Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020.

sebekoo 26 Sty 2014 22:42 14538 72
  • #61
    PPK
    Poziom 27  
    Ciche pykanie, objaw za niskiej wydajności zasilania (chyba 12V) dysku. Te 2,2A to chyba trochę dużo jak na 278R12 , w nocie katalogowej ogranicznik prądu jest 2A. Podłącz dysk, podepnij woltomierz "+" pod pin 4 CN300 albo pod pin 1 278R12 a "-" pod pin1 CN301. Uruchom. Ciekawe co pokaże.
    Jakieś obciążenie zasilacza MUSI być, bo inaczej nie wystartuje. Problem może być, jeżeli to dysk PRZECIĄŻA wyjście 14,5 V (poprzez 278R12).
    Już nie pamiętam, czy robiłeś próbę z podpiętą wtyczką CN300 a odłączoną CN301 ? Zrób to (oczywiście bez opornika pomiędzy pin 1 i pin2 ), jeżeli nie wystartuje zasilacz, to pomierz jeszcze raz napięcia na pinach CN300 i jeżeli na pin2 nie będzie okolic 3,3V to podepnij z powrotem ten opornik.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #62
    sebekoo
    Poziom 11  
    PPK napisał:
    Ciche pykanie, objaw za niskiej wydajności zasilania (chyba 12V) dysku. Te 2,2A to chyba trochę dużo jak na 278R12 , w nocie katalogowej ogranicznik prądu jest 2A. Podłącz dysk, podepnij woltomierz "+" pod pin 4 CN300 albo pod pin 1 278R12 a "-" pod pin1 CN301. Uruchom. Ciekawe co pokaże.

    Wartość napięcia skacze pomiędzy 1.70V a 1.50V
    Tą wartość 2.2A trzeba przyjąć z błędem - dokładność miernika, i sama wartość to był ułamek sekundy .


    Cytat:
    Już nie pamiętam, czy robiłeś próbę z podpiętą wtyczką CN300 a odłączoną CN301 ? Zrób to (oczywiście bez opornika pomiędzy pin 1 i pin2 ), jeżeli nie wystartuje zasilacz, to pomierz jeszcze raz napięcia na pinach CN300 i jeżeli na pin2 nie będzie okolic 3,3V to podepnij z powrotem ten opornik.

    Zasilacz nie wystartował, a to pamiary:
    1 - 9,39V
    2 - 3,25V
    3 - 0,00V
    4 - 0,48V
    5 - 0,53V
    6 - 0,06V
    11 - 1,38
    12 - 1,38
    13 - 0,54
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #63
    PPK
    Poziom 27  
    Nie wystartował z opornikiem pin1 , pin 2 Cn300 ?
    Podepnij tą twoją żarówkę na 5V (CN301) . Odłącz CN300. Startuje ?
    Dobrze by było, gdyby to sztuczne obciążenie podpięte do CN301 pin 4 miało jednak prąd 0,5A - R=10 Ohm /3W . Żarówki samochodowe ODPOWIEDNIE to 12V/10-15W. Chodzi o to, żeby nie PRZECIĄŻAĆ tych 5V zbyt dużym prądem, bo wtedy napięcia mogą być zaniżone a i zasilacz może nie wytrzymać.
    Jeżeli zasilacz bez podłączonej wtyczki CN300, ze sztucznym obciążeniem na CN301 wystartuje (mieliśmy ten przypadek), to następny ruch :
    1. Pomierzyć znowu napięcia na CN300 (zasilacz) i zapisać.
    2. Pomierzyć rezystancje na odłączonej WTYCZCE CN300 (płyta główna) pomiędzy masą - pin 7;8;9;10 a pozostałymi pinami.
  • #64
    sebekoo
    Poziom 11  
    sebekoo napisał:
    PPK napisał:
    Już nie pamiętam, czy robiłeś próbę z podpiętą wtyczką CN300 a odłączoną CN301 ? Zrób to (oczywiście bez opornika pomiędzy pin 1 i pin2 ), jeżeli nie wystartuje zasilacz, to pomierz jeszcze raz napięcia na pinach CN300 i jeżeli na pin2 nie będzie okolic 3,3V to podepnij z powrotem ten opornik.

