Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prasa Hydrauliczna (Własna konstrukcja) 30T siłownik

kop199 05 Dec 2013 18:58 36063 28
Buderus
    kop199
    Level 9  
    Witam.

Chciałem się doradzić co do elementów hydrauliki
    Ogólnie posiadam siłownik 30T

Posiadam 15kw silnik (Posiadam też i mniejsze)

Chodzi mi o to, że mam siłownik lecz teraz kwestia reszty

Jak się pytam nie których to mówią mi, że do prasy dobra jest pompa od Bizona lub pompa od c-360
    Lecz później chodzi oto jaki silnik do tego dobrać, żeby to uciągnęło to już mi nikt na to pytanie nie odpowiada .....

Do rzeczy....

Chciałem się doradzić większej liczby osób :

-Jaką pompę dobrać do tego siłownika (30T)
    -I z kolei jaki silnik do danej pompy

Rama jest z grubych "H" (Bo mam tego dużo na podwórku )
    (Konstrukcji nie mam jeszcze zespawanej)
    Bo nie wiem jaka pompa i silnik.

Mam nadzieję, że mi doradzicie.....

Pozdrawiam
  • Buderus
    12pawel
    Level 34  
    Więc tak:
    Żeby dobrać silnik, musimy wiedzieć jaką pompę będziemy zasilać, żeby wiedzieć jaka jest potrzebna pompa to musimy znać ciśnienie które jest nam potrzebne by uzyskać 30T na siłowniku, by znać ciśnienie to musimy znać powierzchnię tłoka siłownika i ten parametr musisz nam podać. Nie wiem jaką też masz / będziesz miał tą ramę ale na 30t to naprawdę musi być solidna, nie wiem jak te Twoje profile sobie dadzą z tym rade.
    kop199
    Level 9  
    Dane techniczne:

siłownik 30 ton z nakładaną nasadką
    średnica tłoczyska 58 mm
    średnica obudowy tłoka 92 mm
    max skok roboczy tłoczyska 160 mm
    max wysuw tłoczyska 240 mm
    długość siłownika w pozycji schowanej 380 mm
    długość korpusu z gwintem 300 mm
    średnica pierścienia mocującego dużego 137 mm
    średnica pierścienia mocującego małego 105 mm

Dodano po 4 [minuty]:

Słyszałem ,że nie którzy dają pompy od zetora czy też od bizona lecz nie wiem czy takie pompy mogą wytworzyć dobre ciśnienie żeby uzyskać te 30 ton bo 10 t to mało ogólnie chcę prasować kwadrat 12x12 14x14 i większe (ogólnie rozgrzane pierw w kuźni)

Chyba ,że macie inny pomysł na uzyskanie takiego tonażu

Dodano po 2 [minuty]:

Ogólnie pragnę zastosować "HEBA" 120 mm Na ramę....

O profilach(kształtownikach) nie ma tu mowy bo to za słaby materiał moim zdaniem chociaż nawet jak by miało 6mm ściankę to jest to lipa wolę dać taką HEBE żeby tego nie poprawiać lub nie robić od nowa jak się wygnie

Dodano po 53 [minuty]:

To jest pompa od zetora.

Parametry techniczne:
    Vg: 22,0 cm3/obr
    Q: 28,0 L/min
    49,5 L/min /2500 obr
    Kierunek obrotów lewy
    Prędkość obrotowa: 800 - 2500 obr/min
    Ciśnienie min.: 16 MPa
    Ciśnienie max.: 20 MPa
    Oznaczenie producenta: 7011 4610

PRODUCENT: HYLMET

Pompa hydrauliczna wspomagania Ford, New Holland

Prędkość – 1500 obr/min

Przepływ nominalny - 24 l przy 1500 obr.

Ciśnienie robocze – 160 bar

Kierunek obrotów – Prawe (zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara),

Otwór przyłączeniowy ssący – 30mm

Otwór przyłączeniowy ciśnieniowy – 18mm

CB-1616R/924, CB1616R924,

POMPA TROLL HYLMET PZS-25P PZ2-KZ-25P 21467 (waga:6kg)

Pompa hydrauliczna ładowacz TROLL

Objętośść geometryczna: 19,10 cm3/obr.

