Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sharp 7700 niedziala ?? i dziala

somsiad511 22 Mar 2005 15:42 2272 20
  • #1 22 Mar 2005 15:42
    somsiad511
    Poziom 15  

    wiec moj problem polega natym ze posiadam kacowke mocy firmy sharp modle system 7700 tak jak na zdjeciu po wloczeniu zasilania (obejsciu glownego przekaznika ) kacowka sie wlacza widac pali sie dioda power ale nic pozatym pozostale 2 przekazniki nic sie nieodzywaja czy ktos wie coto moze byc a jak sam zalocze jeden przekaznik to slychac muzyke ale tak przerywa tz gra przestaje gra przestaje gra 1 sek

    0 20
  • #2 22 Mar 2005 19:38
    ige
    Poziom 35  

    pewnie padla ci koncowka mocy na stk 4241 i jest stale na wyjsciu i dlatego przekazniki rozlaczaj glosniki,sprawdzi czy jest stale napiecie na wyjciu bo jesli tak to stk padl


    pozdro

    0
  • #3 22 Mar 2005 20:05
    somsiad511
    Poziom 15  

    ige napisał:
    pewnie padla ci koncowka mocy na stk 4241 i jest stale na wyjsciu i dlatego przekazniki rozlaczaj glosniki,sprawdzi czy jest stale napiecie na wyjciu bo jesli tak to stk padl


    pozdro
    a kturych nuzek mam dotknac zeby zmierzyc czy jest napiecie stale jest ich bardzo duzo

    0
  • #4 22 Mar 2005 20:24
    ALTON
    Poziom 38  

    na 100% padnięta końcówa STK.Niestety niebaw sie w naprawy bo niema oryginalnych stk.Podróbki padają tam jak muchy.

    0
  • #5 22 Mar 2005 20:30
    somsiad511
    Poziom 15  

    wiec sprawdzilem 5 nuzka to masa 12 kanal lewy i 15 kanal prawy czy tak jak tak to kanal lewy ma 1v a prawy 70v powiecie cz to wina tej kacowki i czy dobrze ja sprawdzilem a jeszcze jedno jak wylutuje ta stk4241V TO PRZEKAZNIK SIE ZALOCZY ?? CZY NIE

    0
  • #6 22 Mar 2005 20:55
    ALTON
    Poziom 38  

    Tak masz uwalonego STK.Jeżeli go wylutujesz przekaźnik zaskoczy.Jak pisałem NIE KUPUJ PODRÓBEK stk gdyż zmarnujesz KUPE kasy !
    Na oryginał raczej nie trafisz dlatego pozostaje przerobić tam stopień mocy na coś innego.

    tam panuje 2x68V stałego..

    0
  • #7 22 Mar 2005 21:03
    somsiad511
    Poziom 15  

    WYLUTOWALEM STK4142 ALE PRZEKAZNIK NIE ZASKOCZYL

    0
  • #8 22 Mar 2005 22:45
    ige
    Poziom 35  

    jesli masz 70v na wyjsciu to na 100% uwalony stk,podrubki nie sa takie zle jesli trafisz na dobra i nie sluchasz na maksa

    0
  • #9 23 Mar 2005 00:42
    ALTON
    Poziom 38  

    owiedz mi to co to za przyjemność kupując podrobionego stk i uwazać na gałke vol żeby go nie zjarać ??.

    Ja miałem W tym SM7700 STK4241 z zieloną płytką(niestety sie naciołem kupując z TME) i właczyłem przekaźnik zaskoczył.Poidłączyłem kolumny i gra...dałem gałke na godz 10 i ..... koniec.Odpłynoł na tamten świat(kolumny 8R)

    Drugi STK to STK4241 idealnie zamaskowany - wyglądał niczym oryginał(tylko napisy sie nie zgadzały - oczywiście też sie naciołem kupując jako sanyo :?).Włanczam...gra.... po 5 godzinach grania na godz ok 12 ... przekaźnik od protect sie wyłączył i tyle było.Otwożyłem go i idealnie zamaskowana podróbka :?.

    Podróbka charakteryzuje sie jedną podstawową rzeczą.
    MA 2 razy mniejsze struktóry tranzystorów końcowych niż w oryginale !!

    W oryginale struktóry mają 6x6mm
    W obu podróbkach mają ok 2,5 - 3 mm

    Wnioski wyciągnijcie sami :(

    0
  • #10 23 Mar 2005 09:55
    somsiad511
    Poziom 15  

    ale czemu przekaznik niezaskoczyl skoro wylutowalem stk ??

    0
  • #11 23 Mar 2005 11:37
    ALTON
    Poziom 38  

    Sprawdź luty koło przekaźnika.Możliwe że trafił sie jakiś "zimny" i przekaźnik nie zaskakuje

    0
  • #12 23 Mar 2005 13:37
    somsiad511
    Poziom 15  

    luty sa wpozodku i sam przekaznik rowniez ale nadal nie zaskakuje przekaznik

    0
  • Pomocny post
    #13 23 Mar 2005 14:26
    ige
    Poziom 35  

    no ja mam podrobionego stk 4050 za55zl i chodzi na napieciu 60+/- przy 4R i niemm z nim zadnego problemu a slucham naprawde glosno wszystko zalezy na jaka podrubke trafimy mi sie udalo trafic dobry egzemplarz

    0
  • #14 23 Mar 2005 14:30
    ALTON
    Poziom 38  

    Widocznie brak zasilania na układzie HA12002.Posprawdzaj blok stabilizatora(koło kondóe 10 000uF 75V).Powinno tam być koło 24V

    0
  • #15 23 Mar 2005 15:26
    somsiad511
    Poziom 15  

    to ta kostak czarna z radiatorkiem u gury czy tak jak tak to wychodzi z kosti 140V a na kondesator idzie 70,3v

    0
  • #16 23 Mar 2005 18:21
    ALTON
    Poziom 38  

    NIEEE ta kostka to mostek.Nie chodzi mi o to.Z trafa idą 2 uzwojenia.Jedno dające 2x48,5V a drugie koło 18 z tego co pamientam.Ty pomież czy na tym drugim uzwojeniu sie wszystko zgadza

    0
  • #17 23 Mar 2005 19:27
    somsiad511
    Poziom 15  

    czyli zmierzylem jest 18v hyba dobrze te przewody co wychodza z trafa niebieski i zulty

    0
  • #18 23 Mar 2005 19:45
    ALTON
    Poziom 38  

    sprawdź teraz dalsze układy do których dochodza te przewody z 18V zmiennego.

    0
  • #19 23 Mar 2005 20:00
    somsiad511
    Poziom 15  

    ale jak mam to posprawdzac na wloczonym czy jak jestem ciemny wporownaniu do ciebie

    0
  • #20 23 Mar 2007 10:45
    brutus333
    Poziom 10  

    STK 4241 II kosztuje 140 zł, STK 4241 V jest praktycznie niedostepny. Cena z zeszłego roku to 170zł. Ale pamietam że widziałem w Praktycznym Elektroniku projekt wzmacniacza na układach stosowanych w ostatniej Diorze. A tak na dobrą sprawę lepiej kupić kit wzmaka, zmontować i włożyć do skrzynki od Sharpa. Jest teraz mnóstwo różnych takich, ja zmontowałem kit Norda i zasówa jak szalony.

    0
  • #21 23 Mar 2007 11:30
    Mamber
    Poziom 21  

    somsiad511 napisał:
    ale jak mam to posprawdzac na wloczonym czy jak jestem ciemny wporownaniu do ciebie


    oczywiscie ze na właczonym.

    0