Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane I 1.9 dTi 98hp nie odpala

Marcin783848 02 Dec 2013 17:11 2496 4
    Marcin783848
    Level 9  
    Witam. W trakcie jazdy owym autkiem na piątym biegu silnik przestał pracować więc zjechałem na pobocze i amen w kościele :( silnik nie odpala. po scholowaniu do domu i odkręceniu osłony nic nie ujrzałem specjalnego. Przy próbach odpalania silnik aby ma zaskoczyć ale nie może, z tłumika wydobywa się siwy dym czyli tak jakby paliwo dochodziło. jako ciekawostki dodam że od dłuższego czasu pompa wtryskowa pociła się ropą, a po postoju w garażu była zawsze mała plamka CZYSTEGO oleju tak jakby za skrzyni :/ po dokładnym przyjrzeniu się silnikowi zauważyłem że pasek od alternatora itp jest postrzępiony i wystają z niego sznurki i myślę ze mógł się któryś wplątać w rozrząd i spowodować przestawienie pompy wtryskowej ale nie wiem czy to na pewno to. chciał bym usłyszeć państwa opinie na ten temat i z góry dziękuję za odpowiedzi
    sebastian607
    Level 17  
    Owszem, pasek PK potrafi namieszać, nie tylko pompa wtryskowa mogła się przestawić.
    Proponuje sprawdzić ustawienie rozrządu.
    Marcin783848
    Level 9  
    Z tego co się orientuję wszystkie silniki wysokoprężne są kolizyjne. Myślę że wałek rozrządu się nie przestawił bo wtedy katastrofa.
    sebastian607
    Level 17  
    Wszystko zależy o ile zębów przeskoczył, o ile wogóle przeskoczył.
    Czasami ścina też klin koła wałka rozrządu. Ale do puki nie sprawdzisz to nic się nie dowiesz.
    Marcin783848
    Level 9  
    Problem rozwiązany. Zapieczone łożysko od alternatora który rozszarpał pasek PK i rozrząd go siorpną po czym przeskoczył o jeden ząbek :/ wymiana dwóch pasków, łożysko alternatora + uszczelnianie pompy wtryskowej (ciekła) koszt 750 zł :/