Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki UPS do zasilenia pieca i pomp CO z dodatkowym akumulatorem?

kiosho 25 Nov 2013 21:01 39651 41
    kiosho
    Level 17  
    Witam, szukam UPS do którego można podłączyć dodatkowy zewnętrzny akumulator samochodowy. Do zasilenia mam 3 pompy CO po ok 36W każda. Oczywiście chodzi o zwiększenie czasu działania . Ups-y dedykowane maja czasy ok 0,5 h, chciałbym uzyskać czas ok 2-3h.
    Czy EVER DUO 350 pociagnie akumulator 50ah?
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    kiosho wrote:
    Witam, szukam UPS do którego można podłączyć dodatkowy zewnętrzny akumulator samochodowy. Do zasilenia mam 3 pompy CO po ok 36W każda. Oczywiście chodzi o zwiększenie czasu działania . Ups-y dedykowane maja czasy ok 0,5 h, chciałbym uzyskać czas ok 2-3h.
    Czy EVER DUO 350 pociagnie akumulator 50ah?

Szukaj UPS'a z prawdziwą sinusoidą. Pompy nie lubią pracować z tanimi UPS'ami.
    Szukaj jakiegoś APC. Niektóre modele mają możliwość podpięcia dodatkowego akumulatora.
    Z opisu w necie wygląda, że ten EVER ma czystą sinusoidę, więc się nadaje.
    Wymiana akumulatora sprawi tylko dłuższy czas ładowania.
    zbyh 62
    Level 14  
    Ja ostatnio borykałem się z tym samym problemem i wybrałem Link tobie starczy, ja musiałem mieć trochę większy. Jak dotąd chodzi bez zastrzeżeń.
    kiosho
    Level 17  
    Czy ups do ktorego przewidziany jest akumulator zelowy 5 Ah, bedzie poprawnie ladowal akumulator 50Ah,
    zibq
    Level 28  
    Jeżeli zadbasz o jego chłodzenie, to tak. Musisz jednak wiedzieć, że taki akumulator będzie ładowany bardzo długo (np. 48h). Jeśli przerwy w zasilaniu nie zdarzają się codziennie i nie są tak długie, że opróżnią akumulator to taki układ się sprawdzi.
    U mnie kolejny sezon pracuje APC Smart UPS 650 + aku 45Ah. Radzi sobie dobrze bez przeróbki chłodzenia, wystarcza na ok. 8 godzin.
    kiosho
    Level 17  
    Czy ma znaczenie czy oryginalny bedzie zamontowany czy nie?
    501toyota
    Level 16  
    zbyh 62 wrote:
    Ja ostatnio borykałem się z tym samym problemem i wybrałem Link tobie starczy, ja musiałem mieć trochę większy. Jak dotąd chodzi bez zastrzeżeń.

Jest to sprzęt firmy O...I - nie polecam go. Miałem same kłopoty z nim - 2 razy naprawiany na gwarancji. Raz padł wyświetlacz - kręcił się wiatrak a wyświetlacz nic nie wyświetlał. A drugi raz nie ładował.
    Poza tym wbudowany wentylator hałasuje mocno.
    Obsługa gwarancyjna producenta (O...I) BDB bo odbierają i wysyłają sprzęt na swój koszt kurierem, dość szybko. Jednak niesmak pozostał.

Mimo tego jeśli chciałbyś go nabyć, na stronie producenta O...I możesz kupić go 40 zł taniej niż podany link.

U ojca zainstalowałem UPS innej firmy (E...R), również z czystą sinusoidą + aku samochodowe 45 Ah. Jest to sprzęt bez wiatraka, tylko kable musiałem przedłużyć poza obudowę. Ale warto - pracuje bezawaryjnie, bezszelestnie.

Pozdrawiam :D
    kiosho
    Level 17  
    W modelu APC Smart 1000 sa 2 akumulatory 12V. Czy mozna podlaczyc 1 aku samochodowy 40-60Ah? Jak dobrac pojemnosc akumulatora. Potrzebny czas pracy 3-6 godz.