Wydajność: 25,20 dm3/min (1500 obrotów)

Kierunek obrotów: prawy

Prędkość obrotowa: 800 - 2500 obr/min

Ciśśnienie nominalne: 16 MPa

Ciśnienie maksymalne: 20 MPa

Odpowiednik: PZ2-KZ-25, T/7274/06-51/0

To są podane przykładowe pomp lecz nie wiem czy mają tak duże zastosowanie .....

Wiem ,że prasy do tralek mają pompę od c-360
    Lecz chciałbym się dowiedzieć od was co o tym sądzicie lub jakie proponujecie zastosowanie do do konca musi być tanie bo części takie jak :

przekaźnik
    węże na wymiar zakuwane
    lub sam silnik i pompa

a o ramie już nie mówię ...

Liczę na waszą pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

Ogólnie powiem tak potrzebuje tą prasę do zgniatanie prętów na ciepło rozgrzanych w kuźni + wyginanie prętów do ok 20mm .
    12pawel
    Level 34  
    kop199 wrote:
    średnica obudowy tłoka 92 mm

Potrzebna jest średnica tłoka a nie wymiary zewnętrzne. Z drugiej strony jeśli cylinder ma 92mm na zewnątrz to przy normalnej pompie takiej do 20MPa nie ma szans żeby uzyskać 30t nacisku. Siłownik jest za mały.
  • Buderus
    kop199
    Level 9  
    średnica jest 52mm ...
    OK.

No to ogólnie od czego by tu taki tłok skombinować ??

Od jakiejś maszyny?

Dodano po 1 [minuty]:

Ile MPa bym musiał mieć pompę ??
    12pawel
    Level 34  
    Aby uzyskać siłę 30t to przy ciśnieniu pompy 17MPa średnica tłoka siłownika musi wynosić 150mm. Jeśli Ty masz 52mm tłok to uzyskasz 3t a nie 30t.
    kop199
    Level 9  
    Długosc pracy tłoczyska 500mm.

Grubośc tłoczyska 120mm.

znalazłem coś takiego ...

ogólnie powiem tak nie musi być idealnie 30t ani do tego tonażu dochodzić

jeśli byś wiedział albo umiał wyliczyć ile pompa powinna mieć MPa to
    cieszyłbym się bardzo lub znałbyś jakiś rodzaj pompy i do tego silnik mniejwięcej jakiej mocy
    multihunter
    Level 26  
    Witam, mam prasę na takim siłowniku do jej napędu zastosowałem pompę ręczną o ciś. max ~900bar, robiłem testy i wyszło że przy tym ciśnieniu uzyskuję nacisk ~40 ton przy założeniu że manometry nie przekłamują. Więc przy tego typu napędzie jaki chcesz zastosować uzyskasz co najwyżej 10 ton :( weź pod uwagę wydajność pompy l/min oraz pojemność siłownika a zrozumiesz że tłoczysko będzie poruszało się za szybko i możesz zrobić sobie krzywdę. Do tego typu narzędzi używa się pompy hyd. ręcznj lub pompy hyd. o napędzie pneumatycznym. Pzdr
    P.S.
    Po co Ci Kalkulator!?
    Pole powierzchni cylindra siłownika w cm2 * X bar (1bar=1kg/cm2)= nacisk tłoczyska

