Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8 - USBasp Błąd przy przesyłaniu pliku

bartek.k222 21 Lis 2013 17:29 1056 6
  • #1 21 Lis 2013 17:29
    bartek.k222
    Poziom 2  

    Witam ;) Jak na zdjęciuPróbuję wysłać program do mikrokontrolera i wyskakuje błąd. Każą mi spróbować po zainstalowaniu libusb, który właściwie jest zainstalowany. Polecenie MakeAll działa, więc plik się tworzy.
    Atmega8 - USBasp Błąd przy przesyłaniu pliku
    Nie rozumiem. Słyszałem, że z Windows 7 mogą być problemy, ale na XP mam dokładnie to samo. Programator USBasp i mikrokontroler na pewno sprawne(u kolegi działa). Proszę o pomoc ;)

    0 6
  • #3 21 Lis 2013 18:30
    bartek.k222
    Poziom 2  

    a tak trochę jaśniej? ;) Mam mkavrcalculator, ale w sumie nie używałem i nie wiem do czego mógłby mi się przydać. Z góry dzięki :)

    0
  • #4 21 Lis 2013 18:36
    miszczo997
    Poziom 27  

    Dawno już nie korzystałem, ale robiło sie coś takiego, że przechodziło do ostatniej zakładki(ustawienia chyba) i wybierało instaluj avrdude. Przechodzisz do folderu, gdzie masz zainstalowane avrdude dajesz ok i program pyta, czy podmienić pliki. Oczywiście wciskasz tak i avrdude od tego momentu powinno juz działać.

    0
  • #5 24 Lis 2013 11:57
    bartek.k222
    Poziom 2  

    Nie wyskakuje pytanie 'czy podmienić pliki'. Po prostu nic się dalej nie dzieje :(

    0
  • #6 24 Lis 2013 16:57
    435758
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 26 Lis 2013 07:55
    Nagus
    Poziom 24  

    Jeszcze raz: masz złą wersję avrdude bo ktoś skompilował go BEZ OBSŁUGI USB. Jeżeli w systemie nie ma źródeł libusb, to avrdude i tak się skompiluje, ale bez obsługi USB.
    Skoro koledze działa, to skopiuj od niego avrdude.exe.

    0