Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Aristo Smart 210 - Nie mogę zresetować 24C02

Krzychu23 27 Nov 2013 00:06 2445 10
    Krzychu23
    Level 16  
    Witam

Laptop Aristo Smart 210 (przedpotopowy ;) ) miał już padniętą baterię. Zrobiłem sobie programator taki, jak opisany w temacie "Resetowanie' elektroniki baterii do laptopów - FAQ". Za pomocą programu SBWorkshop 3.71 demo odczytałem dane baterii, odłączyłem ogniwa, wlutowałem się w okolice 24C02 - wszystko zgodnie z powyższym tematem. Zgrałem wsad, zresetowałem eeprom (ustawiając wcześniej w programie pojemność 5200mAh - mam nowe ogniwa 2600 mAH z TME marki Samsung.

Wylutowałem w odpowiedniej kolejności ogniwa, wymieniłem je, podłączyłem w odpowiedniej kolejności, podpiąłem na chwilę do laptopa na zasilacz. Bateria zaczęła się łądować, więc odpiąłem, ponownie odczytałem dane baterii za pomocą ww programu - i zonk, dane są "z kosmosu". Poniżej przesyłam te dane:

Pierwszy odczyt:

Końcowy odczyt:

Co zrobiłem nie tak? Bateria na BQ2040, pamięć 24C02.
    krzychu1985^

Level 28  
    Pamięć może mieć jakieś zabezpieczenia np zapisu. Ja zawsze ściągam pamięć z pcb do odczytu i zapisu.
    Krzychu23
    Level 16  
    Ale odczyt przed i po się różni - byłoby tak gdyby była blokada zapisu?
    krzychu1985^

Level 28  
    Dziwnie to wygląda, ale: wcześniej miałeś charging current 200mA, prawdopodobnie był taki, bo miałeś ok 6V (zbyt niskie napięcie) na baterii i był włączony niższy prąd - precharge current. Później jak napięcie się zwiększyło to prąd się zwiększył - jest 3000mA, tu nie widzę problemu. Czy ustawiałeś design capacity ? Cykli też jest dużo - 446, zerowałeś cykle ? Device name mi się też nie podoba, jest inne. Udostępnij wsady, ten który odczytałeś i ten który wgrałeś.
    Krzychu23
    Level 16  
    To może jeszcze gwoli ścisłości. Bateria była stara, leżała parę lat na strychu, bo kiedyś była kupiona inna, zresztą kiepskiej jakości. Teraz ta inna padła a ja - mając do dyspozycji starszą baterię, zabrałem się za regenerację starej. Wcześniej wsadziłem do laptopa i naładowałem ją do pełna, ale momentalnie traciła pojemność.

Zerowanie cykli - zakładka EEPROM Read/Write/Reset, okno EEPROM chip Reset To Factory New wybierałem Chipset BQ2040 z 24c02, ustawiłem pojemność baterii na 5200mAh, naciskałem reset eeprom, dostawałem komunikat o sukcesie i koniec.

Przesyłam plik odczytany. Nic nie wgrywałem - myślałem, że powyższy reset zmieni parametry w EEPROMie a odczytany wcześniej wsad posłuży tylko jako backup w razie czego?

Co do plików z wsadem do jest pewien problem - przesłałem je sobie mailem do pracy, ale nie mogę dojść który jest który. Przesyłam jeden w załączniku - może to wystarczy. Wieczorem, z domu mogę więcej :)
    krzychu1985^

Level 28  
    Wsad wygląda dobrze. Spróbuj go teraz wgrać ale na wylutowanym eepromie a jeśli masz możliwość to zrób to na innej pamięci.
    Krzychu23
    Level 16  
    To znaczy, że wsad zresetowany i z wpisaną odpowiednią pojemnością? Nie mam innej kości pamięci, najpierw spróbuję wgrać do tej, tylko wylutowanej. Mogę to zrobić SBworkshopem w wersji demo, czy powinienem poszukać innego programu? Jeśli mi się nie uda, wtedy będę kombinował z nową kością pamięci.
  • Helpful post
    krzychu1985^

Level 28  
    Tak, wsad jest zresetowany, pojemność dobrze ustawiona i cykle wyzerowane. Możesz to sprawdzić właśnie za pomocą sbworkshop. W tej zakładce, gdzie odczytywałeś pamieć, teraz otwórz ten zapisany plik i na dole w ramkach pokażą Ci się wartości, wtedy podepnij eeprom wylutowany i zrób write. Następnie żeby sprawdzić, czy się dobrze zapisało, znowu zrób odczyt, zapisz jako inny plik, znowu go otwórz i sprawdź dane w ramkach. Jeśli będą takie same to znaczy, że wszystko się programuje poprawnie, jeśli nie, to może jest pamięć uszkodzona.
    Krzychu23
    Level 16  
    U mnie nie da się odczytać z pliku - albo ja nie umiem. W oknie EEPROM Chip Save To File or Write From File mogę wybrać plik, ale nie mam możliwości odczytania go - mama tylko możliwość kliknięcia Read EEPROM lub Wite EEPROM :( Na dole, opcja DUMP Data pozostają puste. To znaczy próbuję teraz w pracy, bez adaptera i podłączonej pamięci, próbuję odczytać dana z pliku na dysku za pomocą samego pliku i programu, bez żadnego hardware.
    Krzychu23
    Level 16  
    krzychu1985^ wrote:
    Tak, wsad jest zresetowany, pojemność dobrze ustawiona i cykle wyzerowane. [...]

Ale jeszcze jedno - skoro plik odczytany z eepromu jest ok to po co mam go ponownie do eepromu wgrywać?
    Krzychu23
    Level 16  
    Witam.

Przez weekend miałem czas usiąść nad problemem. Na początek chciałem jeszcze raz odczytać dane z baterii i okazało się, że jest problem - program SBWorkshop się nie uruchamia. Nie pomogło odinstalowanie i ponowne zainstalowanie z czyszczeniem rejestru włącznie. Program zaczyna się uruchamiać, w task menager pojawia się na sekundę i znika - na ekranie nie pojawia się nawet to małe okno z napisem, że się uruchamia :( System do WIN XP - ktoś się spotkał z czymś takim?

Z braku SBW zainstalowałem BE2Works, podpiąłem baterię i pokazało wszystkie wartości godne z ustawieniami - 0 cykli, 5200 mAh. W tej sytuacji zostawiłem baterię jako gotową do pracy i podpiąłem do lapka. Naładowałem i puściłem film z YT - szedł przez 1h 47 min, więc nieźle :)

Dziękuję za pomoc.