Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitodens 100 - błąd F1 - serwis sobie nie poradził

Vitodens 28 Lis 2013 08:35 8082 30
  • #1 28 Lis 2013 08:35
    Vitodens
    Poziom 6  

    Tak jak w temacie, pojawił sie błąd F1 - za wysoka temperatura spalin. Serwis wezwany i:
    - palnik sprawdzony
    - wymiennik wyczyszczony
    - wymiennik odkamieniony i przepłukany
    - pompka sprawdzona
    - komin sprawdzon - ciąg jest
    - CO2 w normie.
    Nic nie pomogło, nadal temperatura spalin za wysoka i F1.
    Co można jeszcze zrobić, sprawdzić?

    PS Instalacja prawdopodobnie zamarzła w ubiegłą zimę, teraz (listopad) działała 3 tygodnie bez problemów.

    0 29
  • #2 29 Lis 2013 01:36
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jaka temperatura spalin wyszła na analizie spalin?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Temperatura spalin powinna być zbliżona do temperatury na kotle.
    Do 10*C może być wyższa niż ta na kotle.
    Jeżeli na analizie spalin temperatura mieściła się w tym zakresie to do wymiany czujnik temperatury spalin.

    0
  • #3 29 Lis 2013 06:35
    Vitodens
    Poziom 6  

    Temperatura spalin na analizie dochodziła do 130-140 0C, więc to nie czujnik temperatury spalin.

    0
  • #4 29 Lis 2013 10:04
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Vitodens napisał:
    Co można jeszcze zrobić, sprawdzić?


    Dokładnie odpowietrzyć kocioł.

    1
  • #5 29 Lis 2013 10:09
    Vitodens
    Poziom 6  

    Kocioł był odpowietrzany, pompka równierz. Spróbuje jeszcze raz.

    0
  • #6 29 Lis 2013 10:26
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Na wymienniku masz taki biały kranik. Kluczykiem do odpowietrzania grzejników możesz go odkręcić.
    Załóż na niego jakiś wężyk jeżeli nie ma i puszczaj trochę wody w kilku cyklach.
    Możesz robić to na włączonej pompie kotła.

    1
  • #7 29 Lis 2013 22:43
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 02 Gru 2013 08:48
    Vitodens
    Poziom 6  

    Odpowietrzanie nie pomogło - zrobiłem dwa razy.

    Tak jak pisałem wcześniej wymiennik odkamieniony, przepłukany, komin sprawdzony "ciąg" dobry - więc to nie to.

    W związku, że pomysły się kończą to spróbujemy włożyć drugi wymiennik i zobaczymy czy to pomoże.

    0
  • #9 02 Gru 2013 10:11
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 02 Gru 2013 10:14
    Vitodens
    Poziom 6  

    Ja nie mam, ale PAN SERWISANT "ma mieć".

    0
  • #11 02 Gru 2013 10:26
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 02 Gru 2013 11:00
    Vitodens
    Poziom 6  

    Wymiennik jest ze zdemontowanego kotła.
    Ciąg w kominie mierzony był nad kotłem (dwa otwory w rurze wylotowej) czujnikiem którym mierzone było również CO2, temperatura spalin, O2 itp.

    0
  • #13 03 Gru 2013 07:31
    Nargo
    Poziom 18  

    Posprawdzajcie jeszcze filtr przed kotłem. Prosta usterka a potrafi nielicho namieszać :)

    0
  • #14 03 Gru 2013 07:33
    Vitodens
    Poziom 6  

    Filtr przed kotłem czyściutki.

    0
  • #15 19 Gru 2013 21:16
    swornegacie
    Poziom 11  

    I jak problem rozwiązany??

    0
  • #16 20 Gru 2013 00:07
    saskia
    Poziom 38  

    Czy grzejniki grzeja prawidlowo?
    W jaki sposob pompa byla sprawdzana?

    0
  • #17 20 Gru 2013 07:26
    Vitodens
    Poziom 6  

    Problem nie rozwiązany.

    Jak piec chodzi (ustawiony na minimalną temperaturę) to wszystkie grzejniki grzeją.

    Pompka była wymieniana na nową.

    0
  • #18 20 Gru 2013 18:13
    saskia
    Poziom 38  

    Podejzewam ze masz bardzo dlugie i zbyt cienkie piony, a ostatni grzejnik jest dosc daleko od kotla.
    Jesli instalacja zamarzla wczesniej, to najprawdopodobniej wszelkie zanieczyszczenia jak kamien, rdza itp. zostaly pokruszone i oderwane do powierzchni wewnetrznych instalacji.
    Musisz sprawdzic wszystkie przeplywy na calej instalacji, ale najlepiej bylo by ja przeplukac pod cisnieniem z sieci, w kierunku przeciwnym do przeplywu CO.
    Oczywiscie trzeba by przed tym odlaczyc kociol.

