Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ładowanie akumulatora żelowego 12 V/ 30 Ah

TIS2 21 Nov 2013 09:48 4155 2
    TIS2
    Level 9  
    Ot i problem. Agregat prądotwórczy ma rozrusznik i aku żelowy (12 V/30 Ah), a że ma być w ciągłej gotowości do użycia ma być ciagle naładowany. Nie dopilnowałem tego i aku żelowy całkiem się rozładował. "Awaryjnie" podłaczyłem prostownik do aku ołowiowego - samochodowego, póżniej wyczytałem, że to żle bo powinien być prostownik przeznaczony do żelowego. Upatrzyłem taki w Leroyu Prostownik PAM 5/1 SMART PIROTEC. Prąd ładowania: 1,2 A / 2,4 A / 4,8 A. Pojemność ładowanego akumulatora: 5 - 80Ah. Prośba o podpowiedż:
    - czy ten prostownik jest odpowiedni do mojego żelowego :?:
    - czy w trakcie ładowania aku musi być on odłączony od od urządzenia, które zasila :?:
    - czy prostownik może być non stop podłączony do aku żelowego, aby był on w ciagłej gotowości do pracy :?: bo w instrukcji gdzie mowa o fazach ładowania aku jest taki zapis: FAZA III - kiedy aku jest naładowany prostownik zaczyna pracować w trybie impulsowego ładowania, tak aby napięcie nie przekraczało 13,7 V dla aku 12 V. Kiedy poświetli się dioda oznacza to , że prostownik jest naładowany (tu chyba jest błąd tłumaczenia bo ładowany jest przecież aku).
    Prośba o podpowiedż i komentarz.
    helmud7543
    Level 43  
    1. Tak, chociaż jak znam inne elektroniczne ładowarki, to sposób ładowania jest conajmniej dziwny (ładowarki Bosch, Aeg, Ctek i ich marketowe klony mają kilka profili ładowania prądowego, to, który profil zadziała zależy od napięcia). Tu masz ładowanie prądowe, później napięciowe (mam nadzieję że z ograniczeniem prądowym), później - prawdopodobnie - podtrzymujące. Możesz tak naprawdę użyć nawet zwykłego prostownika pilnując napięcia i natężenia (max powiedzmy 2,5 A i 14,7 V po którego osiągnięciu należy przerwać ładowanie).
    2. Jeśli agregat podczas pracy ładuje ten akumulator, to nie powinno być problemu (będzie przystosowany do napięcia w granicach 14 V). O ile nie użyjesz funkcji renowacji (prawdopodobnie są to impulsy o wysokim napięciu).
    3. Nie ma napisane wprost co robi w ostatniej fazie, ile ona trwa, co zrobi przy spadku napięcia. Można się domyślać że będzie to ładowanie buforowe 13,7 V. Ale to tylko domysł. Ideałem byłoby przerwanie procesu ładowania i automatyczne wznawianie po spadku napięcia poniżej ok 12,8 V.

Jak kupiłem AEG LP Plus to okazało się, że jego działanie nieco różni się od opisanego w instrukcji, ale sam do tego doszedłem używając dwóch multimetrów (jeden do pomiaru napięcia, drugi natężenia), tutaj masz jak mierzyłem i co udało mi się stwierdzić Link. Tobie też tak radzę, będziesz wiedział co i jak na 100 % (jak widać w moim przypadku, zgodność z tym co podane w instrukcji tego, co jest naprawdę, może być różna).
    Jacek Gołębik
    Level 10  
    Akumulator powinien być odłączony podczas procesu ładowania, co do mojego przedmówcy popieram całość.