    Zasilacz nie wystartował, a to pamiary:
    1 - 9,39V
    2 - 3,25V
    3 - 0,00V
    4 - 0,48V
    5 - 0,53V
    6 - 0,06V
    11 - 1,38
    12 - 1,38
    13 - 0,54


    Zrobiłem dokładnie jak wskazałeś - podpiąłem CN300, odłączyłem CN301, bez opornika na pin 1 i 2, - pomierzyłem wartości napięć i podałem. Napięcie na pin 2 CN300 było w podanych granicach, jeśli było by inne to miałem podpiąć opornik.


    Poniżej pomiary z odłączonym CN300, podłączoną żarówką 5V pod pin 4 CN301 oraz wpięty opornik w CN300 pin 1 i 2.
    1 - 9,39V
    2 - 1,99V
    3 - 30,00V
    4 - 13,91V
    5 - 10,65V
    6 - 3,73V
    11,12 - 4,40V
    13 - 23,00V
  • #65
    PPK
    Poziom 27  
    Wszystkie napięcia prawie OK. pin 6 WYRAŹNE przeciążenie - ŻARÓWKA. Napięcia WYŻSZE - brak obciążenia.
    Ponieważ brak schematu płyty głównej, to trzeba zlokalizować na CN300 :
    Napięcie zwrotne na pin 2 , bez opornika powinno być 3,3 V. Gdzie idzie kabelek ?
    Wykonaj drugą część zaleceń - pomiary rezystancji na wtyczce CN300 (odłączonej), od strony płyty głównej.
  • #66
    sebekoo
    Poziom 11  
    PIN2 to co udało się zlokalizować zaczyna się od jednej z nóżek ATMEGA 8535L - tylko tutaj zlokalizowałem - poprzez pomiar diód/pisk

    Pomiar rezystancji J2 - tak na płycie głównej oznaczone jest 13 pinowe złącze
    1 - 26,7 kohm
    2 - 164,1 kohm
    3 - nieskończoność
    4 - ok 650 kohm
    5 - nieskończoność
    6 - 1,99 kohm
    11,12 - 1 kohm
    13 - nieskończoność

    Pin 1 dochodzi do włącznika który jest przy LCD.
  • #67
    PPK
    Poziom 27  
    A co i gdzie ODCHODZI od włącznika ? To jest włącznik zasilania ?
  • #68
    sebekoo
    Poziom 11  
    Trochę posprawdzałem i tak to mniej więcej wygląda jak poniżej
    Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020.

    Oznaczenie połaczeń w ATMEGA8535L

    Piny w ATMEGA8535L oznaczone jako : 5, 17, 29, 38 - podczas sprawdzanie (jak diody) był pisk przez ok 1 sekundę ale tylko w jedną stronę tzn : '+' miltimetru na J2 pin1, a '-' na ATMEGA.
    Od pin 5 ATMEGI ścieżka prowadzi do LCD i kondensatorów oznaczonych C9005 i C9001 które są tuż przed LCD

    SW9000 - jest to główny ON/OFF tunera - nie zasilacza, zasilacz ma swój ON/OFF.

    Element IC62 ma oznaczenie 1921 lub 192L - nie widać dokładnie.

