Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tytan DS 400 CAN - blokuje drzwi po włożeniu kluczyka do stacyjki

Hyperr 28 Nov 2013 17:50 1926 4
    Hyperr
    Level 9  
    Witam

Mam taki problem w Skodzie Fabii z 2011 roku mam zamontowany przez dealera alarm TYTAN DS 400 CAN. Czasami podczas chłodnych dni po otwarciu drzwi pilotem (oryginalny kluczyk scyzoryk) i wsadzeniu kluczyka do stacyjki następuje zablokowanie zamków drzwi i klapy. Wygląda to jakby sygnał pochodził z alarmu a nie z modułu centralnego zamka dlatego, że nie zapala się przycisk blokowania drzwi wewnątrz pojazdu. Byłem 2 x już w ASO gdzie sprawdzali błędy, wgrywali nowe oprogramowanie ale problem nie zniknął.
    Anonymous
    Anonymous  
    Hyperr
    Level 9  
    Przepraszam, ale możesz rozszerzyć wątek chłodnych dni?

Wg instrukcji alarm ten może być sterowany z pilota (http://digitalsystems.com.pl/u/File/769_IO_DS400_CAN_20110406.pdf). Zamkiem centralnym też może sterować przynajmniej wg producenta.
    Sugerujesz problem z samym zamkiem centralnym (to ważne bo auto jest jeszcze na gwarancji wiec mogę próbować naprawić w serwisie)? Napisałem czasami w chłodne dni dlatego, że wtedy problem pojawią się najczęściej, chociaż zdarzyło się to też w sierpniu. Nie jest to też zależne od postoju samochodu zdarza się i po postoju w wolnostojącym garażu i na wolnym powietrzu.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Hyperr
    Level 9  
    O ile dobrze rozumiem to działa to tak:
    Sygnał radiowy z kluczyka (scyzoryka) zamyka centralny zamek i aktywuje alarm.
    Otwarcie drzwi radiowo odblokowuje drzwi i dezaktywuje alarm.

Tylko dlaczego otwarcie drzwi z kluczyka (przekręcenie w zamku nie dezaktywuje alarmu?)

Sam alarm nie ma możliwości zamknięcia tudzież otwarcia drzwi .

Problem leży raczej w centralnym zamku?
    Ponieważ pojawia się w chłodne dni to może być jakiś problem z kondensacją wody ?