Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

internet radiowy - Skąd biorą lokalni dostawcy neta?

bnbnb 06 Gru 2013 13:16 3327 18
  • #1 06 Gru 2013 13:16
    bnbnb
    Uczeń

    mam takie pytanko
    W jaki sposób lokalny dostawca internetu działa?
    Przykładowo oferuje pakiety 4, 8, 12, 16, 20Mb/s bez limitów
    Skąd ma takie duze prędkości jesli w owej miejscowości gdzie znajduje się "firma" i antena do przesyłu na linii tp dają max 2-5Mb/s, światłowodów niema, kablówek niema etc.

    0 18
  • #2 06 Gru 2013 13:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przykład to radiolinia na częstotliwości licencjonowane (4, 6, 7, 11, 13, 15, 18, 23, 26, 28, 38 GHz). Urządzenia mogą korzystać z pasma o różnej szerokości zależnie od przepustowości (ile danych trzeba przerzucić). Przeważnie są to kanały o szerokości 7, 14, 28, 56 MHz. Przesyłanie łącza na kilka czy kilkanaście kilometrów to żaden problem.

    0
  • #3 06 Gru 2013 16:53
    bnbnb
    Uczeń

    Czyli co on nie ma tam w domu światłowodów a odbiera bezprzewodowo na wifi neta z innego miasta? I to było by możliwe?
    Napisz prosze ile orientancyjnie mają klientów tacy dostawcy i jaką prędkość biorą w ramach ciekawostki.

    No to "indywidualny" moge wziaść samego neta na tej radiolinii jako alternatywe dla neo po kablu?

    0
  • #4 06 Gru 2013 17:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bnbnb napisał:

    Czyli co on nie ma tam w domu światłowodów a odbiera bezprzewodowo na wifi neta z innego miasta? I to było by możliwe?

    To już nie jest pasmo wifi tylko znacznie wyższa częstotliwość.

    bnbnb napisał:
    Napisz prosze ile orientancyjnie mają klientów tacy dostawcy i jaką prędkość biorą w ramach ciekawostki.

    To już zależy od operatora no i łącza jakim dysponuje.

    bnbnb napisał:
    No to "indywidualny" moge wziaść samego neta na tej radiolinii jako alternatywe dla neo po kablu?

    Fizycznie dało by się to zrobić, praktycznie sprawa nieopłacalna ze względu na to że to są zwykle łącza operatorskie (symetryczne) a koszt utrzymania liczy się w tysiącach złotych na miesiąc.

    0
  • #5 07 Gru 2013 09:47
    bnbnb
    Uczeń

    Ale piszesz poważnie?
    No to jaki ping mają takie połaczenia jak od klienta leci bezprzewodowo do kilku radiolin a potem dopiero po światłowodzie?

    0
  • #6 07 Gru 2013 10:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bnbnb napisał:

    Ale piszesz poważnie?
    Co w tym niepoważnego?

    bnbnb napisał:
    No to jaki ping mają takie połaczenia jak od klienta leci bezprzewodowo do kilku radioln a potem dopiero po światłowodzie?

    Nie bardzo rozumiem pytanie? Jeżeli wszystko jest w sieci to dlaczego ma nie być połączenia? Radiolinia to tylko medium które wykorzystywane jest do przesyłu danych, tak samo jak kabel miedziany czy światłowodowy.

    0
  • #7 07 Gru 2013 10:35
    Tommy82
    Poziom 39  

    jimasek
    bnbnb po prostu myśli ze radiolinia to coś co kupuje się w mediamarkt i przykręca do dwóch trzepaków.

    bnbnb
    zabawę z radiolinią zaczyna sie od pozwolenia z UKE
    http://www.uke.gov.pl/wykazy-pozwolen-radiowych-987
    To nie jest opłacalne dla klient indywidualnego.

    Po drugie fale radiowe w powietrzu i informacje w kablu leca sobie z podobną prędkością.
    Poza tym neta moźna doprowadzić na wiele różnych sposobów. Nie trzeba wcale kopać światłowodu ponieważ z różnych okazji może już być w okolicy starczy się z właścicielem dogadać i na drugim końcu z czymś krosować.

