Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CB5073Z. Zawyżone napięcie w przetwornicy. Uszkodzony był SMR40200.

slawolan 22 Mar 2005 14:17 1482 7
  • #1 22 Mar 2005 14:17
    slawolan
    Poziom 10  

    Witam !
    po wymianie uszkodzonego SMR40200 na SMR40200C bo taki się trafił(może to jest przyczyna)
    na stronie wtórnej przetwornicy napięcie które powinno wynosić 125 V
    jest zawyżone do 200 V ,HISO 169 B również wymieniłem , kondensatory
    ,rezystory po stronie pierwotnej również ok. zenerka na wtórnym zaraz po załączeniu dostaje zwarcie . Czy może ktoś mi doradzić gdzie szukać.
    _____________________________
    Pozdrawiam

    0 7
  • Pomocny post
    #2 22 Mar 2005 14:33
    jarkuz
    Poziom 24  

    SMR40200C (zielony hybryd) i HIS0169C (też zielony), które należy stosować w komplecie. Układ SMR40200C mocować do radiatora bez podkładki (bo inaczej zasilacz będzie wykonywał próbkowanie, produkując napięcia znacznie zaniżone, a radiator będzie się znacznie nagrzewał). Układ SMR40200C, do którego można mieć zaufanie to właśnie ten zielony hybryd. Po usunięciu podkładki należy usunąć resztki pasty silikonowej i umyć powierzchnie przylegania. Po dokręceniu układu zmierzyć rezystancję przejścia między układem a radiatorem – musi być zerowa. Nie napisałeś nic o diodzie lawinowej DZ801-R2K. Zwykle jest ona uszkodzona w komplecie z układami. Jeśli nawet przetrwała, to jednak radziłbym ją wymienić,

    0
  • #3 22 Mar 2005 16:50
    slawolan
    Poziom 10  

    dioda 2RK również była uszkodzona , chodzi mi o to czy jest jakaś
    różnica pomiędzy układami SMR40200 aSMR40200C chodzi o tą końcówkę
    "C" bo nie wiem skąd takie zawyżone napięcie po stronoe wtórnej przeteornicy .[/b]

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Mar 2005 06:50
    jaco-83
    Poziom 14  

    Witam
    Wymień komplet + elka ( nie zapominając o mice ; j/w kolega napisał) i powinno zadziałać.
    A z literką „C” może być sam takiego zakładałem i chodzi już 1,5 roku!!

    POZDRAWIAM

    0
  • #5 24 Mar 2005 13:26
    slawolan
    Poziom 10  

    Wymieniłem komplet + elko i dalej napięcie na wtórnym rzędu 200 V a z tą podkładką mikową
    to się zastanawiałem (czułem że wyjęcie podkładki
    to będzie niewypał)po wyjęciu poleciał bezpiecznik.
    Teraz mogę wymienić znowu komplet - trudno .
    Nie pierwszy raz fajerwerki . Co dalej po wymianie ?

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Mar 2005 13:38
    DiZMar
    Poziom 43  

    Podkładkę wyjmuje się gdy wkłada się SMR40200 KIT a jeżeli oryginał to z podkładką mikową bo inaczej bezpiecznik wyleci ale SMR40200 powinien być dobry.
    Czytaj uważnie powyżze porady.

    0
  • Pomocny post
    #7 24 Mar 2005 13:43
    august
    Poziom 15  

    zastosuj kit zastepujacy ten uklad zrobiony na bazie tda 4605 i fet [-]
    dziala bez klopotu[;] tylko dobrze przeczytaj instrukcje monarzu[.]

    0
  • #8 29 Mar 2005 10:05
    slawolan
    Poziom 10  

    Teraz dopiero ktoś pisze że podładę mikową wyjmuje się w kicie a nie w orginale ? jak orginała już nie ma . Już nie ważne ponieważ orginał
    SMR40200C jako nowy był już uszkodzony po wymianie następnego a trafił się dobry wszystko
    działa tak jak w książce .Dziękuję za porady i uważam temat za zamknięty

    0