Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prosty licznik impulsów na M8

29 Lis 2013 23:30 1650 3
  • Poziom 9  
    Witam
    Jestem bardzo początkującym programistom. Posiadam zestaw AVT3500 i korzystam z książki "Mikrokontrolery dla początkujących". Napisałem program który liczy impulsy i po 6 powinien podać na 950 milisekund sygnał na Portb.7 .
    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Na ATV3500 gdzie jest AT90S2313 wszystko śmiga aż miło ale jak zrobiłem to samo na M8 w obudowie TQFP32 nie chce za chiny zacząć liczyć. Układ z M8 jest sprawny wejścia i wyjścia działają z innymi prostymi programikami. Bardzo proszę o pomoc.
    Tomek
  • Poziom 14  
    DS18B20 chyba nie ma SPI tylko 1Wire
    SPI z kilkoma uzadzeniami, to najlatwiej jak AVR bedzie caly czas Master i przelaczac sie pomiedzy podlaczonymi urzadzeniami.
  • Poziom 36  
    domind napisał:
    DS18B20 chyba nie ma SPI tylko 1Wire


    Tak, to prawda....;
    Tylko powiedz jeszcze jaki to ma związek z tematem i pytaniem (?)

    Do sm210
    W części konfiguracyjnej programu deklarujesz cały port B jako wyjście, a zatem rejestr PIN B jest odłączony od fizycznego portu (te wystające blaszki z processora).
    Zmieniające się wartości na fizycznych pinach wyjściowych portu nie mają wpływu na wartośc logiczną rejestru PINx.y.


    If Pinb.2 = 0 Then 'jeśli działa port b2 ( kod2 )
    Portb.7 = 0 'zaświeć lampkę

    Jeżeli chcesz uzależnic działanie programu od stanu pinu wyjściowego to programuj raczej:

    If PORTB.2 = 0 Then
    ..............

    e marcus
  • Poziom 14  
    sorry, przez pomylke odpowiedzialem na inny post tutaj.