Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira A CDR 500 - brak dźwięku

dan110 29 Nov 2013 07:55 4569 5
    dan110
    Level 10  
    Witam
    Radio przestało grać tz. nie ma dźwięku w głośnikach wyświetlacz normalnie działa, sterowanie w kierownicy też, wyszukuje stacje, działa cd, ale nie ma dźwięku w głośnikach co to może być?
    wolf16
    Level 20  
    Kolego ciężko coś powiedzieć bez diagnozy. Ile głośników jest w aucie? Może są tylko z przodu i ktoś przestawił Fader?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czy jak włączasz radio, to w głośnikach słychać pukniecie, czy jest totalna cisza?
    dan110
    Level 10  
    głośniki są 4 sprawdzałem przód tył prawo lewo jest ustawione dobrze, jak włączę radio nic nie słychać jest totalna cisza
    dan110
    Level 10  
    Udało mi się w końcu wyciągnąć to radio i co najdziwniejsze po podłączeniu na krótko akumulator głośnik gra normalnie, do głośników w aucie podałem napięcie baterią i trzeszczą czyli też są dobre to dlaczego jest cisza jak podłącze radio do auta?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dan110 wrote:
    w aucie podałem napięcie baterią i trzeszczą czyli też są dobre

To tylko częściowe i raczej niemiarodajne sprawdzenie. Głośnik może mieć zwarcie między zwojowe cewki, może być zwarty do masy. W obu przypadkach będzie działać pod bateryjką, a radio wykryje usterkę, bo parametry odbiegają od normy.