Dodano po 30 [minuty]:

zibq wrote:
    Jeżeli zadbasz o jego chłodzenie, to tak. Musisz jednak wiedzieć, że taki akumulator będzie ładowany bardzo długo (np. 48h). Jeśli przerwy w zasilaniu nie zdarzają się codziennie i nie są tak długie, że opróżnią akumulator to taki układ się sprawdzi.
    U mnie kolejny sezon pracuje APC Smart UPS 650 + aku 45Ah. Radzi sobie dobrze bez przeróbki chłodzenia, wystarcza na ok. 8 godzin.

Czy ma znaczenie czy ups posiada oryginalne (sprawne) aku chcac podlaczyc dodatkowy 45Ah aku?
    zibq
    Level 28  
    U mnie jest tylko zewnętrzny aku, przedłużyłem tylko przewody po ok. 20cm i zakończyłem żabkami. Pracuje już trzeci rok. Co jakiś czas zamieniam aku pomiędzy samochodem a "zasilaniem kotłowni", żeby popracował w innych warunkach, nie tylko w podtrzymaniu.

APC 1000 jest na 24V, musisz mieć 2 aku.

Przy zasilaniu 12V zakładając pobór 100W i czas podtrzymania 6 godzin musisz mieć sprawny akumulator ok. 60Ah.
    emigrant
    Level 29  
    Po co kupować UPSa jak można przetwornicę z czystą sinusoidą i duży aku. Po co przepłacać za bajery w gotowym UPS jak one nie są do niczego potrzebne przy zasilaniu CO, co musi być to czysty sinus. Ja mam od Volt przetwornicę+ładowarka(ups) 300 watowa i aku 120Ah: http://techtron.pl/p2321,przetwornica-napiecia-12v-230v-300w-z-ladowarka-ups-ipsnt-600-sc-sinus.html . Polecam takie rozwiązanie. Co fajne to ta przetwornica daje napięcie 13.8V, więc nie katuje aku jak inne przetwornice ponad 14V i prąd ładowania też łagodny do 4A, co najważniejsze czysty przebieg sinusoidalny. 120A będzie dłużej ładować, ale to akurat najmniej istotne jak dla mnie.
    http://cl.ly/image/360B0d2k030E

U mnie akurat jest akumulator rozruchowy samochodowy. Nie jest to zbyt dobry pomysł bo samochodowe aku mają małą ilość cykli ładowania(~250) względem żelowych ~1000, ale ten aku w zimę leżakuje, więc wykorzystałem go do przetwornicy w zimę. Prawidłowo powinny być wpięte AGM czy żelowe.
    zibq
    Level 28  
    emigrant wrote:
    Po co kupować UPSa jak można przetwornicę z czystą sinusoidą i duży aku.

Zapewne chodzi o cenę, używany UPS czasem można dostać za darmo jak już akumulator się nie nadaje do niczego albo sprzęt jest cyklicznie wymieniany.
    emigrant
    Level 29  
    No tak, jak za darmo to można się pokusić o taki zestaw. Tylko podłączanie do upsa co fabrycznie ma aku np. 12Ah a ktoś podłączy 60 czy 120Ah to nie wiem czy to jest dobry pomysł. Do tego większość tanich UPS'ów nie ma czystej sinusoidy co przy pompkach i dmuchawie jest ważne. 2-3 godziny pracy pompki czy dmuchawy na przebiegu kwadratowym tzw. sinus modyfikowany i pompka/dmuchawa na złom. Czystego sinusa na pewno mają wszystkie APC Smarty. Sam mam APC Smarta 1000VA pod sprzętem sieciowym i serwerami w domu, ale tu głównie chodziło o UPS zarządzalny plus apcupsd.
    Jak ktoś ma zamiar wydać na upsa 100-200pln to lepiej dołożyć do przetwornicy z czystym sinusem np. jak moja. Najlepiej mieć dodatkowo agregat inwerterowy Kipor czy coś od Hondy :). One jedynie potrafią poprawnie zasilić UPS'a.
    jack63
    Level 43  
    emigrant wrote:
    Najlepiej mieć dodatkowo agregat inwerterowy Kipor czy coś od Hondy . One jedynie potrafią poprawnie zasilić UPS'a.

