Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips FW650C - nie czyta płyt

DamianBlue 05 Dec 2013 00:32 2373 7
    DamianBlue
    Level 11  
    Witam.
    Kilka miesięcy temu dostałem wieżę jak w temacie (ma ogromną wartość sentymentalną dla właściciela, stąd mój upór, aby ją ożywić). Była to totalna padlina, która stała gdzieś w garażu kilka ładnych lat. Po uporaniu się prawie ze wszystkim (radiem, wyświetlaczem, odtwarzaczem kaset, zasilaniem), a na końcu zmuszeniem jej, żeby widziała płytę (dopiero wtedy rusza laser), przyszedł czas na wymianę lasera. Stary stuknął parę razy, płytka drgnęła pół obrotu i na tym koniec. Podczas kupowania zamiennika CDM12.1 sprzedawca przestrzegł mnie, że ów zamiennik czyli VAM 1202 wbrew wszelkiej opinii nie jest jakościowo tożsamy z CDM12.1 i z tą wieżą może nie współgrać (objawy jakie wymienił to przeskakiwanie utworów, zacinanie itp). Po wymianie lasera, płytka obraca się, laser próbuje czytać i tak czyta w nieskończoność (czyżby to ten objaw gorszej jakości?). I tu pytanie do was drodzy forumowicze. Czy sprzedawca mówił prawdę? Co mogę sprawdzić, co podmienić, żeby jednak wieża ostatecznie ruszyła?
    Z góry będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
    Piotr2608

Level 41  
    Witam serdecznie.
    Czy została usunięta zworka zabezpieczająca z nowego lasera? (najczęściej kropla cyny łącząca dwa punkty lutownicze.

Pozdrawiam
    Krzysztof L.
    Level 34  
    VAM ma zwykle klamerkę zwierającą piny taśmy połączeniowej. Nie ściągając jej, nie podłączyłby taśmy do złącza .
    DamianBlue
    Level 11  
    Witam,
    jest dokładnie jak mówiKrzysztof L.. Na VAM jest metalowy klips :). Na KSS'ach są zworki "cynowe".
    btomko
    Level 34  
    Wymieniłeś sam laser czy z mechanizmem?
    Yano_X
    Level 23  
    Witam
    Niestety aktualnie dostępne VAM 1202 są fatalnej jakości - sprzedawca mówił prawdę.
    btomko wrote:

Sądzę że stary mechanizm jest w lepszym stanie niż nowy, który ma z pewnością zdeformowany lub sypiący się talerzyk. Dlatego można by się pokusić o podmianę. Ostatecznie aby się upewnić można podkręcić stary czytnik.
    DamianBlue
    Level 11  
    Witam,
    btomko wrote:

wymieniłem całość.

Dodano po 5 [minuty]:

Yano_X wrote:
    Witam
    Niestety aktualnie dostępne VAM 1202 są fatalnej jakości - sprzedawca mówił prawdę.
    btomko wrote:

Sądzę że stary mechanizm jest w lepszym stanie niż nowy, który ma z pewnością zdeformowany lub sypiący się talerzyk. Dlatego można by się pokusić o podmianę. Ostatecznie aby się upewnić można podkręcić stary czytnik.

Myślałem właśnie nad tym, żeby mechanikę dać starą a laser nowy. Zobaczymy, może faktycznie tak ruszy.
    Co do jakości, niestety, przyglądając się to jest ogromna. Nowy mechanizm jest głośny i chodzi jak traktor, a stary to rewelacja...
    Dam znać o rezultatach podmiany/kombinacji.
    Zwolaki
    Level 12  
    Zespół lasera VAM1202 jest zamienny do CDM12.1.Jeżeli reszta elektroniki jest sprawna to sprzedawca sprzedał wadliwą część.