Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik czterech impulsów sterujący czterema przekaźnikami

pawel_scibior 03 Dec 2013 09:30 4203 23
  • #1
    pawel_scibior
    Level 13  
    Potrzebuję zrobić licznik impulsów w górę do czterech, oraz odejmujący po jednej wartości w dół i załączający dla konkretnej wartości przypisany do niej przekaźnik. Czyli, dwa przyciski, jeden realizuje dodawanie po jednym impulsie 1, 2, 3, 4, załączając kolejno przekaźniki A, B, C, D, (jednocześnie załączony tylko jeden, aktualnie wyliczony przekaźnik) oraz drugi przyciski odejmujący po jednym impulsie od aktualnej ilości zliczonych impulsów. Warunkiem jest, że po doliczeniu do 4, po naciśnięciu przycisku dodającego, nie dzieje się nic, jak i po odjęciu spowrotem do wartości 1 również nie dzieje się nic, układ ma zostać w jednej ze skrajnych pozycji, czyli załączony przekaźnik A lub D.



    Z tego co się dowiedziałem, mogę użyć licznika UCY74192 oraz transkodera 7442.

    Licznik czterech impulsów sterujący czterema przekaźnikami

    Znalazłem taki schemat na elektrodzie (do 6 impulsów, ale to nie problem), jednak nie wiem, dlaczego nie użyto kolejnych wyjść układu 7442 (O1-O4). Jak rozumiem, rezystory i oporniki na wejściu mają wyeliminować "iskrzenie" włączników. Jeśli do układu chciałbym dodać wyświetlacz aktualnej cyfry, mogę użyć UCY7447 i podłączyć go równolegle z 7442 do wyjść ABCD układu 74192? Opis podłączenia do wyświetlacza 7 segmentowego znalazłem. Aby licznik nie zliczał wyżej lub niżej, użyję po jednym dodatkowym przekaźniku do skrajnych pozycji które będą odpowiednio rozłączać styki liczące w górę lub w dół lub wykorzystam parę styków NC. Kolejny problem, to zmusić licznik to startowania, żeby po włączeniu wyświetlał na wyświetlaczu 1 a nie 0.
    Wracając, czy może ktoś wytłumaczyć, co dalej zrobić żeby układ 7442 kolejno załączał poszczególne przekaźniki? Jeśli dobrze rozumiem notę katalogową, to na kolejnych wyjściach zmienia stany z wysokiego na niski, co dalej z tym zrobić, żeby zasilić cewki przekaźników (zwykłe, samochodowe)? Nie rozumiem zastosowania układu 7404 na powyższym schemacie.
  • #2
    janszy3643
    Level 29  
    Jeden układ wiele problemów.
    Elementami RC nie wytłumisz drgania styków, najlepiej zastosować styk przełączny i przerzutnik RC.
    Licznik 74192 nie posiada blokady <0 i >3, bo w takim zakresie powinien pracować.
    Można to łatwo zrobić wykorzystując wyjścia dekodera 7442 - stan 0000 ma blokować podawanie impulsów odejmowania, a stan 1100 ma blokować podawanie impulsów dodawania.
    Co do samego dekodera 7442 to dekoduje kolejne stany 0,2,4,7,9.

    Moderated By Mirek Z.:

    Pisownię postu poprawiłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

  • #3
    pawel_scibior
    Level 13  
    Na prawdę jestem laikiem w tej dziedzinie i chcę to zrobić możliwie najprościej, więc odcięcie sygnałów + i - przez wolne styki przekaźników A i D będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Tak myślę.

    Zostawmy na chwilę temat filtrów przy włącznikach. Chciałbym skupić się na sterowaniu przekaźnikami i wyświetlaczem LED.

    "Co do samego dekodera 7442 to dekoduje kolejne stany 0,2,4,7,9. "

    Na tym schemacie tak, ale jeśli podłączę się do wyjść O1, O2, O3, O4 wtedy będzie dekodował stany 1, 2, 3, 4? Dalej, podłączając równolegle 7442 i 7447 do 74192, będę mógł wyświetlać informacje o aktualnym stanie na siedmiosegmentowym wyświetlaczu LED? W jaki sposób (przez co) podłączyć do dekodera 7442 przekaźniki?
  • #4
    janszy3643
    Level 29  
    7442 ma wyjście TTL i wymaga zewnętrznych tranzystorów do sterowania przekaźników, użyj 74145 topografia wyprowadzeń identyczna ma ma wyjście typu otwarty kolektor o prądzie 30mA można bespośredni sterować małymi przekaźnikami
  • #5
    pawel_scibior
    Level 13  
    Czyli zamiast 7442 zastosować 74145 do którego bezpośrednio pod O1-O4 mogę podłączyć przekaźniki?
  • #6
    janszy3643
    Level 29  
    Bezpośrednio tylko o prądzie poniżej 30mA.
  • #7
    pawel_scibior
    Level 13  
    I cewka 5V?
    Ściągnąłem program Circiut Maker, nakreśliłem jakiś schemat, ale nie uruchamia się mój układ. Czy na niepodłączonych nóżkach 74192 mam podać masę?

