Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Geco G-406-P08 - Nie działa wentylator nadmuchu

michalb77 29 Nov 2013 14:10 8031 6
    michalb77
    Level 15  
    Witam

Dostałem sterownik Geco G-406-P08 od znajomego, twierdził że nie działa pompa, jednak po sprawdzeniu okazało się, że pompa działa lecz nie ma napięcia na wyjściu do wentylatora.
    Jak odłączę kabelek od wentylatora to na wyjściu napięcie jest cały czas, niezależnie od stanu programatora.
    Czytałem w innym temacie, że winny może byś triak sterujący pracą wentylatora. Jak sprawdzić tego triaka (miernik mam)?

Dodam jeszcze że mam uszkodzony czujnik kominowy PT 1000 (co jakiś czas miga alarm AL3) , czy on może zablokować wentylator? Wszystkie sygnały ze sterownika/wyświetlacza są prawidłowe (tzn: sterowanie pompy i wentylatora).

Edit:
    Triak jaki tam siedzi to BTA12-600BW

Poczytałem trochę o tych triakach, sprawdziłem miernikiem przejście i jest tak:
    - na zewnętrznych nóżkach pełne przejście,
    - na obojętnie, której zewnętrznej nóżce i wewnętrznej jest ok 1- 1,5KΩ
    czy on jest uszkodzony?
  • Helpful post
    Chris_W

Level 39  
    Wymień na wszelki wypadek - to kosztuje grosze. Z tego co napisałeś to prawdopodobnie on jest uszkodzony. Miernikiem nie sprawdzisz tak prosto. Wymagane jest stworzenie prostego obwodu, w starych czasach sprawdzałem przez zasilacz (napięcie stałe) i żarówkę podając impuls napięcia na bramkę.
    michalb77
    Level 15  
    Chyba tak zrobię jak piszesz. Będą musiał przez internet zamówić, bo najbliższego sklepu elektronicznego mam 25km Sad

Poszukałem trochę i widzę że do sprawdzenia trzeba zrobić układ z żarówką https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13005745#13005745

Tylko nie wiem czy można sprawdzić działanie triaka układem nie wlutowując go z płytki?

Edit:
    Wymieniłem triak ale nic to nie dało :(
    Zastanawiam się czy ten alarm czujnika kominowego może blokować wentylator?

W instrukcji nic takiego nie znalazłem:
    http://www.agdex.com/instrukcje_geco/Instrukcja%20GECO%20G-406-P08_S_v03a_w01%20POL.pdf
  • Helpful post
    Chris_W

Level 39  
    michalb77 wrote:

Zastanawiam się czy ten alarm czujnika kominowego może blokować wentylator?

W instrukcji nic takiego nie znalazłem:
    http://www.agdex.com/instrukcje_geco/Instrukcja%20GECO%20G-406-P08_S_v03a_w01%20POL.pdf

Przeczytałem. Może blokować, bo urządzenie reguluje również temperaturę spalin.

strona 5 - sposób regulacji - w pt 4 - napisano, że wentylator jest sterowany również temperaturą w kominie. Jest napisane również, o zabezpieczeniach przed nadmiernym wzrostem temperatury w kanale kominowym - co pozwala przypuszczać że jak jest za wysoka temperatura, to wentylator przestaje podsycać palenisko (zostaje wyłączony), jest to skorelowane również z pracą głównej regulacji temperatury wody w kotle.
    Sprawdź też wentylator, czy działa.
    michalb77
    Level 15  
    No nic dzięki za zainteresowanie, :)

Kupię ten czujnik, bo i tak zamierzałem go kupić i zobaczymy co będzie.

Chris_W wrote:
    Sprawdź też wentylator, czy działa.
    Narazie testuję ten sterownik na stole, zamiast wentylatora podłączyłem żaróweczkę.
    Sprawdzałem też próbnikiem czy na wyjściu wentylatora jest prąd, i tak jak pisałem wcześniej:
    Niezależnie od stanu sterownika jest cały czas napięcie, lub też nie ma go wcale jak podpoiłem żarówkę.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Edit:

Czujnik kominowy już mam, ale wentylator dalej nie działa.

Po dokładny sprawdzeniu scieżek idoncych triaka zauważyłem, że brakuje mi tranzystora SMD w miejscu oznaczonym strzałką:
    Geco G-406-P08 - Nie działa wentylator nadmuchu

Może mi ktoś podać oznaczenie tego tranzystora?
  • Helpful post
    Chris_W

Level 39  
    Prawdopodobnie podpasuje każdy o odpowiedniej polaryzacji - musisz się upewnić po schemacie i rodzaju podłaczenia tranzystora, czy to NPN, PNP a może jakiś mosfet, albo cyfrowy tranzystor (z wbudowanym dzielnikiem na wejściu) itp.
    Tego kroku nie przeskoczysz - musisz sobie rozrysować schemat w otoczeniu tranzystora, o gotowych schematach można pomarzyć (czasem w ramach cudu, udaje się do jakiegoś urządzenia znaleźć, ale regułą w przemyśle jest brak schematów do urządzeń).
    Zakres prądów pracy tych tranzystorów to w porywach 200mA i raczej wszystkie mają takie maksima, a napięcia? Pracuje chyba na 5V więc też napięcie nie jest krytyczne. Prawdopodobnie to klucz sterujący transoptorem/optotriakiem - wymagania do tego spełnia prawie każdy tranzystor w tej obudowie - ustal tylko jaki to typ polaryzacji.

PS. Sprawdzanie napięcia neonówką jest mylące, żarówka małej mocy daje lepsze wyniki. Np. triak może zamykać obwód wentylatora "od strony zera" i faza będzie cały czas na wyjściu.
    michalb77
    Level 15  
    Sterownik naprawiony.
    Dmuchawa nie włączała się z powodu braku tranzystora, jest on taki sam jak te przy przekaźnikach NPN.