Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Livebox 2.0 ZTE + Dekoder UHD88

tonislaw 03 Dec 2013 17:56 3342 17
    tonislaw
    Level 9  
    Witam wszystkich

Posiadam liveboxa 2.0 ZTE oraz dekoder TV UHD88. Mój problem polega na tym, że dekoder będzie stał w innym pokoju niż livebox, daleko od gniazdka telefonicznego. Chciałbym więc podłączyć dekoder bezprzewodowo i z tego co mi proponowano i co wyczytałem znalazłem 2 możliwości:

1) Liveplug - jeden podłączony do liveboxa, drugi do dekodera.
    2) Access pointy - tak samo, jeden do dekodera, drugi do liveboxa. (czy tutaj wystarczy jeden?)

Dekoder będzie podłączony do satelity. (z tego co mi wiadomo, wcześniej była cyfra+)

Które rozwiązanie będzie lepsze? Zależy mi oczywiście na jak najmniejszym koszcie, ale przede wszystkim nie chciałbym, żeby telewizja się zacinała, były jakieś spadki płynności, zacięcia itp.

Pozdrawiam!!
    wojtek2803
    Level 37  
    tonislaw wrote:
    2) Access pointy - tak samo, jeden do dekodera, drugi do liveboxa. (czy tutaj wystarczy jeden?)

Jeden w trybie pracy klienta .

Taniej wychodzi Access point. Natomiast adaptery PLC (TP link TL-PA2010)sprawują się super sam używam do połączenia UHD88. z modemem nie zauważam żadnych cieć czy czegokolwiek z tym związanego.

Dodano po 6 [minuty]:

tonislaw wrote:

Posiadam liveboxa 2.0 ZTE oraz dekoder TV UHD88.

Tv masz przez satelite czy po IPTV?
    tonislaw
    Level 9  
    wojtek2803 wrote:

Tv masz przez satelite czy po IPTV?

No wydaje mi się, że przez satelitę, nie za bardzo wiem co to IPTV :P
    Teraz mam fun pack od Orange.

Model który podałeś, TP link TL-PA2010, jak wyglądałaby jego instalacja (podłączenie?) Podłączam go do gniazdka, kablem do dekodera i ?

Wybacz za takie pytania, ale jestem zielony w tym temacie.
    wojtek2803
    Level 37  
    tonislaw wrote:
    Teraz mam fun pack od Orange.

Czyli Tv, internet, telefon.

Jeżeli chodzi o konfigurację to to co podał kolega Krzych66 odnosi się typowo do PLC z wifi. Natomiast te które ja podałem czyli TP link TL-PA2010 sprowadza się tylko do wpięcia do sieci elektrycznej i naciśnięciu przycisku pair( parowanie urządzeń) i to wszystko.
    tonislaw
    Level 9  
    I ten TP link TL-PA2010 sparuje się automatycznie z Liveboxem tak? Następnie podłączam ten access point do dekodera i i czary mary dekoder ma połączenie?

Czy nie ma problemów z odbiorem kanałów w HD?
  • Helpful post
    wojtek2803
    Level 37  
    tonislaw wrote:
    I ten TP link TL-PA2010 sparuje się automatycznie z Liveboxem tak? Następnie podłączam ten access point do dekodera i i czary mary dekoder ma połączenie?

Robisz tak kabel z LB wpinasz do jednego transmitera PLC następnie wpinasz drugi adapter do gniazdka elektrycznego tam gdzie masz UHD88 i podpinasz UHD do tego PLC skrętką ( żadnych acces point nie potrzebujesz ). Na końcu parujesz je przyciskiem pair .
    tonislaw
    Level 9  
    Aha, to ja wszystko przekręciłem, teraz już jaśniej:)
    Czyli potrzebuję dwóch takich transmiterów, czyli podłączenie jest jak przy liveplugach, jaka jest więc różnica czy wezmę liveplugi od orange czy też kupię 2x TP link TL-PA2010?

No i koniec końców, które rozwiązanie jest najlepsze? (jakościowo, żeby HD chodziło płynnie).
    Pozdrawiam
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Przez sieć nie idzie sygnał więc nie ma to wpływu na jakość obraz. Przesyłasz tam kody uwierzytelniające więc albo będzie obraz albo go nie zobaczysz.
    tonislaw
    Level 9  
    Ok. Więc nie ma różnicy czy będzie to access point czy live plugi jeśli chodzi o jakość obrazu. Jak natomiast z innymi aspektami? Jutro wybieram się do sklepu i wciąż nie wiem co zakupić.
    andk1eltd
    Level 37  
    Do samego działania UHD88 internet nie jest potrzebny. Potrzebny jest natomiast do pierwszego jego uruchomienia, ewentualnych późniejszych aktualizacji, do korzystania z VoD. Myślę, że internet w tym miejscu też może się przydać jako taki, przecież nie będzie to chyba pokój wyłącznie telewizyjny :D
    Jeżeli nie da się skrętką to najgodniejsze uwagi jest rozwiązanie z wykorzystaniem sieci energetycznej. Radio najlepsze jest jak korzysta się w jednym pomieszczeniu. Ze ścianami i sufitami to już loteria.
    sosna276
    Level 1  
    Mam karte sieciową TP-LINK TL-WN722N prosze o pomoc nie wiem jak ją ustawić aby podłączyc do dekodera.Gdy podłączam do dekodera przez usb karta nie dziala wiecie czy ta karta może dzialać w dekoderze UHD88??
    jimasek
    Z tego co wiem to twój tuner nie obsługuje kart bezprzewodowych na porcie USB no chyba że coś się zmieniło w ostatnim czasie. Pozostaje sieć ethernet.
    sylwiola
    Level 2  
    Witam. Mam ten sam problem z połączeniem liveboxa z dekoderem. Zakupiłam wczoraj router pentagram cerberus p6360 z funkcją access point. Po męczarni z konfiguracją (nic z tego nie wyszło) nadal nie mam połączenia. Wyszukałam na forum, że ten router pomimo takiej funkcji, nie posiada jej. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jestem zielona w tych tematach więc proszę o dużo cierpliwości
    jimasek
    sylwiola wrote:
    Wyszukałam na forum, że ten router pomimo takiej funkcji, nie posiada jej.

Chodziło ci chyba o funkcję klienta?
    sylwiola
    Level 2  
    na pudełku jest napisane internet gateway + access point. Czy to jest ta funkcja klienta?
    sylwiola
    Level 2  
    dziękuję bardzo za odpowiedź i schemat jak skonfigurować ustawienia :) Jutro jadę wymienić ten router na tp linka :)