Witam. Mam problem z odpaleniem Avensis D4D 2000r., silnik 2.0 1CD-FTV. Auto stało prawie rok, po naładowaniu aku silnik ruszył bez problemów. Auto przejechało kilka kilometrów i po normalnym wyłączeniu silnika już nie odpaliło więcej. Pożyczyłem interfejs MVCI, brak jakichkolwiek błędów, podczas rozruchu nie wyświetla się prędkość obrotowa silnika ani ciśnienie na listwie CR. Mam wrażenie, że rozrusznik kręci poprawnie /kilkanaście lat jeżdżę różnymi dieslami/. Wyczyściłem zbiornik i wężyki paliwowe. Całość przedmuchałem z kompresora. Wymieniłem klemy od aku, zrobiłem nową masę karoserii i silnika, poprawiłem masę od sterownika wtrysków. Wyczyściłem egr, kolektor dolotowy, przepustnicę. Wymieniłem świece żarowe, filtr powietrza i paliwa. Czujniki położenia wału korbowego i wałka rozrządu - mierzone wartości oporu w normie wg. instrukcji serwisowej. Odkręciłem rurki od wtryskiwaczy - podczas próby rozruchu paliwo się nie wydostaje. Odkręciłem rurkę łączącą pompę i listwę CR - podczas rozruchu ledwo się poci. Odłączyłem przewód powrotny - tutaj paliwo śmiga gęstą strugą podczas kręcenia.
Niestety auto dalej nie odpala nawet na plaku (próbowałem bo może wtryski zawieszone) wypali dawkę plaka i gaśnie. Czy szanowni koledzy mają jakieś sugestie co robić z pacjentem?
Niestety auto dalej nie odpala nawet na plaku (próbowałem bo może wtryski zawieszone) wypali dawkę plaka i gaśnie. Czy szanowni koledzy mają jakieś sugestie co robić z pacjentem?