kupić :)

    Przy okazji wyrwałem stópki z wsuwkami, więc teraz trochę lutowania i poskładam to wszystko.

    0
  • #29 22 Lis 2013 20:33
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Tak więc głośniki możesz podłączyć na trzy sposoby.

    0
  • #30 22 Lis 2013 20:40
    jackvboom
    Poziom 7  

    Mam jeszcze jedno pytanko.
    Termistor th601 jest specjalnym "klejem" przyklejony do radiatora.
    Jakie on ma zadanie?
    Jaki to materiał?
    Musiałem do odkleić i teraz nie wiem czym go "połączyć" z radiatorem.

    Tak żebym nie zapomniał.
    Dziękuję Ci bardzo za pomoc.

    0