Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik Dvb-t Neon+ - Porady użytkowników

sergeant 20 Nov 2013 22:06 13188 65
NDN
    sergeant
    Level 11  
    Chciałbym rozpocząć wątek w którym uzytkownicy Tegoż miernika bedą się wymieniać doświadczeniami i spostrzeżniami wynikajacymi z jego użytkowania.
    Sam jako początkujący mam kilka pytań:
    1.Czy można rozpoznać że mamy do czynienia z pomiarem sygnału z odbicia ?
    2.Jakie jest aktualne oprogramowanie ? Która wersja ?
    3.Przy jakich parametrach sygnału odbiór jest stabilny również w czasie silnych wiatrów czy opadów sniegu lub deszcze ?Tak- czytałem o poprawnych wartościach siły sygnału ,ber oraz mer chodzi mi oto co Wy zauważyliście i jak sie to ma do teorii ?
  • NDN
    Fotodetektor

Level 30  
    Ad1. Nie
    Ad2. Tak. Jaką masz wersję na dziś ?
    Obecny soft to : _v14_1_0_5
    Ad3. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale poczytaj jeden z opisów na znanej większości stronie: http://www.dipol.com.pl/pomiary_i_wzmacnianie_cyfrowych_sygnalow_dvb-t_bib212.htm
    Więcej pewnie zauważysz jak zaczniesz używać miernik. Sądzę, że konkretne przykłady pomogą ci zrozumieć co jest tak naprawdę grane.

Proponuję zainstalować oprogramowanie do miernika na komputerze. Program posiada dużo ciekawych opcji.
    Anonymous
    Level 1  
  • NDN
    sergeant
    Level 11  
    Jak w trudnych warunkach uzyskac tak wysoki mer ?Poziom mer a ber są od siebie zależne co można zrobic aby poprawic ich wartość ?
    irekr
    Moderator
    Podstawa prawidłowego odbioru jest sprawna i właściwie umieszczona instalacja.

Na poziom BER i MER mają wpływ:
    1. Nierównomierność charakterystyki częstotliwościowej anteny; norma określa że dopuszcza się nierównomierność przenoszenia w pasmie pojedynczego kanału na poziomie 3 dB, niestety większość stosowanych u nas anten ma ten parametr znacznie gorszy - nawet dochodzący do 30 dB w jednym kanale i to o bardzo poszarpanej charakterystyce; w takich zniekształceniach celują anteny o fazowej kompensacji dopasowania;
    2. Niedopasowanie impedancji samej anteny jak i niedopasowanie kabla antenowego tak do anteny jak do odbiornika;
    3. Jeżeli w instalacji mają zastosowanie elementy aktywne to one także dokonują zniekształceń sygnału, intermodulacji i błędów fazowych przekazu.
    Jeżeli masz taki przyrząd to najlepiej się o tym przekonać dokonując podglądu konstelacji w instalacji ze wzmacniaczem/wzmacniaczami a następnie na "gołej" instalacji z symetryzatorem - najlepiej nie na rdzeniu ferrytowym.
    4. Na miejsce odbioru najczęściej nie masz wpływu, ale warto przed ostatecznym umieszczeniem anteny sprawdzić przy pomocy PASYWNEJ instalacji czy parametry odbioru są odmienne w różnych możliwych do zastosowania miejscach.
    Anonymous
    Level 1  
    sergeant
    Level 11  
    Aktualizacja firmware - mój komputer nie widzi miernika.Zainstalowałem zgodnie z instrukcją Neontools a potem poprzez kabel usb podpiełem i włączyłem miernik - jednak nie rusza instalacja sterowników usb ?Mój system to Win7 64bit.
    Fotodetektor

Level 30  
    Musisz wskazać sterowniki ręcznie.

1. Panel sterowania
    2. Menadżer urządzeń i zrób aktualizacje sterowników
    3. sterowniki można znaleźć po zainstalowaniu programu Neon Tools w: C:\Program Files\Abovio\NEONTools\Driver

Wskaż ten folder z uwzględnieniem podfolderów i daj szukaj. Jeśli nie zadziała to podeśle ci inną paczkę ze sterownikami.