    0
  • #19 22 Gru 2013 09:46
    Vitodens
    Poziom 6  

    Może spróbuję przepłukać, ale jeśli instalacja byłaby niedrożna i woda "wolno" przepływała to temperatura wody na piecu bardzo szybko by rosła, a nic takiego się nie dzieje. Chyba, że źle dedukuję?

    0
  • #20 22 Gru 2013 10:58
    saskia
    Poziom 38  

    Przy minimalnej temp. grzejniki wolniej oddaja cieplo (mniejszy "ciag grawitacyjny" w grzejnikach) i wtedy rozchodzi sie ono do wszystkich grzejnikow bardziej rownomiernie.
    Jesli wysoka temp. to pierwsze grzejniki oddaja duzo ciepla i wtedy jest na nich wiekszy "ciag", przez co dalsze grzejniki nie nagrzewaja sie tak szybko jak pierwsze.
    Mimo ze pompa tloczy do wszystkich, to przy zbyt malych przekrojach i dlugich pionach ten ciag grawitacyjny w grzejnikach blizej kotla sciaga wiekszy przeplyw na nie i pozostale nie dostaja tyle ile powinny.
    Przy tym szybko podnosi sie temperatura takiego krotkiego obiegu i kociolek sie przegrzewa.

    0
  • #21 22 Gru 2013 13:38
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Vitodens napisał:
    temperatura wody na piecu bardzo szybko by rosła, a nic takiego się nie dzieje.

    saskia napisał:
    Przy tym szybko podnosi sie temperatura takiego krotkiego obiegu i kociolek sie przegrzewa.


    Moim zdaniem problem nie leży w zbyt małym obiegu.

    Skąd kolego jesteś?

    0
  • #23 22 Gru 2013 17:04
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    saskia napisał:
    Ja, czy autor tematu? :-)


    Dobre :-)

    Jeżeli odległość byłaby w granicach rozsądku to chętnie obejrzałbym taki kociołek co już ktoś przy nim poległ :D

    Vitodens napisał:
    spróbujemy włożyć drugi wymiennik i zobaczymy czy to pomoże


    Przeprowadzona została próba na innym wymienniku?

    Teraz do głowy jeszcze mi przyszło.
    Jeżeli wymiennik zamarzł to mógł również się jakość odkształcić.
    Jeżeli się odkształcił to szczeliny pomiędzy zwojami rury mogły się powiększyć przez co spaliny szybciej przepływają oddając mniej ciepła do wymiennika.

    Temperatura na kotle w takim przypadku osiągana byłaby niewielka, a temperatura spalin bardzo wysoka.

    Wydaje mi się, że ta teoria jest bardzo prawdopodobna.

    Vitodens 100 - błąd F1 - serwis sobie nie poradził

    0
  • #24 23 Gru 2013 07:41
    Vitodens
    Poziom 6  

    piracik napisał:
    Jeżeli odległość byłaby w granicach rozsądku


    Mława - trochę daleko

    piracik napisał:
    Przeprowadzona została próba na innym wymienniku?


    Niestety nie, ciężko skombinować nowy wymiennik nie płacąc za niego.

    piracik napisał:
    Jeżeli się odkształcił to szczeliny pomiędzy zwojami rury mogły się powiększyć


    Szczeliny sprawdzaliśmy, tylko w dwóch miejscach są minimalnie ponad normę.

    0
  • #25 23 Gru 2013 10:55
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Vitodens napisał:
    tylko w dwóch miejscach są minimalnie ponad normę.


    Wystarczy.

    0
  • #26 01 Sty 2014 13:07
    dario0
    Poziom 15  

    Niema możliwości żeby rozepchało zwoje wymiennika ,wtedy wypchało by pierścienie boczne alu i uszczelki -wiec lały by się skropliny lub leciały spaliny.
    Jest niemożliwe żeby temp. spalin w tym kotle osiągneła 140 stopni.
    Albo brak przepływu albo uszkodzona armatura gazowa i przepuszcza zbyt dużą ilość gazu ale to powinno wyjść w analizie spalin.

    0
  • #27 01 Sty 2014 15:51
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Widzisz niby możliwości takiej nie ma, a temperatura jednak jest.
    Aby szczeliny zrobiły się większe nie musi wepchnąć pierścieni. Wystarczy że jedne się poszerza a inne zawęża.
    Lub np. Zmieni się średnica zwojów.

    0
  • #29 01 Sty 2014 17:50
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Więc co jest powodem tej usterki?

    0
  • #30 02 Sty 2014 23:31
    _uki_
    Poziom 10  

    sprawdź dysze, czy są wielkością dostosowane do gazu jaki masz w sieci (lub butli), ciśnienie gazu za blokiem gazowym, ilość spalonego gazu przy mocy max/ min. kratki wentylacyjne, ptaki w kominie itp.


    w najgorszym wypadku płyta główna

    0