Nieprawda. Każdy (no prawie) agregat zasili UPS'a, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić.
    Jednak zasilanie UPS'a z agregatu mija się z celem. Lepiej bezpośrednio zasilić pompy czy coś tam jeszcze.
    A teraz w ogóle nie poruszana sprawa. Poczytajcie ile taki UPS (np. Smart) bierze prądu na własne potrzeby??? Często (przy solarach) jest to 2 x więcej niż pobierają zasilane z niego odbiorniki. I nie chodzi mi o ładowanie aku.
    Najlepsze były by pompy lub inne "sprzęty" zasilane z 12 VDC. Tym bardziej, że sprawność jednofazowych silników AC jest rzędu 60%.
    Sterowniki i tak są zasilane z DC przez własne zasilacze, które można zmodyfikować pod zasilanie 12 VDC
    zibq
    Level 28  
    jack63 wrote:
    Poczytajcie ile taki UPS (np. Smart) bierze prądu na własne potrzeby???

Możesz kolego podać jakieś źródło? Tak z ciekawości, bo nie montowałem u siebie amperomierza, więc nie znam realnej sprawności.
    emigrant
    Level 29  
    Z tego co mi wiadomo pseudoagregaty chińskie z allegro nie zasilą UPS'a, niektórzy już to przerabiali. Mniejsza o to, zasilą czy nie, takiego sprzętu nie powinno się w ogóle dotykać. Z tego co mi wiadomo godny uwagi jest tylko Kipor i Honda z tych "w rozsądnej cenie", chociaż rozsądną cenę ma tylko Kipor, który też jest z Chin, ale to już trochę inny poziom jakości agregatu. Niektórzy wolą Kipora bo Honda jest przereklamowana i wcale nie jest taka super-hiper.

Właśnie, zapomniałem o tym wspomnieć, że UPSy wpieprzają w cholerę prądu na własne potrzeby, to dość mocny argument. Do tego jeszcze ta przetwornica ma bardzo niski poziom poboru prądu jałowego z akumulatora.

@jack63
    Czemu nie zasilać UPSa agregatem tylko bezpośrednio? Załóżmy mam UPSa pod CO, mam agregat. UPS zapewnia mi jakiś tam czas żeby ruszyć dupę i włączyć agregat. Ciągłość zasilania CO jest zachowana. Nie ma nikogo w domu to 120Ah podtrzyma z 7-10 godzin. To wystarczający czas, że ktoś na pewno wróci do domu i włączy agregat, żeby nie katować akumulatora. Tak prawidłowo powinno być moim zdaniem.
    emigrant
    Level 29  
    zibq wrote:
    jack63 wrote:
    Poczytajcie ile taki UPS (np. Smart) bierze prądu na własne potrzeby???

Możesz kolego podać jakieś źródło? Tak z ciekawości, bo nie montowałem u siebie amperomierza, więc nie znam realnej sprawności.

Jak mnie pamięć nie myli to APC Smarty na własne potrzeby biorą 30-40wat, coś mi tak świta, ale być może plotę bzdury. Sam mam Smarta 1000VA, gdzieś mi takie dane przewinęły się.
    jack63
    Level 43  
    "Potrzeby własne" UPS. Trzeba czytać instrukcje. Akurat do starszych APC są bardzo dokładne. Mój stareńki Smart 700 bierze ok 40W, czy 2x więcej niż pompa "solarna". :cry:
    Może nowsze biorą mniej???
    zibq wrote:
    Tak z ciekawości, bo nie montowałem u siebie amperomierza, więc nie znam realnej sprawności.

Amperomierz nic interesującego ci nie powie. Przebieg prądu jest mocno odkształcony i amperomierz pokaże pogodę!
    emigrant wrote:
    Z tego co mi wiadomo pseudoagregaty chińskie z allegro nie zasilą UPS'a, niektórzy już to przerabiali.

