witam,
potrzebuję załanczać siłe w kuchni przez stycznik (pomińmy dlaczego).
Siła jest doprowadzona przewodem 5x4mm2 z rozdzielni, zabezpieczona bezpiecznikiem trójfazowym B16.
Proszę o pomoc w doborze stycznika do załączania tej siły.
Zabezpieczenie mam na 16A czyli rozumuje, że stycznik musi być w stanie przepuścić te 16A.
Przeglądałem katalog relpol'a i nie do końca rozumiem, na który prąd mam zwrócić uwagę przy doborze.
W katalogu podany jest:
- Prąd termiczny Ith zestyków roboczych / głównych [A]
- Znamionowy prąd łączeniowy (380 V) AC3 i AC4
Jakie jest znaczenie powyższych prądów?
Jakie jest znaczenie ACAC3 i AC4?
Jestem elektronikiem z wykształcenia, więc proszę tak sformuować odpowiedź żeby nie-elektryk ją zrozumiał
z góry dzięki
pozdrawiam
tomek
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Proszę poprawić pisownię.[kkas12]
potrzebuję załanczać siłe w kuchni przez stycznik (pomińmy dlaczego).
Siła jest doprowadzona przewodem 5x4mm2 z rozdzielni, zabezpieczona bezpiecznikiem trójfazowym B16.
Proszę o pomoc w doborze stycznika do załączania tej siły.
Zabezpieczenie mam na 16A czyli rozumuje, że stycznik musi być w stanie przepuścić te 16A.
Przeglądałem katalog relpol'a i nie do końca rozumiem, na który prąd mam zwrócić uwagę przy doborze.
W katalogu podany jest:
- Prąd termiczny Ith zestyków roboczych / głównych [A]
- Znamionowy prąd łączeniowy (380 V) AC3 i AC4
Jakie jest znaczenie powyższych prądów?
Jakie jest znaczenie ACAC3 i AC4?
Jestem elektronikiem z wykształcenia, więc proszę tak sformuować odpowiedź żeby nie-elektryk ją zrozumiał

z góry dzięki
pozdrawiam
tomek
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Proszę poprawić pisownię.[kkas12]