    Licznik czterech impulsów sterujący czterema przekaźnikami
  • #10
    janszy3643
    Level 29  
    Licznik liczy w dół po podaniu impulsu "0" na wejściu DOWN pod warunkiem ze w tym samym czasie na wejściu UP jest stan wysoki, stad konieczność "podciągnięcia" wejść UP DOWN do plusa zasilania przez rezystory, tak jak było na pierwszy schemacie.
  • #11
    pawel_scibior
    Level 13  
    Skleciłem coś takiego:

    Licznik czterech impulsów sterujący czterema przekaźnikami

    Czy ma szansę zadziałać? Jeśli tak, to co zrobić, żeby układ startował nie z 0 ale z 1? Jakiś układ, który poda zaraz po włączeniu zasilania 1 impuls masowy na wejście UP? Czy przekaźniki mogą być 12V, żeby nie obciążać dodatkowo stabilizatora napięcia?
  • #12
    jiwaniuk
    Level 31  
    Mimo napisania 11 postów kręcisz się w kółko. Twój układ nie liczy do 4 tylko do 10 to po pierwsze. Po drugie po naciśnięciu przycisku po raz 11 wróci do stanu 0, a nie zatrzyma się tak jak chciałeś. Nawet jak skrócisz jego cykl do 4 to również po 4 impulsie impuls następny wróci do 0. I całe to pisanie do tej pory to tylko "bicie piany".
    Powinieneś to zaprojektować jako automat z dwoma wejściami i czterema wyjściami, który to automat zatrzaśnie Ci stany 1 i 4 przy pobudzaniu w tym samym kierunku co przed osiągnięciem stanu granicznego.

    Pozdrawiam wszystkich

    jjanek
  • #13
    pawel_scibior
    Level 13  
    pawel_scibior wrote:
    Aby licznik nie zliczał wyżej lub niżej, użyję po jednym dodatkowym przekaźniku do skrajnych pozycji które będą odpowiednio rozłączać styki liczące w górę lub w dół lub wykorzystam parę styków NC


    Mam rozwiązanie, żeby nie liczył dalej niż 4. Jeśli powyższy schemat jest prawidłowy, pozostaje problem "startowania" z wartością 1 a nie 0.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic764552.html

    Nie wiem czy tym można się sugerować, ale czy podając +5V na wejścia A B C D oraz wejście LOAD uzyskam wartość "1" na wyświetlaczu?
  • #14
    sikorkam
    Level 22  
    Jutro podeślę rysunek. Liczy w górę i w dół. Startuje od liczby 1. Jedynie co to liczy do czterech a potem wyświetlacz głupieje ale tą sprawę masz załatwioną jak tu piszesz.
  • #15
    pawel_scibior
    Level 13  
    Byłbym wdzięczny za pomoc! ;)
  • #16
    sikorkam
    Level 22  
    Proszę o maila, mam jakiś problem z wklejeniem tu rysunków.
  • #17
    pawel_scibior
    Level 13  
    pawel_scibior(małpa)o2.pl
  • #18
    pawel_scibior
    Level 13  
    Załączam schemat Kolegi sikorkam

    Licznik czterech impulsów sterujący czterema przekaźnikami

    Proszę o wyjaśnienie jakich elementów i w jaki sposób użyć jako bramki logiczne.
  • #19
    sikorkam
    Level 22  
    Bramki logiczne
    zto.ita.pwr.wroc.pl/~luban/bramki/bramki.html‎
    Bramki logiczne. ... Bramka NOT jest najprostrzą w działaniu bramką logiczną. ... Poniżej przedstawiono układ 7404 zawierający sześć bramek NOT.
    Aby twój uklad instalował się na liczbie 1 na wyświetlaczu musiałem "oszukać" poprzez właśnie bramki logiczne. Jest to rozwiązanie teoretyczne i może jest inne proste dojście do tego samego.
  • #20
    pawel_scibior
    Level 13  
    A czy nie byłoby prościej użyć układu który chwilę po włączeniu zasilania poda +5V jako impuls "w górę" i po krótkiej chwili go wyłączy?
  • #21
    janszy3643
    Level 29  
    Witam ponownie w tym wątku, jak już tak zaczynamy "gdybać".
    Proponowane rozwiązanie jest z ubiegłego wieku może prościej wstawić małego Atmela kilka linii programu by załatwiło wszystkie problemu.
  • #22
    sikorkam
    Level 22  
    Oczywiście tak, ale ja jestem z tamtego wieku i stąd takie rozwązanie.
  • #23
    pawel_scibior
    Level 13  
    Nie, nie komplikujmy sprawy już bardziej...
  • #24
    janszy3643
    Level 29  
    Sam jestem z przedziału 50++, i podzielam opinię kolegi sikorkam, procesory nie są straszne.