Moja prasa na identycznym siłowniku
    kazimierz.manczyk
    Level 9  
    Niezłe dzieło powstanie z tej prasy hydraulicznej. Widzę, że o dobór kształtowników i innych części hydraulicznych zadbałeś :) Koledzy już podpowiedzieli Tobie na temat siłownika, a co do linku to fakt, nie działa :( a szkoda, bo zawsze może się przydać...
    multihunter
    Level 26  
    Witam, bardzo fajna konstrukcja jak też jakość wykonania. Ciekawi mnie ile to wszystko kosztowało oraz czy było warto po uwzględnieniu wszystkich kosztów. Na filmiku jest opis siłownika z którego wynika że ma średnicę 130 mn, agregat wytwarza ciśnienie 250 bar to prasa uzyska siłę 35 ton, ale czy Ty przypadkiem nie podajesz średnicy zewnętrznej siłownika ?
    smyko
    Level 13  
    Podałem średnicę tłoka, siłownik po zewnątrz ma jakieś 15cm, co do kosztów to płaciłem za to co musiałem, czyli pompa rozdzielacz, przewody,silnik miałem, zbiornik sam spawałem, filtry(ssący i na powrocie)i zegar, no i siłownik, całość kosztów nie licząc pracy własnej to jakieś 2300. Za taką konstrukcje w sklepie trzeba by dać jakieś 8-10tyś, więc się opłacało. Prasa waży jakieś 500kg i zasilacz około 120kg. Co do ciśnienia to teraz zawór jest ustawiony na około 180bar bo więcej mi nie trzeba, ale jest możliwość podkręcić do 250bar
    Wojcek66
    Level 2  
    Witam Panów jestem na etapie projektowania prasy do kuźni , konkretnie wyrób białej broni.
    Warunki nie pozwalają na pracę młotem mechanicznym i myślę, że w najbardziej pracochłonnych etapach pracy z gorącym metalem najefektywniejsza będzie prasa hydrauliczna. Konstrukcja stalowej ramy będzie podporządkowana budowie i rozmiarom siłownik, to przełoży się na sposób mocowania w ramie, oprzyrządowania tłoczyska i płyty roboczej. Oglądane w necie już pracujące prasy , głownie w USA pracują z naciskiem do 25 ton i wspaniale sobie radzą z prętem około 50 x 50 mm. Wstępne zapytanie o takowy siłownik do Szczecińskiej FMB Bumar Hydroma SA zakończyło się wyceną w kwocie 3600 zł netto za sam siłownik. Będę jeszcze wysyłał zapytanie do podobnej fabryki w pod-szczecińskiej Kobylance. Do Was mam zapytanie o miejsca gdzie można zamówić lub kupić gotowy w miarę zwarty siłownik, wielkości jak w prezentowanym przez kolegę filmiku, działający w obie strony do tego pompa? Wdzięczny będę za wszelką pomoc.
    smyko
    Level 13  
    Witam kolegę.
    Ja swój siłownik kupiłem po regeneracji i koszt był 500zł. Najlepiej szukać zakładu hydraulicznego który naprawia uszkodzone siłowniki i z nimi dogadać się co jest konkretnie potrzebne(podać wymiary, mocowanie itp.), takie rozwiązanie jest najtańsze. Nie wiem czy prasa ma pracować przemysłowo czy tylko doraźnie w warsztacie, jak tylko sporadycznie sugeruję takie rozwiązanie jak napisałem wyżej. Jak chcesz prasować elementy na gorąco to spokojnie taką prasą jak moja zrobisz wszystko. Ja swoją na zimno spłaszczam pręta fi 16. Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.
    Wojcek66
    Level 2  
    Witam, bardzo dziękuję za szybka reakcję, myslałem, że temat wymarł. Cena wykonania tego siłownika mnie zwaliła z nóg i tak tu trafiłem , szukając jakiejś pomocy , bo nie we wszystkich spawach jest się specem od a do z.
    Prasa ma pracować tylko z bardzo gorącą stalą w czasie kucia młotem rozbija się jak ciasto, to skuwanie / zgrzewanie ze sobą kilku gatunków stali dla uzyskania zgrzanego pakietu zwanego damastem. Prasa nie będzie pracowała przemysłowo, lecz okazjonalnie w momencie zdobycia zlecenia na na taką klingę. Będę szukał miejsc regeneracji takich siłowników, bardzo dziękuję za nakierowanie na ten trop. Wstępnie chcę zdobyć materiały , których sam nie wykonam. Podsyłam link na prasę do podobnych zadań, lecz u mnie chcę zainstalować siłownik w górnej części i nie być skupionym przy pracy nad ruchomym pakietem wędrującym w kierunku babki. takie rozwiązane moim zdaniem, trochę buży percepcję kontrolowania obrabianego materiału.
    http://www.youtube.com/watch?v=HnDfHVNOnI4
    smyko
    Level 13  
    masz rację wygodniej będzie jak siłownik jest na górze, musisz pamiętać o szybkim ruchu siłownika, tu trzeba będzie pompę o sporej wydajności i dosyć krótki siłownik tak aby skok był nie większy jak około 15-20cm, i rozdzielacz uruchamiany nogą w obu kierunkach, nie wiem skąd taki weźmiesz.
    http://youtu.be/kR3cRfz9EZg
    na filmie są dwa siłowniki połączone równolegle, co nie jest złym rozwiązaniem, ponieważ jeden będzie dosyć drogi bo bedzie musiał być dużej średnicy, a jak bedą dwa to mogą być mniejsze, ponadto siły rozłożone są na stemplu równomiernie.
    kop199
    Level 9  
    Witam.

