sprawdź świece żarowe przez odkręcenie szyny zasilającej i podłącz żarówkę i + jeśli zaświeci znaczy że świeca nie spalona
można też miernikiem zmierzyć opór każdej bo może się tak zdarzyć że żarówka świeci a świeca słabo grzeje
jeśli ci nie dymi mocno w trakcie jazdy i pali normalnie to raczej wtryski jeszcze nie padły choć mogą trochę lać zamiast pylić i będzie gorzej palił
jak inne metody zawiodą wykręć i sprawdź na testerze do wtrysków
może też być kiepskie ciśnienie sprężania wtedy chociaż pierścienie do wymiany
Ale sprawdź przewód między filtrem a pompa nawet na fabrycznych zakuciach może puszczać powietrze
sprawdź ew wymień filtr paliwa
jeśli uda ci się wyeliminować powietrze z przewodów powinno nie być problemów przy paleniu np po nocy czy dłuższym postoju
w tym aucie ważny też jest dobry akumulator
sprawdź zawór zimnego rozruchu na pompie
a jak ci już ręce opadną ii nie zamierzasz wydawać fortuny na naprawy to wspomagaj się samostartem
ja sobie dodatkowo zamontowałem w elastycznym łączniku między obudową filtra a kolektorem ssącym rurkę przez która pryskam odrobinę samostartu i odpala bez zbędnego kręcenia czy podwójnego grzania świec
rurkę zaślepiłem śrubą M8 aby nie ciągnął brudów
patent lepszy bo samostart trafia bezpośrednio do kolektora a nie musi przechodzić przez filtr (samostarty są ze środkiem smarnym więc nie zatłuszczają filtra powietrza)
robili też niektórzy magicy eksperymenty z przyśpieszeniem konta wtrysku ale ja tego nie polecam chyba że już ktoś tam grzebał wcześniej
Dodano po 3 [minuty]: makalelle wrote: dzis dla odmiany potraktowalem go samo startem i dziwna reakcja bo jak by mu pradu braklo nie mial sily zakrecic po kilku próbach zakrecil elegancko.
za dużo samostartu
nie przesadzaj z ilością bo jak ci przez otwarty zawór dostanie zapłonu od nagrzanej świecy to i obudowę filtra wysadzi (widziałem kiedyś)