Witam. Strona producenta miwi(malpa)miwiurmet.com.pl trochę wyjaśni ale nie do końca. Patrząc na płytkę od lewej mamy
1-słuchawka
CA-dzwonek
2-mikrofon
6-masa
10-9-zamek/otwieranie/
Jeżeli do ciebie do domu przychodzi tyle kabelków to nie jest to cyfrowa-dwuprzewodowa instalacja a prawdopodobnie 5-cio przewodowa. Jeżeli nie poradziłeś sobie jeszcze to daj znać to ci to opiszę jak masz czynić dalej.
A już myślałem ,że poradziłeś sobie. Podłączenie prawidłowe to szukanie i tak. Należy przyjąć, że kolory kabelków nie odpowiadają przyjętym zasadą. Pierwszy najważniejszy krok to znalezienie masy. W twoim przypadku musisz
-wszystkie śrubki dokręć oprócz 6.
-do 6 po koleji przykręcaj kabelki i zacznij od niebieski ,czarny i trzymaj słuchawkę przy uchu
i dotykaj -1- kolejnymi kabelkami. W którymś momencie usłyszysz szum , to wszystko co dzieje się przed kasetą przed drzwiami.
Czy jasne , dalej napiszę jeżeli to znajdziesz.
Oo no to jakiś postęp. No to sluchawka do ucha i dotykaj do 6 pozostałe kabelki i powinieneś usłyszeć brzęczenie zamka . Jeżeli nie to zamień miejscami kabelki niebieski i czarny i znowu dotykaj 6 pozostałymi kabelkami i uslyszysz brzęczenie zamka.
Twój stary unifon Proel PC255 był podłączony do instalacji dwoma kabelkami (U- niebieski, U+ biały). Do tego jeszcze był unifonem cyfrowym, gdzie (jak widać na zdjęciu) w górnej części miałeś jumpery (zworki) do zaprogramowania numeru mieszkania. W twoim przypadku to numer 52.
Pokazany obecnie unifon to unifon analogowy do systemów wielożyłowych i kompletnie się nie nadaje. To nie ta "bajka".
Mam Pytanie, posiadam Miwi 1132, wersje analogową, chciałbym zastosować w mojej instalacji takie coś:
https://www.aliexpress.com/item/33015922621.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.331f2e0eRCqq2E Tylko nie jestem pewien jak to podłączyć, czy mam to wpinać gdzieś w instalację, czy w podłączać się pod przycisk otwierania drzwi. Czy macie jakieś doświadczenie z podobnymi podłączeniami?
Cześć, jestem tu nowy. Odnalazłem ten temat ale też się gubię w podłączeniu domofonu. Czy mógłbym prosić o pomoc w skonfigurowaniu?
Pierwsze dwa zdjęcia to stary podłączony (i działający) domofon, kolejne zdjęcie to Unifon MIWI CS1132-001G. Między 1 a 10 jest jakiś kabelek połączeniowy z kondensatorem... System mam 5-żyłowy analogowy jak widać na pierwszym zdjęciu.