    PIN 2 dochodzi tylko do pin 15 ATMEGI

    Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020. Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020. Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020. Naprawa zasilacza ETXEZ250E7G DreamBox 7020.
  • #69
    PPK
    Poziom 27  
    Tu masz największy na świecie katalog elementów elektronicznych. Wyszukaj elementy i uporządkuj swój rysunek:
    http://www.datasheetcatalog.com/
    Tu masz oznaczenia podstawowych elementów elektronicznych.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic477915.html
    Kończy mi się urlop i już nie będę mógł poświęcić temu tematowi tak wiele czasu.
    Co to jest J2 , wychodzi, że jakaś wtyczka, złącze, na schemacie tego nie mam.

    IC62 to prawdopodobnie jakiś stabilizator. W katalogu jest ich kilkanaście o różnych oznaczeniach, zidentyfikujesz po obudowie.
    IR9000 to jakiś WŁĄCZNIK (fot 4 ), wychodzi na panel czołowy ??? Opisz jego funkcję w układzie
    z PIN15 Atmega, WYCHODZI napięcie które URUCHAMIA IC101, czyli jest to sterowane gdzieś z jakiegoś włącznika porzez ATMEGA.
    cyt...... : SW9000 - jest to główny ON/OFF tunera - nie zasilacza, zasilacz ma swój ON/OFF....... -- Jakiż to ON/OFF ma ZASILACZ ??? Chyba , że masz na myśli GŁÓWNY włącznik zasilania ??? Wydaje mi się, że bez włączenia tego GŁÓWNEGO , tuner działał nie będzie ?
    Podsumowując. Należy znaleźć w katalogu/internecie i sprawdzić IC62. On może być przyczyną, że na PIN2 CN300 nie pojawia się napięcie z pin 15 ATMEGA . Z twojego rysunku wynika, że w jakiś sposób ZASILA on ATMEGA bo pin 28 i 29 Atmegi, to jej dodatkowe zasilanie (AVCC is the supply voltage pin for Port A and the A/D Converter. It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be con-nected to VCC through a low-pass filter. ) i masa (załączona karta katalogowa).
    Według mojej opinii, zasilacz jest już sprawny, uszkodzenie jest gdzieś na płycie głównej. Po prostu zasilacz nie jest uruchamiany. Tyle na dziś.
  • #70
    sebekoo
    Poziom 11  
    Witam.
    Dzisiaj postanowiłem skręcić cały tuner: LCD, zasilacz, płytę główną, dysk podpoiłem pod MOLEX.
    Po skręceniu włączyłem zasilacz i tuner uruchomił się wraz z dyskiem.
    Co mnie ucieszyło i zdziwiło, bo przecież jak był rozkręcony i po podłączany to nie chciał ruszyć.
    Ale ja na tym się nie znam dlaczego takie rzeczy się dzieją. Jedno co zwróciło moją uwagę to na zasilaczu po stronie pierwotnej jest wyprowadzenie masy która styka się z obudową tunera. I tak myślę czy to czasami nie powodowało że nie chciał się uruchomić. Oczywiście masa po stronie wtórnej jest na złączu CN300 które to złącze prowadzi do płyty głównej.

    Może ktoś bardziej się na tym zna i dorzuci komentarz - dla przyszłych użytkowników forum z podobnym problemem.

    Na koniec chciałbym złożyć wielkie podziękowania dla użytkownika "PPK" to on pomógł w naprawie owego zasilacza.
    Nie można również zapomnieć o użytkowniku "BiegłyFrank" również pomógł ale niestety nagle zakończył pomoc z niewiadomych mi przyczyn.
  • #71
    PPK
    Poziom 27  
    Przyczyna, to prawdopodobnie uszkodzony IC101, jak pamiętam, to go wymieniłeś ?
  • #72
    sebekoo
    Poziom 11  
    IC101 to na pewno bo to wymieniłem. A przed wymianą sprawdziłem poprzez porównanie te elementy i różniły się, ten zepsuty ma na trzech nóżkach zwarcie (do 3, 5, i 6).
  • #73
    PPK
    Poziom 27  
    No to zamykamy teatrzyk :). Nie polecam tego rozwiązania przetwornicy mimo pozornej prostoty.