Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła

01 Gru 2013 20:05 2793 7
  • Poziom 17  
    Witajcie, mam na działce murowany domek, jeszcze nie wykończony. Tak sobie dłubię trochę w nim w miarę wolnego czasu. została w nim jeszcze po dziadkach stara kafelkowa kuchnia. Jest ona podłączona bezpośrednio z kominem - 10cio centymetrowym kawałkiem rury 130. Podczas palenia widać, że płomienie uciekają prosto do komina, jeśli popielnik jest uchylony ale wtedy znowu wolno się pali. Pomyślałem nad zmianą odprowadzenia spalin. Myślę dodać 1 metrową rurę + 2 kolanka lub 0,5 metrowy radiator + 2 kolanka. Myślę też dodać szyber. Czy w ten sposób odzyskam trochę więcej ciepła?

    P.S. to nie moja kuchnia (zdjęcie żeby było wiadomo o jaką chodzi:))
    Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła
  • Poziom 22  
    rozwiązanie, które planujesz na pewno poskutkuje odzyskiem ciepła. Pozostaje kwestia kosztów i zysku.
  • Poziom 17  
    Które rozwiązanie jest odpowiednie? Rura 1m czy radiator 0,5m. Szyber też zastosować?
  • Poziom 22  
    Załóż albo rurę albo radiator, jeżeli nie ma szybra w kuchni to zamontuj teraz.
  • Poziom 35  
    Jeśli chce się odzyskać więcej ciepła, to warto wmontować do kuchni tzw. podkowę (wężownicę) i zasialć nią kaloryfery. Uwaga. Nie dopuścić do zagotowania się wody w instalacji (dlatego też powinna być instalacja otwarta).
  • Poziom 17  
    Nie mam tam kaloryferów. Kuchnia jest na tyle stara, że nie ma sensu jej remontować. Rury się przydadzą i tak na przyszły rok, chcę wstawić tam dużą żeliwną kozę. Wtedy można będzie myśleć nad płaszczem wodnym.

    Póki co zamówiłem 2 kolana i radiator. Zobaczymy jak to będzie działać, prędkość spalania da się regulować popielnikiem, więc może obejdzie się bez szybra.
  • Poziom 32  
    Dużo zależy od komina jaki masz (czy ocieplony) i czym palisz.
    Jeśli za bardzo wychłodzisz dym to będziesz miał zacieki w kominie i smród w mieszkaniu.

    Ja do nowego komina (dużego) podłaczyłem wydajną kozę 14kW i paliłem drewnem. Koza na tyle była skuteczna (wtórne dopalanie spalin) że spaliny były za chłodne i woda wykraplała mi się w kominie. Musiałem wstawić rurę do komina.
  • Poziom 17  
    Żeby nie zakładać nowego tematu, kuchnia miała strasznie małe palenisko, było oblepione gliną, chcę je zbudować od początku, mam zamiar wymurować cegłami szamotowymi nowe palenisko, a pustą przestrzeń która zostanie między kaflem a cegłą zasypać piaskiem, jako zapray użyję gotowej zaprawy szamotowej z cementem portlandzkim oraz piaskiem. Czy to co planuje jest sensowne ?

    Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła Stara kuchnia kafelkowa - odprowadzenie spalin + odzyskanie ciepła