Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

president Jackson - brak nośnej odbiór prawidłowy

21 Lis 2013 09:06 2172 13
  • Poziom 16  
    Dostał mi się ten Jackson po spaleniu końcówek.
    Po wymianie na nowe 2sc2166 i 2sc1969 okazało się , że brak wysterowania.
    Po przeczytaniu dostępnych informacji i sprawdzeniu oscyloskopem wyszło , że brak sygnału w.cz na 7/8 TA7320p.
    Na 6 jest sygnał.
    Ponieważ dłuższy czas nie zajmowałem się CB proszę o pomoc w wyszukaniu usterki.

    3.1.13. /Olek II/
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Skąd kolega miał nowe końcówki 2166, 1969? Jeśli ze sklepu to zapewne malowanki i te tranzystory nie mają prawa działać. Chyba że masz sprawne z odzysku. Tych tranzystorów dobrych już nie kupisz. Jedynie można to przeroić na IRF520. Nie jest to to samo co oryginał, ale radio nie musi iść do szafy. Zamiast 2166 możesz wstawić 2SC2078 lub 75 te można kupić nie malowane, ale o 1969 zapomnij. Prawdopodobnie nadajnik nie daje mocy. Wystarczy wstawić zamiast 2166 2078 i sprawdzić sygnł na jego kolektorze. Odbiór sądzę że jest?
  • Poziom 16  
    Proszę nie spekulować nie na temat.
    Problemem jest brak nośnej na wyjściu 9 TA7320P
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Na wejściu TA jest sygnał?
  • Poziom 16  
    kriss51 napisał:
    Na wejściu TA jest sygnał?

    Czytałeś kolego mój pierwszy post ?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Teraz się doczytałem. Rozumię że w żadnej modulacji nie ma sygnału. To zapewne kwestia rozstrojenia filtrów. Zasilanie ma na pinie 1. Dodam że tam powinny przychodzić 2 sygnały na pin 6 VCO i z generatora 10,697MHz przez filtr na pin 7 i 8. Te dwa sygnały się mieszają i wychodzi sygnał TX.
  • Poziom 16  
    Po wciśnięciu przycisku nadawania na 7 nóżce IC3 pojawia się sygnał.
    Następnie dochodzi do filtra FT5 i już z stąd nie wychodzi,
    a powinien stąd iść na mixer IC8 .
    To według schematu blokowego.
  • Poziom 16  
    Czytałem ten temat.
    U mnie jednak jest sygnał na 7 IC3.

    Nośna wróciła.
    Niestety nie wiem gdzie była usterka , bo całą płytkę przelutowałem gorącym powietrzem.
    Teraz okazuje się , że tranzystory końcowe to malowanki.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak jak pisałem że mogą być malowanki. Daj ogłoszenie w dziale bazar, może ktoś w swoich domowych zasobach jeszcze ma takowe. Ja kiedyś tak kupiłem. O sklepach zapomnij. Chyba że przerobisz na IRF520.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Problemem był brak nośnej.
    Usterka została usunięta.
    Jeżeli będzie dalszy problem z radiem to w innym temacie.

    Kolego, to, że jest brak nośnej napisałeś już w tytule /łamiąc regulamin 3.1.13./
    Natomiast w dobrym tonie i ogólnie przyjętych zasad na forum, jest opisanie usuniętej usterki co było? To tak dla potomnych. Temat otwieram dla uzupełnienia. /Olek II/
  • Poziom 16  
    Najprawdopodobniej usterką był zimny lut lub mikro pęknięcie ścieżki.