Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault master 2.8dti, 2001r. - brak podświetlania zegarów, tablicy rozdzielczej

krisek33 23 Nov 2013 17:25 8193 12
Relpol
    krisek33
    Level 9  
    witam, w moim masterku zniknęło podświetlenie zegarów na tablicy rozdzielczej. bezpiecznik jest ok, wszystkie zegary działają prawidłowo. Ciekłokrystaliczny wyświetlacz przebiegu km i godziny działa. podczas wciskania pedału hamulca delikatnie zapala się kontrolka od św. przeciwmgielnych ale działo się to kiedy podświetlenie jeszcze działało. podświetlenie nie jest na żarówkach tylko na diodach (tak mi powiedział mechanik). Proszę o pomoc
  • Relpol
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ściemniacz podświetlenia działa? Co do żarzącej się kontrolki do sprawdzenia kostki w tylnych lampach lub instalacja haka jeśli jest.
  • Relpol
    krisek33
    Level 9  
    nie wiem gdzie znajduje się ten ściemniacz. Jeśli chodzi o to pokrętło/przycisk na zegarach to reaguje tylko na wciskanie co powoduje zmianę trybu kilometrów i ustawianie godziny. kręcenie nim nie przynosi żadnego efektu. co do tej kontrolki to sprawdzę bo faktycznie mam oberwane gniazdo od przyczepki. dziękuję. najbardziej martwi mnie jednak brak oświetlenia zegarów, jazda po zmroku jest przez to trochę uciążliwa. pozdrawiam
    krisek33
    Level 9  
    czy ktoś może mi coś podpowiedzieć co z tym oświetleniem. Niedawno naprawiałem wycieraczki bo nie działały na pierwszym biegu i na spryskiwaczach i od tego czasu elektryka pada. mechanik wymieniał mi jakiś przekaźnik od wycieraczek i po krótkim czasie okazało się, że nie ma podświetlania zegarów i prawego światła z tyłu mimo, że bezpieczniki są ok
    milejow
    Level 43  
    Pozycyjne są wszystkie, lewa i prawa strona?
    krisek33
    Level 9  
    z przodu na pewno nie mam pozycyjnych, już od dawna, jutro sprawdzę co i jak i natychmiast dam znać.
    krisek33
    Level 9  
    witam, sprawdziłem i okazało się, że nie ma światła pozycyjnego z prawej strony (przód i tył). podsumowując: brak oświetlenia zegarów, brak pozycyjnych z prawej strony. wszystkie inne światła są. jeżeli ktoś może mi coś podpowiedzieć to proszę
    milejow
    Level 43  
    Bezpieczniki sprawdzone? Brakujące oświetlenie wisi na jednym bezpieczniku.
    krisek33
    Level 9  
    sprawdziłem wszystkie bezpieczniki dotyczące oświetlenia i są ok. Nie chcę na siłę czegoś sugerować ale czy to możliwe żeby przy naprawie wycieraczek/wymianie przekaźnika uszkodzić coś przy w/w oświetleniu. Myślę tak ponieważ te problemy zaczęły się po tej naprawie
    milejow
    Level 43  
    To jeszcze sprawdź probówką czy na bezpiecznikach pozycji pojawia się napięcie po włączeniu świateł.
    krisek33
    Level 9  
    witam, w końcu znalazłem czas żeby zajrzeć do masterka i oto co się okazało:
    1) był przepalony bezpiecznik od prawej pozycji
    2) przetarte przewody od gniazda przyczepki, ponieważ gdy gniazdo wisiało to przetarły się o belkę od haka
    Bezpiecznik wymieniłem, przetarte przewody zaizolowałem i zamocowałem gniazdo. Po wszystkim okazało się, że wszystkie światła działają łącznie z podświetleniem zegarów. Dziękuję forumowiczom "milejów" i "Przemo 9826" za zainteresowanie się tematem. Jeszcze tylko pozostała kwestia żarzącej się kontrolki świateł przeciwmgielnych podczas wciskania pedału hamulca ale do tego pewnie będzie musiał zajrzeć elektryk
    LoLek85
    Level 28  
    Kolego a pisałeś że bezpieczniki sprawne, nie ładnie :)

Co do żarzenia się kontrolki od przeciwmgielnych to wyczyść i podginaj styki w lampie z tylu, możesz oglądnąć jak wyglądają styki żarówek przy okazji.
    simon1974
    Level 1  
    Witam, mam identyczne problemy w swoim masterze - inny silnik, ale spodziewam się że elektryka bliźniacza. U mnie przyczyną jest listwa żarówek - prawy tył, grzeje się, jest słaby kontakt, nie świeci światło przeciwmgłowe. Tak samo podczas hamowania podświetla się kontrolka świateł przeciwmgłowych.

Dziś podczas próby naprawy "padło" mi podświetlanie desko rozdzielczej i prawa strona - światła, ale nie wszystkie.

Czy macie rozpiskę bezpieczników tego autka? Który to jest bezpiecznik odpowiadający za prawą stronę?