Właśnie realizuje prasę coś na podstawie użytkownika "smyko"
    I miałbym parę pytań lecz pisałem do niego i nie odpisuje.
    Jak by miał ktoś kontakt z nim chociaż e-mail
    to byłbym wdzięczny.

Albo może ktoś wie.
    Bo on podał linka do swojej maszyny i chodzi oto ,że
    gdzie kupić taką pompę jaką on użył do tej prasy.
    Link do jakiegoś sklepu lub dokładny opis pompy by mi dużo pomógł.
    smyko
    Level 13  
    Zaraz zaraz napisałem emila do ciebie , chyba go nie odebrałeś.
    Powiedz o co ci dokładnie chodzi, to postaram się pomóc.
    kop199
    Level 9  
    Ok. odebrałem.

Jak mi smyko wytłumaczy główne zasilanie hydrauliki to przedstawię swój projekt prasy. Aktualnie rama już jest ,tłok , silnik, i elektryka ogólnie lecz to całe zasilanie mnie zatrzymało chwilowo.
    smyko
    Level 13  
    Witam
    A wiec tak, zasilacz robiłem sam, zbiornik ma 32l spawałem wszystko, wieko do zbiornika jest przykręcone na śruby, do wieka przymocowany jest silnik kołnierzowy 3kw. Pompa jest o wydajności chyba 5,6cm3/min i max ciśnieniu roboczym 250bar, przymocowana do silnika od środka zbiornika przy pomocy sprzęgła kłowego(do tego łącznik kołnierzowy), od strony ssawnej jest filtr ssawny i drugi filtr na powrocie, oczywiście korek wlewu i wskaźnik pojemności oleju z termometrem. Jak będę miał chwile to zrobię jakieś fotki. Dobranie silnika i pompy trzeba zrobić do parametrów pracy siłownika, wszystko zależy jaki masz siłownik i jak szybko ma działać. Wszystkie elementy kupowałem na allegro, silnik mam kopalniany (używka).
    Najpierw proponuje kupić pompę i rozdzielacz, filtry i połączyć w całość, wtedy wiadomo będzie jakie sprzęgło kupić(pompy oraz silniki mają różne ośki) i do nich trzeba dobrać sprzęgło. Zbiornik również trzeba dobrać indywidualnie do układu, ponieważ za mało oleju to olej będzie się grzał, za dużo to zbędne koszty, trzeba znać pojemność siłownika i orientacyjnie pojemność przewodów. Jak macie jeszcze jakieś pytania to postaram się pomóc.
    kop199
    Level 9  
    A powiedz mi czy te filtry ssawny i powrotny muszą być??
    A twoja pompa jest utopiona w oleju??
    smyko
    Level 13  
    Filtry wg mnie powinny być, jak nie będzie filtrów to wszystko będzie działać tylko pytanie jak długo. Podczas pracy układu ścierają się różne elementy i te opiłki później tłoczy pompa. Filtry to podstawa długowiecznej pracy pompy. Ja dodatkowo mam magnez na spodzie zbiornika po to żeby ewentualne opiłki zbierał. Pompa nie jest zatopiona, ale może być tak na 3/4, ośkę zostawiłbym na wierzchu, żeby oleju nie mieszała niepotrzebnie, do tego dochodzi dodatkowe obciążenie silnika.
    kop199
    Level 9  
    oK. dzięki bardzo na chwilę obecna bardzo mi pomogłeś.
    12pawel
    Level 34  
    A jakie dokładnie masz na myśli działanie?
    czy chodzi o to że jak trzymasz przycisk to tłoczysko idzie w dół, jak puścisz to w górę?
    Czy ma iść w dół aż osiągnie pewne ciśnienie i dopiero powrót?