Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook/Wrozamet - GZ50 - szerszy płomień po zmianie z LPG

smoker 24 Nov 2013 13:10 1773 2
    smoker
    Level 18  
    Witam, po przeprowadzce do kamienicy wymieniłem w kuchence gaz./el. Mastercook/Wrozamet dysze z LPG na dedykowane do tego modelu GZ50. Ku mojemu zdziwieniu po zmianie rodzaju zasilania płomień jest znacznie bardziej "rozłożysty" a kuchenka dużo głośniej syczy. Mam problem z gotowaniem w niedużym garnku na średnim palniku, bo płomień jest za szeroki i przypala uchwyty - na butli zawsze używałem tego palnika i było OK. Po przykręceniu gałką na niższy płomień, palnik nie ma wystarczającej mocy aby zagotować wodę w rozsądnym czasie. Na największym palniku nawet przy patelni fi 28cm płomień jest za duży i ucieka bokiem. Płomień wygląda normalnie, jest niebieski i nic nie kopci. W porównaniu do gazu z butli, płomień jakby bardziej "odstaje" od palnika, języki nie idą od razu do góry, tylko kilka cm na bok zanim zaczną skręcać ku górze.
    Czy to normalne, że zmiana na gaz ziemny przynosi taki efekt?
    smoker
    Level 18  
    Jaki powinien być prawidłowy rozmiar dysz do tej kuchenki? Pani w sklepie miała tylko jeden rozmiar do niej i twierdziła, że innych nie ma. Niestety, tabliczka znamionowa zatarła się od czyszczenia ani nie mam żadnych papierów (kuchenka bodaj z 98 roku). Pod modelem 3400 znajduję w google podobne, ale nigdzie nie widzę identycznej - szer. 50cm, ruszt dwuczęściowy z grubego drutu, zegar z pomarańczową nastawą temperatury, zapalarka osobnym przyciskiem nad zegarem. Z przodu ma logo Mastercook, pod nim napis wrozamet.
    Najbardziej podobna jest ta:
    http://tablica.pl/oferta/kuchenka-gazowo-elektryczna-mastercook-ID3mfWW.html
    Różni się tylko rusztem, który jest z płaskowników a nie drutu.