Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[WDC WD10EARS-00Y5B1] - Interpretacja wyniku SMART, co jeszcze może być nie tak?

26 Lis 2013 13:23 1074 5
  • Poziom 26  
    Jak w temacie, Cristal Disk Info pokazuje to:
    [WDC WD10EARS-00Y5B1] - Interpretacja wyniku SMART, co jeszcze może być nie tak?
    Wszystko jest ok? Pytam, bo ostatnio system zaczął paskudnie zwalniać i co trochę "szarpać" dyskiem. Reinstalka nie pomogła, czyszczenie nie pomogło, generalnie non-stop wykonywane są operacje na dysku - nie mam pojęcia jakie i po co, natomiast wydajność padła na pysk. Skanowałem dysk MHDD - pokazał dwa bloki <150ms (zielone), 47 <50ms, reszta <10 i <3.

    Jakieś pomysły co się może dziać? W razie potrzeby podam dokładną konfigurację komputera.

    Pozdrawiam
    Maciek
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Sprawdzić zużycie CPU w momencie spowolnienia pracy. Sprawdzić też taśmę komunikacyjną dysku.
  • Poziom 26  
    Process Explorer pokazuje "szpilki" przy uruchamianiu Thunderbirda, Firefoxa itd. na jednym lub dwóch core'ach (z 6ciu), problemem natomiast jest ewidentny dostęp do dysku w trakcie pracy. Przy czym nie ma na to wpływu pracujący w tle Kaspersky - próbowałem go już wyłączać.

    A jest opcja, że przysiada napięcie zasilania? Zasilacz co prawda mam dość dobry (jakiś 700W bodajże OCZ), ale różne rzeczy mogły się zużyć.

    Sprawdzę jeszcze przewód do HDD.

    Pozdrawiam
    Maciek
  • Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Jeśli mówisz że dysk spowalnia PC to wstaw też wynik skanowania powierzchni w MHDD.
  • Poziom 26  
    <3ms 7489823
    <10ms 17102
    <50ms 47
    <150 2

    Test z wczorajszego wieczora.
    Także wygląda na to, że problem jest chyba natury software'owej: coś bardzo chce się odwoływać do dysku, bo szarpie nim non-stop. Pytanie tylko czemu.

    EDIT: resmon pokazuje "System" (PID 4) jako ciągle używający dysku proces. Tylko nie bardzo wiadomo dlaczego...
  • Poziom 26  
    Przepraszam za posta pod postem, ale chciałbym zrobić mały update:
    problem w założenie był raczej ewidentnie softowy. Przekopując się przez fora mikromiękkiej korporacji doszukałem się, że pewne osoby też mają podobne kłopoty, z reguły spowodowane jakimś wadliwym driverem (część) bądź kompletnie nierozwiązane.
    1. Przekopałem drivery - bezskutecznie.
    2. Podejrzenia padły na dysk jako konkretny model/serię - to WD Green. Ponoć mają tendencje do stałej pracy nawet kiedy powinny być w spoczynku. OK, ale to nie tłumaczyłoby aktywności Windows. Pod Linuxami i np. podczas grzebania w BIOSie dysk siedział cicho.
    3. To może coś nie tak jest z RAMem i system ciągle swapuje. Sprawdziłem, odpadło, RAM ok.
    4. Próba z innym dyskiem, tym razem WB Blue...i działa perfekt, a sam Win zainstalował sie ok. 3x szybciej. Pytanie: czy w taki dziwaczny sposób może psuć się dysk, ew. czy mogłem znaleźć buga w Windowsie?

    I jeszcze jedna rzecz, ale niepotwierdzona w 100% - pod dużym obciążeniem coś piszczało - prawdopodobnie zasilacz (OCZ bodajże ~650W, musiałbym sprawdzić bo składałem tego peceta ładnych parę latek temu) lub dysk. Nie zwracałem na to uwagi, bo działo się to od zawsze. Teraz nie jestem w stanie tego zaobserwować, a przynajmniej jeszcze nie jestem ;) Czy może to mieć znaczenie?

    Pozdrawiam