Witam.
Właśnie zastanawiam się nad wyborem zestawu uruchomieniowego z procesorem STM32 z obsługą usb i ethernet. Na wstępie myślę nad takimi zestawami: ZL29ARMSTM32F4DISCOVERY i STM32F429I-DISCO. Do tego pierwszego wiem że trzeba jeszcze dokupić moduł z ethernetem, nie jestem pewien co do pozostałych czy trzeba dokupić jakiś moduł. Czy te zestawy są dobre czy może jakiś inny wybrać? Jakieś propozycje jaki zestaw wybrać i ewentualnie moduły do niego?
Co do JTAG - bedzie dzialac jesli oprogramowanie obsluguje dany uklad. Pewnie w tym przypadku bedzie to openocd, zatem nalezy sprawdzic co wspiera openocd.
Nie musi być STM, ale już miałem doczynienia z LPC i chciałem teraz spróbować z STM. Jakieś jeszcze propozycje, albo opinie do tych zestawów co podałem?
Osobiście nie zastanawiałem się nad tym długo, szukałem zestawu który ma chyba wszystko na pokładzie: Ethernet, Can, RS232, USB-RS, 485, pamięci Flash, Sram, Kartę muzyczną, Usb Host OTG, LCD + dotyk, złącze na karty SD i wiele innych...
W polsce ktoś sprzedaje RedDragon za ~350zł ja zamówiłem to w chinach przez ebay i zapłaciłem z presyłką ~180zł uważam że było warto... czas oczekiwania 4-5 dni. Opcja Standard Shipping
STM32F103ZET6: the high performance STM32 MCU which features
Core: ARM Cortex™-M3 32-bit RISC
Operating Frequency: 72MHz, 1.25 DMIPS/MHz
Operating Voltage: 2-3.6V
Package: LQFP144
I/Os: 112
Memories: 512kB Flash, 64kB RAM
Communication Interfaces: 2 x SPI, 5 x USART, 2 x I2S, 2 x I2C, 1 x SDIO, 1 x USB, 1 x CAN
AD & DA converters: 3 x AD (12-bit, 1μs, shares 16 channels); 2 x DA (12-bit)
Debugging/Programming: supports JTAG/SWD (serial wire debug) interfaces, supports IAP
Zamontowane dodatkowe pamięci w module:
512 MB SRAM
128 MBytes NAND FLASH
2 MBytes NOR Flash
16 MBit Flash with SPI interface
2 KBit EEPROM with I2C interface
MicroSD card slot, SD bus (the SD card is not included), supports FATFS
LCD 3.2" TFT ekran dotykowy, rozdzielczość 320*240, liczba kolorów 256tyś, sterowanie równoległe 8-bit lub 16bit. Controller ekranu dotykowego ADS7843 SPI, lub jego odpowiednik
Układ Audio, dekoder WM8978, wspiera np radio internetowe, dekoduje MP3
Audio output: 3.5mm jack
Audio input: 3.5mm jack
Głośniczek
USB device port, supported by STM32F103ZET6
Ethernet module, features a ethernet controller: DM9000A
Integrated 10/100M transceiver with HP Auto-MDIX
IEEE802.3x flow control for full-duplex mode
Integrated 16 KBytes SRAM
Supports IP/TCP/UDP checksum generation and checking
Supports automatically load vendor ID and product ID from EEPROM
Other communication features: CAN, RS485, RS232
Złącze interfejsu CAN, chip drive SN65VHD230
Złącze interfejsu RS485
Złącze interfejsu USART wyprowadzone na złącze RS232 DB9
Złącze interfejsu USART wyprowadzone na złącze USB przez konwerter PL2303
Złącze do podłączenia kamerki OV7670 kamera dostępna osobno
Złącze do podłączenia modułu komunikacji radiowej RFN24L01 moduł dostępny osobno
Host USB: zbudowany na układzie CH376T
Odbiornik podczerwieni HS0038
Czujnik temperatury DS18B20 - opcja sprzedawany osobno
Złącze PS/2, możliwość podłączenia podłączenia myszki, klawiatury itp.
Gniazdo na karty microSD
joystick(5 directions)
5 przycisków: reset, tamper, wakeup, 2 x do własnego wykorzystania
Debugging interface: 20-pin JTAG port, compatible with ST-Link, JLink, NLink2, etc