Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sieć w domu, ograniczenie transferu na MAC, monit ruchu, ADSL. Jaki sprzęt?

dealerb4 23 Nov 2013 18:59 1242 1
    dealerb4
    Level 9  
    Witam.
    Aktualnie posiadam w domu "druciarsko" zrobioną sieć z części, które kiedyś mi zostały. Internet z Netii, kabel podciągnięty do rutera z modemem TP-Link TD-W8901G, w drugiej części domu z powodu słabego sygnału wifi, postawiłem zwykły ruter bez adsl, pociągnąłem peszlami w ścianie kabel rj 45 podpiąłem oba rutery ze sobą, ten drugi robi za switcha i wszystko działa ok. Jednak obecni lokatorzy, którzy wpinają się przez wifi do rutera - switcha nadużywają mojej dobroci (torrenty). Też ściągam, czasem rozmawiam na Skype, jednak zawsze ustawiam sobie limity, żeby pozostali mieli zapas. Potrzebuję ruter w którym będę mógł ustalić limity transferu (up, down) odpowiedniemu adresowi MAC, ewentualnie przypisanie w DHCP adresu IP do MAC i wtedy ustalenie limitu dla IP, monitorowanie aktualnego ruchu w sieci, dobrze by było jakby miał port usb i funkcję uruchomienia torrentu na ruterze. Nie wiem czy zostawiać ruter robiący z switch, czy zmieniać na access pointa. Muszę znać IP i MAC każdego z urządzeń. Czy znacie jakieś modele jakie można polecić. Łącznie wpiętych ma być 8-10 urządzeń.
  • Helpful post
    marti_ns
    Level 16  
    Kiedyś robiłem coś takiego u znajomego, użyłem do tego ApPro 2405. ma zaawansowany qos i monitor ruchu sieciowego. ale on niema ADSL bo oparty jest na Airlive 5470 lub 5460. Wtedy gdy robiłem taka sieć ok 4 lata temu jedynym ADSL z zaawansowanym QoS były Draytek.

z obecnej oferty odpowiednim dla ciebie byłby Drytek Vigor 2710/2710n (z wifi) ale ceny nie są małe