Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Seicento 900 - Moc gniazda zapalniczki

andrzejlisek 05 Dec 2013 09:24 4308 4
    andrzejlisek
    Level 29  
    Przymierzam się do zakupu termowentylatora samochodowego na gniazdo zapalniczki.

Widziałem nawet takie o mocy 200W, które teoretycznie pobierają prąd o natężeniu 16A. Pytanie, czy taki mogę kupić i używać bez obaw (oczywiście tylko przy pracującym silniku).

Jakie jest natężenie prądu bezpiecznika zabezpieczającego obwód zapalniczki i jakiej mocy urządzenia mogę podłączać? Nie udało mi się znaleźć informacji o natężeniu prądu tego bezpiecznika i mocy zapalniczek samochodowych.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Z tego co pamiętam, to moc przenoszona przez gniazda zapalniczki samochodowej nie przekracza 150 watów ale już praca z mocą 100 watów powoduje nagrzewanie styku gniazdo-wtyk. Podłączenie termowentylatora o mocy 200 watów spowoduje, ze będziesz miał dwa źródła ciepła: gniazdo i termowentylator, przy czym gniazdo będzie cieplejsze. Termowentylator o mocy 200 watów to raczej będzie do robienia hałasu i podniesienia morale kierowcy. Co on ma ogrzewać? Kabinę czy odmrażać szyby tudzież usuwać z nich zaparowanie?

Pozdrawiam

Krystian
    damian475
    Level 17  
    Najłatwiej było by zobaczyć do skrzynki bezpieczników i sprawdzić jaki tam jest bezpiecznik odpowiedzialny za zabezpieczenie gniazda zapalniczki, myślę ze jakieś 15A wiec max moc wyniesie około 180W.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Głównie ten termowentylator ma podgrzewać kabinę w mroźne dni przez 10-15 pierwszych minut jazdy do czasu, kiedy fabryczne ogrzewanie zacznie działać. Do rozmrażania oblodzonych szyb przed rozpoczęciem jazdy też się przyda.

Pozostaje mi kupić termowentylator o mocy 150W i obserwować.
    sandamiano
    Level 30  
    bezpiecznik F24 o nominale 25A.Więc około 300W powinna instalacja przenieść.Oczywiście piszę o oryginalnym gnieździe zapalniczki. Niektóre fiaty SC nie miały nawet tego.
    Tylko wiedz że ten sam bezpiecznik zabezpiecza obwód nadmuchu powietrza. Pobory prądu się sumują.