Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa UV do paznokci - zasilacz bez transformatorowy brak napięcia.

Klaudek669 28 Nov 2013 21:13 3279 4
Relpol
    Klaudek669
    Level 16  
    Witam.

Nie mogę sobie poradzić z usterką, lampa UV do utwardzania lakieru paznokci po włączeniu do sieci kompletna cisza, po dokonaniu pomiarów okazuje się że nie dochodzi zasilanie do układu NE555P.

Wymieniłem już spalony tranzystor s8050 (kompletnie był zwarty) na polski npn bd139 oraz sam układ NE555. Diody po wylutowaniu i sprawdzeniu sprawne.

Płytka sprawdzona pod względem zimnych lutów.

Cisza jak była tak jest.

Po zwarciu przekaźnika wszystkie lampy się załączają - układ za przekaźnikiem jest sprawny.

Dodaje zdjęcia tego chińskiego barachła:
    Lampa UV do paznokci - zasilacz bez transformatorowy brak napięcia. Lampa UV do paznokci - zasilacz bez transformatorowy brak napięcia.
  • Relpol
    oj
    Level 42  
    Anoda diody, która obecnie jest dolutowana od strony ścieżek ma być podłączona do kolektora tranzystora a teraz nie jest .

Inne jest rozmieszczenie nóg s8050 a BD139
  • Relpol
    Klaudek669
    Level 16  
    Faktycznie nie zwróciłem uwagi, s8050 ma ebc, bd 139 ecb. Niestety po zamianie nadal cisza...

Wartości rzędu 0,03-0,04 VDC na zasilaniu ne555.

Cudów tam nie ma, a poradzić sobie nie mogę.... Może jakiś inny zamiennik tego s8050 wstawię...

Zamiast ne555p jest teraz ne555n ale to chyba to samo....
  • Helpful post
    oj
    Level 42  
    Tam jest jeszcze dioda Zenera do sprawdzenia; znajduje się przy diodach D15, D14.

Zener o napięciu 12V
    Klaudek669
    Level 16  
    Dzięki wielkie, właśnie ten Zener miał przebicie, jednak go przeoczyłem.

Nie mogłem znaleźć takiego na 12v, znalazłem taki bez oznaczeń z zielonym paskiem w aplikacji układu Toshiba TA8189N.

Wszystko już działa, załącza, wyłącza się po czasie.

Jedyny problem to po wyłączeniu samoczynnym, układ chyba się wzbudza i następuje załączenie przekaźnika z częstotliwością około 3 sek, na okres około sekundy.

Na zasilaniu ne555n 8.9 VDC. Dzisiaj jeszcze znajdę odpowiednią diodę, tutaj leży przyczyna pewnie.

----------------------------------------

Przyczyną wzbudzania się było zastosowanie układu Ne555n zamiast ne555p. Po zamianie na ne555p lampa działa prawidłowo, po wyłączeniu wzbudzanie nie występuje.