_jta_ wrote:Myślę, że do pomiaru charakterystyki częstotliwościowej wystarczą gniazda audio w PC - to tylko pomiar amplitudy na wyjściu przy stałej amplitudzie na wejściu, robiony dość gęsto w całym zakresie częstotliwości - może jakiś szereg, np. E6: 10Hz, 15Hz, 22Hz, 33Hz, 47Hz, 68Hz, 100Hz... albo i gęściej, E12, nawet E24. Natomiast do pomiaru liniowości potrzebna jest bardziej wymyślna technika, o której pisałem - DAC, żeby dać sinusoidę z czystością 90dB, musi mieć 15 bitów, i to prawdziwe 15, przydałby się "teoretycznie 18-bitowy". Proponuję przejrzeć noty katalogowe scalonych wzmacniaczy akustycznych i popatrzeć, przy jakich częstotliwościach mierzą zniekształcenia nieliniowe - pewnie zwykle to są ze 3 częstotliwości, w tym 1kHz.
Podawałem noty z opisem technik pomiarowych i całej teorii i nie ma chyba sensu wymyślać koła na nowo zwłaszcza ze informacje te pochodzą z takich źródeł jak TI czy Audio Precision.
I naprawdę uważam ze w dzisiejszych czasach PC z karta audio oferuje możliwości pomiarowe które jeszcze 20 lat były domena bardzo wyszukanego sprzętu profesjonalnego.