Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optoma EP739h - Złe kolory

komin14 04 Dec 2013 23:02 2550 8
    komin14
    Level 2  
    Witam!
    Mam projektor Optoma EP739H, swego czasu miał on bliskie spotkanie z ziemią i rozpadło się w nim koło kolorów. Kółko zostało wymienione na nowe i pojawił się problem z kolorami. Są totalnie inne od tego jakie powinny być, np w nokia teście zamiast żółtego jest brązowy, zamiast pomarańczowego i czerwonego są odcienie fioletu, zamiast różowego też jest fiolet. Na załączony obrazkach widać lepiej o co mi chodzi.
    Optoma EP739h - Złe kolory Optoma EP739h - Złe kolory Optoma EP739h - Złe kolory Optoma EP739h - Złe kolory

Próbowałem resetować ustawienia projektora i przestawiać parametry(jasność, kontrast, kolory itd).

Gdzie mam szukać przyczyny takiego obrazu, w złym ustawieniu projektora czy w uszkodzeniu jakiejś części?

Pozdrawiam
    rado90
    Level 13  
    Kto wymieniał i na jakie koło ? oryginał zamiennik ? czy serwis po prostu posklejał nieumiejętne stare bo też tak bywa.
    komin14
    Level 2  
    Wsadziłem ze znajomym jakiś chiński wynalazek z ebayu.

Serwis orzekł, że naprawa przerasta wartość sprzętu.
    rado90
    Level 13  
    No i tu bym szukał problemu, albo ilość kolorów na kole się nie zgadza (ilość segmentów) lub różnice parametrów technicznych czujnika lub silnika nie pasują z twoim modelem i jest brak synchronizacji.
    komin14
    Level 2  
    Ilość segmentów się zgadza. Reszty parametrów nie jestem w stanie sprawdzić bo nie posiadam oryginalnego koła. Kombinowałem z czarną tasiemką po której jak mniemam czujnik identyfikuje miejsce na kole ale bez efektów.

Wychodzi chyba na to, że koło nie pasuje do mojego modelu projektora?
    rado90
    Level 13  
    Najwyraźniej. Czarna taśma nie jest istotna w który miejscu ważne by była.
    krafaello
    Level 13  
    Witam
    Czy udało się ustawienie kolorów?
    Mam podobny problem ale w Lg i tez po upadku.
    Nie wiem czy wina nie lezy w ustawieniu optyki bo moj projektor to dlp ale przy optyce mam dwie srubki regulacyjne do ustawienia pryzmatu
    komin14
    Level 2  
    Odpuściłem temat i kupiłem drugi rzutnik. Nowe podobno właściwe koło kolorów to wydatek około 250zł. A za 400zł kupiłem cały i na chodzie o podobnych parametrach.
    krafaello
    Level 13  
    [masz moze foto tego kola kolorow?
    Moze by spasowalo do mojego