Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Compaq Presario V3000 - Czarny ekran, a się uruchamia (chyba wada fabryczna)

20 Lis 2013 22:09 1518 5
  • Poziom 12  
    Witam! Dostałem do naprawy laptopa HP Compaq Presario V3000. Jest to naprawa typu "coś zrobisz to fajnie, nic nie zrobisz to trudno".
    Problem polega na tym, że niby wszystko ładnie działa (diody, karta wlan, DVD), ale wyświetlacz cały czas jest czarny. Poczytałem trochę w różnych źródłach i okazało sie, że jest to wada fabryczna tych modeli. W starym supporcie HP pisali, że jeżeli laptop się jeszcze nie zepsuł trzeba wykonać aktualizację krytyczną biosu, jeżeli nie działa trzeba go wysłać do HP w celu naprawy. Nawet z tego powodu rozszerzyli gwarancję o 24 miesiące. Niestety to też już minęło.
    I moje pytanie brzmi:
    Co oni naprawiali w supporcie, że laptopy wracały sprawne do właścicieli? :-)
    Czy zmieniali całą płytę główną?

    Problem został opisany tutaj (archive.org - potrzebna stara wersja supportu). Piszą tutaj, że aktualizuje coś co jest związane z coolerem.
    Tutaj piszą, że po prostu grafika się przegrzewała i dlatego update krytyczny dla BIOSu który robi coś z coolerem.

    Przekładałem RAMy, starałem się zresetować BIOS na dwa sposoby (w manualu inaczej piszą, w nowym supporcie inaczej), podłączyłem zewnętrzny monitor starając sie przełączać pomiędzy wyświetlaczami i w koncu próbowałem... podświetlenia ekranu. :D
    Niestety na nic się to zdało. :|
    Nie jest to (raczej) wina świetlówki, gdyż świeciłem w ten ekran nawet latarką żeby zobaczyć czy przypadkiem czegoś nie widać :D

    Ma ktoś jakieś pomysły? Płyta do wymiany czy da radę sflashować BIOS bez Windowsa na lapotpie?

    Pozdrawiam

    *Przydatne linki :)
    Manual
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Z tego co widzę - to Nvidia ?
    Chodzi o to, że chipy z lat produkcji 06-09 posiadały wadę fabryczną, w wyniku której wszystkie się psuły - temperatura tylko przyspieszała ten proces.

    W związku z powyższym - flash biosu w tej chwili nie ma już sensu, chyba że zdecydujesz się płytę naprawić.
    Posiadasz jakiś sprzęt serwisowy ? Diagnostycznie można chip GPU podgrzać do 100 stopni, jeżeli płyta ruszy - chip do wymiany.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 12  
    maras2003 napisał:
    Z tego co widzę - to Nvidia ?
    Chodzi o to, że chipy z lat produkcji 06-09 posiadały wadę fabryczną, w wyniku której wszystkie się psuły - temperatura tylko przyspieszała ten proces.

    W związku z powyższym - flash biosu w tej chwili nie ma już sensu, chyba że zdecydujesz się płytę naprawić.
    Posiadasz jakiś sprzęt serwisowy ? Diagnostycznie można chip GPU podgrzać do 100 stopni, jeżeli płyta ruszy - chip do wymiany.

    Właśnie chodzi o tą temperaturę i wadę fabryczną. Niestety nie posiadam sprzętu serwisowego. Myślałem, że to może być wina inwertera czy świetlówki, uszkodzonego kabla płyta-wyświetlacz albo czujnika od zamknięcia klapki. Niestety przeczytałem trochę problemie i od razu stwierdziłem, że to jest to. Po wyjęciu RAMów całkiem nie słychać żadnego pikania (a powinno być słychać), nie działa opcja z zewnętrznym monitorem...
    Czy mogę zrobić coś jeszcze prócz serwisu?
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    podgrzac uklad
  • Poziom 12  
    liteon250 napisał:
    podgrzac uklad

    A jak wiadomo wszelkie próby napraw związanych z układami BGA domowymi sposobami zazwyczaj kończą się uszkodzeniem płyty głównej.
    Rozumiem, że oprócz hotair'a nie polecacie piekarnika czy suszarki? :D
    W takim razie nie dam rady sam tego naprawić... Nie mylę się przypadkiem?
  • Poziom 12  
    Dobra, laptopa nie naprawię. Temat zamykam i rozdaje "Pomógł" :D