Powtórzę. NIEPRAWDA!
    Sam zasilałem trzy UPS'y i faxodrukarkę laserową (grzałka!) z agregatu 2kW kupionego w Biedronce za 650 zł ! Także opowieści o cudowności jakiejś Hondy czy innego "invertera" (słowo wytrych) są typową ściemą marketingową. Trzeba wiedzieć jak działa prądnica, jakie jest jej obciążenie i jak na siebie działają.
    emigrant wrote:
    Czemu nie zasilać UPSa agregatem tylko bezpośrednio? Załóżmy mam UPSa pod CO, mam agregat. UPS zapewnia mi jakiś tam czas żeby ruszyć dupę i włączyć agregat. Ciągłość zasilania CO jest zachowana. Nie ma nikogo w domu to 120Ah podtrzyma z 7-10 godzin. To wystarczający czas, że ktoś na pewno wróci do domu i włączy agregat, żeby nie katować akumulatora. Tak prawidłowo powinno być moim zdaniem.

Dziwna niekonsekwencja. Piszesz najpierw (Ty) że się nie da zasilić UPS'a z agregatu a potem, że właśnie zasilasz ???
    A wystarczy jeden mocniejszy przekaźnik przełączalny z cewką na 230VAC i masz "automatykę" przełączającą zasilanie z UPS'a na zasilanie z agregatu. Co prawda UPS będzie brał z aku te ok 40W ale jak zgaśnie silnik to zasilanie przejmie UPS.
    Drugim przekaźnikiem można zgasić silnik gdy wróci normalne zasilanie sieciowe. Trochę gorzej gdy "elektrownia" włączy prąd tylko na chwilę. Wtedy nie będzie miał kto zapalić silnika agregatu. Pozostanie sam UPS.
    emigrant
    Level 29  
    Dziwna niekonsekwencja? Naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem żeby zasilać UPSa potrzebny jest dobry agregat inwerterowy np. Kipor czy Honda. Napisałem, że pseudoagregaty chińskie, tanie tego nie potrafią. Na elektrodzie już ktoś pisał, że kupił chińskiego za grosze z "allegro" i APC Smart go nie widział, ciężko w to uwierzyć? Do tego te chińskie tanie to jeden wielki złom, pękają obudowy silnika, zwoje aluminiowe, i wiele innych cyrków z nimi się dzieje, wystarczy poczytać opinie ludzi. Co najgorsze nikt tego nie chce naprawiać nawet w ramach gwarancji, same problemy. Takie jednorazówki, zepsuje się i na złom. Albo koszt naprawy to cena nowego takiego samego.

Być może marketing, nie wiem. Tani 2kW 500zeta a od hondy czy kipor 2kW kilka tys. pln. Różnica w cenie z sufitu się nie bierze. Coś jest tu nie tak. Albo ten tani to jedno wielkie gówno, albo od hondy czy kipora to jedno wielkie oszustwo.
    jkier
    Level 13  
    emigrant wrote:
    Ja mam od Volt przetwornicę+ładowarka(ups) 300 watowa i aku 120Ah: http://techtron.pl/p2321,przetwornica-napiecia-12v-230v-300w-z-ladowarka-ups-ipsnt-600-sc-sinus.html . Polecam takie rozwiązanie.

Całkiem niedawno również zakupiłem taką przetwornicę, tylko nieco mocniejszą, bo 500W (500W skutecznej, 1000W pozornej - tak podaje sprzedawca no i oczywiście czysty sinus) i mam do niej podpięty aku żelowy 55Ah. Fajnie chodzi przy piecu CO, pomyślałem, że spróbujemy użyć takiego zestawu do podtrzymania zasilania dla komputera - sam komputer max 300W i monitor 40W.
    Po pierwsze wybadałem , że ma "bardzo długi" czas przełączania - ok. 1 s, w klasycznych UPS'ach sieciowych to pojedyncze ms.
    Po drugie po podłączeniu kompa nie chce ruszyć. Nawet na wyłączonym kompie - tylko próbkuje. A może mam skopaną tą przetwornicę? A może "wystarczy" jakiś kondensator w środku wymienić na większy :D ?
    Po fiasku z komputerem pastwiłem się jeszcze z elektronarzędziami , podłączałem max 600W i chodziły bez problemu.
    Sam nie wiem, bo faktycznie relatywnie nie wielkie pieniądze...
    emigrant
    Level 29  
    Nie możliwe, że przełącza 1 sekundę, to by nie miało totalnego sensu. Ja tylko testowałem na CO bo taki jej los docelowy. Komputera nie podłączałem. Ona z baterii długo wraca z 15-20 sekund, ale to jest zabieg celowy i mi on się podoba. Mało tego, akurat w tym Volcie co ja mam przetwornica jest w trybie czuwania cały czas. Niektóre przetwornice nie mają trybu czuwania i czas przełączenia na baterię jest rzeczywiście dłuższy, ale na tyle krótki, że nie ma zaniku prądu na urządzeniach. Nie wiem od kogo kupowałeś, ale zagadaj z techtron.

