Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM T42 - BQ8011 i 24c01 - brak ładowania po wgraniu zresetowanego wsadu

30 Nov 2013 02:42 3429 18
  • Level 8  
    Witam!
    Problem jest jak w temacie, laptop w ogóle nie ładuje baterii. Zostały wymienione ogniwa oraz wgrany wsad od baterii na sterowniku bq8011 z pamięcią 24c01. (Niestety musiałem poszukać na forum zastępczego na taki sam kontroler i pamięć eeprom ponieważ pogubił mi się oryginalny.) Po wgraniu wsadu w batterymon wszystko się pokazuje, pojemność, napięcie, dane, ale obecna pojemność jak i mW przeznaczone na ładowanie wynoszą piękne zero. Co może być przyczyną? Dodam że po odłączeniu zasilacza komputer nadal działa na 0%. Pozdrawiam!
  • Helpful post

    Level 32  
    Twoja bateria jest produkcji sanyo. W bateriach tych flash i eeprom, nawet jeśli są fizycznie oddzielone jak w tym przypadku, mają wzajemnie zależne od siebie wpisy. A więc jeśli nie wgrasz do eepromu zresetowanego wsadu zgranego wcześniej, to jak się przekonałeś, wszystko może się zdarzyć.
  • Level 8  
    Rozumiem, w takim razię spróbuję poszukać oryginalnego, a nóż się znajdzie. Dziękuję za informację :)

  • Level 32  
    Jeśli nic ci z tego nie wyjdzie, napisz, mam już zresteowane elektroniki do tej baterii w dobrej cenie. Podasz tylko pojemność jaką chcesz mieć.
  • Level 8  
    Witam ponownie :)
    Udało mi się znaleźć oryginalną zawartość pamięci EEPROM - porównałem wartości dotyczące zużycia i stanu (odczytane wcześniej w BatteryMon) z wsadem znalezionym (SBW Demo) i wszystko się zgadza. W międzyczasie próbowałem zmienić licznik ładowań oraz pojemność (0 oraz 4400mAh), lecz po wgraniu i podłączeniu ogniw przy pierwszym wpięciu ładowarki do laptopa z baterią ikonka ładowania miga na pomarańczowo i na chwilę "zaskakuje" (jak gdyby ładowanie się rozpoczęło) i po kilku sekundach znowu zaczyna migać. Po kolejnych włożeniach i wyjęciach baterii lub/i zasilacza już bez zmian, tylko miga. Laptop to tak jak w temacie IBM T42. Wnioskuję więc, że źle coś zedytowałem i prosiłbym w miarę możliwości o pomoc w zresetowaniu wsadu. Cały akumulator ma napięcie 10.8V a pojemność 4400mAh.
    Pozdrawiam :)
  • Level 8  
    Wgrałem, podłączyłem i objaw taki jak wcześniej. Spróbuję jeszcze wgrać wsad przy nogach 5-8 odczepionych od płytki.

  • Level 32  
    A spróbuj odczytać pamięć - czy wogóle nagrał się wsad, bo coś mi to dziwnie wygląda. Czy bezpiecznik sprawdzałeś ?
  • Level 8  
    Bezpiecznik ma trzy wyprowadzenia, między skrajnymi ułożonymi na jednej linii jest 0 Ohm więc chyba przewodzi, a między jednym ze skrajnych a trzecim wyprowadzeniem jest około 44Ohm. Wsad od razu po wgraniu sprawdziłem, nim podłączyłem ogniwa - nie różnił się niczym od przesłanego pliku czyli wgrał się poprawnie. Ogniwa podłączałem do elektroniki naładowane do około 10.9V, później je rozładowałem do 10V, bez efektu. Nie wiem co to może być.
  • Level 8  
    Prawdopodobnie zablokowany został sterownik BQ8011, konieczna wymiana płytki. Temat do zamknięcia.
  • Level 11  
    Witam,
    mam podobne objawy, czy jest jakiś sposób żeby odblokować BQ ?
    przy wymianie ogniw odłaczyłem cała płytkę od ogniw i dopiero po złożeniu całego paka podłączyłem całą płytkę do ogniw.
    Czy da sie zwiększyć pojemność do 6800mah (takie ogniwa udało mi się tam włożyć)?

  • Level 32  
    Tego bq nie zablokujesz ! Masz po prostu ogniwa do wymiany i wsad do resetu - ale musi być to wsad z twojego eepromu a nie z innego z forum. Dlaczego nie czytacie dokładnie postów. Przecież pisałem o tym kilka postów wcześniej. Jeszcze raz powtarzam: to są baterie sanyo

  • Level 32  
    Ten wsad i tak nie jest całkiem dobry (A0A0A0A0 itd). W załączniku masz zresetowany wsad - 4400 mAh. Jeśli ten nie będzie działać, to musisz zmienić eeprom i zapis flasha w baterii. Po prostu coś masz niesparowane.
  • Level 11  
    Witam po raz kolejny sprawdziłem i prawdopodobnie ten programator którym zczytywałem wsad albo adapter USB-com przekłamywal, teraz zgralem na innym komputerze, prosze o wykasowanie jesli jest mozliwosc to prosze ustawienie wiekszej pojemnosci 6800mah

  • Level 32  
    Twój wsad po resecie. Jeśli jednak nie będzie działał, to napisz na PW, mam dużo gotowych i działających elektronik do tej baterii.
  • Level 11  
    Witam,
    niestety faktycznie tamten wsad był uszkodzony, po wgraniu bateria nie jest wykrywana. Udalo mi się znaleśc jeszce jedna starą baterie do tego IBMa tym razem 6600 pojemnosci. Zgralem eprom bez wylutowywania z plytki, moge prosic o zresetowanie