Miernik Dvb-t Neon+ - Porady użytkowników
    sergeant
    Level 11  
    Dziekuje Fotodetektor działa.Jednak przy próbie aktualizacji wyswietla mi komunikat że "urządzenie nie reaguje"-device did not respond ?
    Zły firmware ?
    Już wiem w menu miernika trzeba wybrać "Praca z PC".
    Wszystko ok.
    Fotodetektor

Level 30  
    To musi działać.

1. Czy w programie (góra, lewa strona) widzisz miernik. Rozwiń listę i wybierze NEONA
    2. Program widzi miernik?
    3. Włączyłeś miernik?
    4. Podłączyłeś miernik przewodem do komputera?
    5. Wybrałeś w mierniku ikonę połączenia z komputerem ?
    sergeant
    Level 11  
    Spotkałem się już drugi raz z sytuacją gdzie na antenie siatkowej(szerokopasmowej) dwie paczki kanałów odbieraja idealnie chodzi o kanał 30 oraz 35 z nadajnika Śnieżne Kotły natomiast kanał 49 nie nadaje się do odbioru .Przez dobry sygnał rozumie sytuacje gdzie Mer jest 31 ,Ber 1e-8 a poziom sygnału ok. 60 dBµV i tak jest na kanałach 30 oraz 35 na k.49 poziom ledwo 19 dBµV i miernik nie łapie pomiaru mer ani ber.
    Jak znależć wyjście z takiej sytuacji ?
    Darek.S
    Level 34  
    Było wcześniej opisane i to w tym wątku. Lokalizacja anteny. I bywa, ze nic nie uzyskasz albo niewiele. Miałem przypadek gdzie antena umiejscowiona na szczycie masztu dawała 10dB mniej w stosunku gdy opuściło się ją raptem 0,5 m niżej. A propo siatkówka to raczej nie jest za dobre rozwiazanie. Ten przypadek o którym pisałem służy właśnie do pomiarów i obok są dwie siatkówki jedna ze wzmacniaczem druga bez. I siatkówki wypadają zdecydowanie gorzej.
    genek75
    Level 20  
    Miałem raz taką sytuację z anteną która była 1 km od nadajnika 3x100kW.
    I jeden z muxów był nie odbieralny. Antena na maszcie przy kominie, zero przeszkód.
    Wymiana anteny na większą nie pomogła.

Obniżenie jej na maszcie pomogło odrobinę. Ale że było tam 6 telewizorów nie wystarczyło.
    I dopiero przełożenie na skraj budynku rozwiązało problem.
    Darek.S
    Level 34  
    genek75 wrote:
    Miałem raz taką sytuację z anteną która była 1 km od nadajnika

Z 15 lat temu znajomy opowiadał mi, ze poproszono go do Chorągwicy bo goście zamontowali sobie antenkę i były cholerne odbicia. A do nadajnika było nawet bliżej. Przyjechał, popatrzył i zadarł antenę ostro do góry :D
    genek75
    Level 20  
    Darek.S wrote:
    zadarł antenę ostro do góry :D

W tej sytuacji takie manewry niczego nie zmieniały.
    irekr
    Moderator
    @sergeant: próbowałeś odbioru na innej antenie...? Innym rodzaju lub chociażby modelu innego wytwórcy.
    Anteny siatkowe maja to do siebie że na niektórych kanałach pracują dość przyzwoicie a na niektórych dobrego - a szczególnie cyfrowego - odbioru nie ma...

Antena jest pasywna czy ze wzmacniaczem...?

Poczytaj tutaj:
    http://www.emitel.pl/strona-glowna/jak-poprawnie-odbierac-mux3

MUX3 jest znacznie bardziej upakownym MUX-em niz 1 i 2.
    MUX3 jest nadawany z FEC 5/6, i GI 1/4 (SFN)
    MUX1 i 2 są nadawane z FEC 3/4 i GI 1/8 , to kolosalna różnica. Przy najmniejszych nawet błędach dopasowania czy nierównomierności pasma instalacji antenowej korekcja błędu już nie "wyrabia" i masz to co masz....
    Do tego ten poziom 19 dBuV - stanowczo za mały.... w stosunku do 60 db na pozostałych MUX-ach.
    Jak stan kabla..?
    Gdzie to odbierasz..?
    sergeant
    Level 11  
    No cóż antena poszła metr wyżej i Mux 3 ruszył. Co prawda jego parametry są nieco "gorsze" od pozostałych ale wystarczające do sprawnego działania.Antena jest ze wzmacniaczem ponieważ na symetryzatorze poziom sygnału był zbyt niski ( 24 dBµV).
    irekr
    Moderator
    Temat ponownie otwarty na prośbę usera.
    internick
    Level 35  
    Z instrukcji tego wywnioskować nie mogę, a mam dwa pytania:

a) czy ten miernik ma możliwość zmiany kroku strojenia tak żeby, np. zmierzyć DAB+ pracujący na 176,640?

b) czy to normalne, że widzę na wykresie K5, przechodzę na 96,0 MHz, kontroluję poziom w dBuV, klikam F3 żeby przejść na MER/BER, a miernik myśli i nic poza .... nie pokazuje?

Przetestowałbym też soft na komputer, ale nie mogę stąd niczego pobrać: http://vectorsolutions.net/produkty/neon/
    genek75
    Level 20  
    Gdyby komuś przyszło używać miernika NEON+ pod WIN 8.1 lub wyższym należy zrobić aktualizację Bootloadera do wersji 1.1.

Aktualizację Bootloadera można zrobić tylko pod WIN XP lub WIN 7.
    Wgrywamy ją jak firmware za pomocą programy NeonTools. (najnowszy w załączniku).

Po wgraniu Bootloadera 1.1 przyciskamy F1 (update).
    Po czym wyłączamy miernik.
    Wciskamy F2 i trzymamy oraz włączamy miernik.
    Powinien się uruchomić Bootloader 1.1.
    Po czym wygrywamy firmware najnowsza wersja powyżej (NEON+_v14_1_0_7).

Po tym miernik powinien współpracować z WIN 8.1 i wyższe.
    Fotodetektor

Level 30  
    Pokazuje trojana Install NEON Tools v1.0.9.exe
    Tak ma być ?!
    MICHAŁ
    Level 18  
    Mam pytanie do użytkowników Neona.
    Czy istnieje możliwość aby uzyskać pomiar echa na mierniku Neon ? Nie Neon +
    Fotodetektor

Level 30  
    Trzeba pytać @genek75
    internick
    Level 35  
    Fotodetektor wrote:
    Pokazuje trojana Install NEON Tools v1.0.9.exe...

Malwarebytes Anti-Malware Premium v2.2.1.1043 - czysto.

Kaspersky Internet Security Premium v16.0.0.614 - czysto.

DrWeb CureIt! Free - czysto.

Ponawiam pytanie. Czy ktoś ma w swojej okolicy DAB+ pracujący na częstotliwości zgodnej z krokiem strojenia miernika? Jeśli tak to jak on się zachowuje?
    genek75
    Level 20  
    MICHAŁ wrote:

Nie ma takiej możliwość. Firmware dające taką możliwość jest tylko do wersji HW jakie są w NEON+.

Ale wierzę, że polak potrafi.

Słownik Ortograficzny czasami się przyda. Poprawiłem: Irekr.
    Darek.S
    Level 34  
    genek75 wrote:
    MICHAŁ wrote:

Nie ma takiej możliwość. Firmware dające taką możliwość jest tylko do wersji HW jakie są w NEON+.

To drugie to absolutnie prawda to pierwsze połowicznie, tzn nie ma takiego oprogramowania do Neona. Bo pomiar echa to raczej będzie kwestia obliczeniowa (software a nie hardware). I jestem święcie przekonany, że nasz rodak ( znaczy Polak :D ) co potrafi dałby radę takie oprogramowanie napisać :D ). Inna sprawa, że do tej pory jakoś tej funkcji nie używałem natomiast często korzystam z zasilania przedwzmacniacza. I tutaj HW Neona nas już nie puści ( choć znowu kto wie... może zastosowana głowica ma taka funkcję i nowe firmware i tu by pomogło - było tak z dekoderami Cyfry , które na oryginalnym sofcie Diseqc nie obsługiwały ale na edukacyjnych :wink: :D ... )
    genek75
    Level 20  
    DISEqC to jest soft. Wysyłane 0 i 1 do przełącznika.
    Ale 12V to już tylko HW.