ps. co to za model, że ma 500wat? Ja widzę tylko 300wat jak moja i ta większa 800wat.
    jkier
    Level 13  
    Tia...
    Właśnie znalazłem ze strony:http://techtron.pl/p2473,przetwornica-napiecia-12v-230v-1000w-z-ladowarka-ipsnt-1500-sc-sinus.html.:
    Specyfikacja przetwornicy
    - ble, ble, ble
    - Czas przełączania: Sieć->Acu ok 2-3 sek. (z miękkim startem), Acu->Sieć poniżej 0.5 sek.
    - ble, ble, ble
    Co prawda mam nieco inną, ale bardzo podobną i nieco tańszą
    emigrant
    Level 29  
    Nie ma czegoś takiego jak "bardzo podobną", jest po prostu inna. Nie wiem o co chodzi z tymi 2-3 sekundami bo to jest totalny zanik prądu. Przy 1 sekundzie już powinien być, tu muszą być milisekundy.
    DemogorgonPL
    Level 10  
    UPS ma calkiem niezla sprawnosc...
    Sam posiadam APC Smart UPS 700INET ktorym zasilam piec CO...
    Dla przykladu podam tak :
    Piec z 2 pompkami, sterownikiem pobiera 76W, UPS w tym momencie ciagnie 4A na 25V ...Sprawnosc 76 %
    Piec z 2 pompkami+srerownik+dmuchawa+silnik podajnika pobiera 300W,
    UPS ciagnie 14A na 24,5V co daje 343W - sprawnosc 88%...
    zbyh 62
    Level 14  
    Dołącze się do tematu. w zeszłym roku kupiłem Zespół Zasilania Awaryjnego 300-S (czysty sinus) i do tego akumulator żelowy 200Ah. Ostatnio zasilanie było bardzo mało używane i boję się trochę o akumulator czy powinienem go co jakiś czas rozładować i potem naładować żeby był sprawny to jednak duża pojemność.
    osiempoo
    Level 2  
    Dobra polska przetwornica "VOLT" plus aku 60ah. żelowy TOYAMA i 12 lat z głowy
    Isk
    Level 16  
    Po co kupować akumulator żelowy do zasilania awaryjnego, wystarczy dobry AGM

PS. Volt nie jest robiony w Polsce.
    osiempoo
    Level 2  
    Żelowy ma dłuższą żywotność i może być wielokrotnie rozładowany do zera a i tak wróci do 100 procentowej sprawności a co do AGM nie jestem do nich przekonany.Jeżeli chodzi o przetwornice to Volt sinus pro 500w. jest naprawdę dobra
    działa i robi pełny sinus bo mi chodzi nan niej piec z sterownikiem "Proton pid"
    no i cena przystępna 370 zł. + aku żelowy w sumie 950zł. i głowa spokojna
    Isk
    Level 16  
    Przede wszystkim akumulatora do zera nie rozładujesz bo zasilacz ma zabezpieczenie.

Coś tani ten Twój żelowy akumulator, czy aby na pewno jest żelowy i jakiejś sensownej jakości i nie zleżały?

Wolałbym dodać do Twojej kwoty ok 300zł i mieć zestaw z akumulatorem 150Ah (a nie 60Ah) i wybrać urządzenie bardziej ekonomiczne.