Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNI-T UT70C - Błędny pomiar rezystancji brak pomiaru pojemności

jaroslaw_repec 22 Lis 2013 22:49 2640 5
  • #1 22 Lis 2013 22:49
    jaroslaw_repec
    Poziom 12  

    Od 8 latek użytkuję w/w miernik - do dziś był jak przedłużenie ręki. Niestety urządzenia mają to do siebie, iż też kiedyś się psują.
    Objaw następujący:
    - brak pomiaru C - tryb auto przechodzi wszystkie zakresy i zawsze wyświetla OL niezależnie od wartości mierzonego kondensatora. Tryb RANGE - pomimo wyboru właściwego zakresu pomiarowego wyświetla OL
    - pomiar R - wskazanie 1.533kΩ (przy ROZWARTYCH przewodach pomiarowych)- w trybie auto. Ręcznie też wskazanie kończy się na 1,5kΩ niezależnie od wybranego zakresu pomiarowego.

    Pomiar rezystancji do wartości 1,5kΩ jest OK - powyżej nie pozwala zmierzyć.

    Czy ktoś leczył już ten miernik na taką przypadłość? Wszelka pomoc mile widziana. Można powiedzieć - kup nowy, bo ten już wiekowy. Ale mimo wszystko przyzwyczaiłem się do skubańca i żal mi się z nim rozstać :D W załączeniu schemat - ułatwi wymianę poglądów.

    0 5
  • #2 23 Lis 2013 15:51
    adamantan
    Poziom 16  

    Bateria jest ok ?
    To, co przedstawiłeś to w zasadzie typowe objawy uszkodzenia tranzystorów zabezpieczających. Więc sprawdź tranzystory Q1 i Q2 (Q3 i Q4 przy okazji też nie zaszkodzi). Informuj o wynikach.

    0
  • #3 26 Lis 2013 14:56
    jaroslaw_repec
    Poziom 12  

    No to bawmy się dalej.

    Q1 do Q4 - profilaktycznie wymienione, nie wykazywały objawów uszkodzenia, ale kilkanaście groszy to nie majątek . Sprawdzone wszystkie diody 1N4148 (od D1 do D13) - wszystkie sprawne :cry: . Gdzieś doczytałem, że uszkodzeniu mogły ulec U6 i U7 - przypadek pomiaru nie rozładowanego kondensatora (to chyba u mnie zaszło). Nadal jestem w pkt. wyjścia. :)

    Bateria OK

    0
  • #4 26 Lis 2013 22:08
    adamantan
    Poziom 16  

    To jest dopiero zagwozdka :D
    Sprawdź rezystory R15, R42, termistory: S-PTC 2K (oba), iskrownik SG (jaki ma opór) oraz warystory VSR2 i VSR1 (jakie opory).

    0
  • #5 26 Lis 2013 23:08
    jaroslaw_repec
    Poziom 12  

    To, to ja sprawdziłem, zanim zabrałem się do pisania :) - a na poważnie... cały układ wejściowy OK - S-PTC mają po 2,2 iskrownik rozwarty. warystorów nie wylutowywałem - na mój marny miernik są ok, a do poważnego testowania nie chce mi się ich wylutowywać. Wyprzedzając kolejne sprawdzenia: R10do R14 OK. Zresztą pomiar V i A działa prawidłowo. Problem dotyczy tylko R i to powyżej 1,5k. Napięcia moim marnym okiem też są w normie Z2 - ma co prawda 1,200V, a nie 1,235 - ale to może być wada mojego marnego sprzętu pomiarowego. Vcc +5,0V Vdd 6,56V
    Zastanawia mnie wartość Vdds - na węźle R17 R18 ma wartość 3,03V natomiast węzeł R17 R27 ma wartość 6,49V - ale może to ma tak być :( - zastanawiam się co jeszcze mogę sprawdzić zanim zacznę kręcić się wokół własnego ogona. Nie wiem czemu ale coś mi podpowiada, ze problem może faktycznie tkwi w 74HC374 - nie do końca rozumiem jego rolę.

    Jeśli wykluczy się nieprawdopodobne - to pozostaje jeszcze niemożliwe. Zaczynam się zastanawiać czy usterka nie jest czysto mechaniczna. Przed awarią padł mi bezpiecznik i wymieniałem go w warunkach polowych - nieopatrznie odkręciłem wówczas pokrętło przełącznika. Wydaje mi się, że żadna blaszka nie wypadła - przejrzałem później wszystko pod lupą i niby wszystko to co powinno być jest na miejscu. Poza tym wszystkie zakresy się przełączają - nie działa tylko automatyczna zmiana zakresu (choć i to nie do końca, bo zmienia zakresy od 0 do 1,5 kΩ)

    0
  • #6 29 Gru 2013 11:57
    jaroslaw_repec
    Poziom 12  

    Temat zamykam - kilka e-maili wysłanych do dystrybutora UNI-T - BEZ ODPOWIEDZI!! - m.in. z pytaniem o pkt. serwisowe. - masakra!! Czyli zgodnie ze współczesną polityką - jak coś się psuje - kup nowe.

    Lokalny dystrybutor (duża i znana firma) - po obejrzeniu objawów stwierdził, iż naprawa powyżej kosztów zakupu nowego odpowiednika. Cóż... kupiłem już nowy sprzęt ale zupełnie innej firmy (pewnie potraktują mnie tak samo, ale to tak dla zasady). Miernik zdegradowany do pomocniczego - w końcu reszta pomiarów jest OK.
    Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

    0