    0
  • #8 07 Gru 2013 10:52
    smario11
    Poziom 31  

    Taka firma moze miec lacze na swiatlowodzie. Dla firm swiatlowod sie zawsze znajdzie.
    Ewentualnie radiolinia lacze sie przysyla.

    Ja mam zrobiony radiolinia link z domu do komina elektrocieplowni i stamtad kolejna radiolinia na 18km do miasta i pozniej swiatlowod. Ping do bramy to 0-1ms

    0
  • #9 07 Gru 2013 11:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tommy82 napisał:
    jimasek
    bnbnb po prostu myśli ze radiolinia to coś co kupuje się w mediamarkt i przykręca do dwóch trzepaków.

    Może masz rację nie brałem tego pod uwagę że kolega autor tematu może nie zdawać sobie z tego sprawy. Pozdrawiam!

    0
  • #10 07 Gru 2013 11:42
    bnbnb
    Uczeń

    1. A to klient z lokalnym dostawcą nie jest połączony radiolinią? No to czym? 2,4 lub 5Ghz

    2. Koledzy a ping u mnie to jaki powinien być? rzędu 30-50ms to dużo czy mało? Myślałem ze kabel zapewnia zawsze najmniejszy ping a wifi największy.

    3. Ale z kabla to nikt Wam internetu nie skradnie a z wifi to chyba tak? Nie? Jaki problem podprowadzić antene, złamać zabezpieczenia i na lewo odbierać?

    4. Punkt-punkt muszą się widzieć? A co w przypadku deszczu, mgly, śnieżycy jak teraz?

    0
  • #11 07 Gru 2013 11:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bnbnb napisał:
    A to klient z lokalnym dostawcą nie jest połączony radiolinią? No to czym? 2,4 lub 5Ghz

    Tak dokładnie. Radiolinia nie interesuje klienta. Tak jak pisałem to tylko medium którym dostarczony jest internet do ISP (dostawca internetu).

    bnbnb napisał:
    2. Koledzy a ping u mnie to jaki powinien być? rzędu 30-50ms to dużo czy mało? Myślałem ze kabel zapewnia zawsze najmniejszy ping a wifi największy.

    Zależy do jakiego serwera? Jeżeli jest stabilny to jest bardzo dobry.

    bnbnb napisał:
    3. Ale z kabla to nikt Wam internetu nie skradnie a z wifi to chyba tak? Nie? Jaki problem podprowadzić antene, złamać zabezpieczenia i na lewo odbierać?

    Jak jesteś taki dobry to możesz łamać prawo i zabezpieczenia. Powodzenia życzyć pozostaje :(

    bnbnb napisał:
    4. Punkt-punkt muszą się widzieć? A co w przypadku deszczu, mgly, śnieżycy jak teraz?


    Tu jest zwykle zapas sygnału który daje radę w złych warunkach pogodowych. Nikt nie pozwala sobie na zestwaienie linku na granicy parametrów.

    0
  • #12 07 Gru 2013 11:50
    bnbnb
    Uczeń

    Czyli nie musi być widocznosć pomiedzy punkami?
    No bo przeciez jedynie ona jest wprzypadku bezchmurnego nieba i idealnej pogody.

    Mam racje ztym ze w przypadku kabla nikt nam neta nie podkradnie odrotnie niz w przypadku wifi? Przeciez wifi 2,4ghz to byle kto moze zlamac i na lewo odbierac neta np w przypadku blokowisk.

    0
  • #13 07 Gru 2013 12:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bnbnb napisał:
    Czyli nie musi być widocznosć pomiedzy punkami?

    Musi być widoczność między punktami. Mgła czy śnieżyca nie ma aż takiego tłumienia jak beton czy drzewo tym bardziej dla częstotliwości mikrofalowych.

    Dodano po 31 [sekundy]:

    bnbnb napisał:
    Mam racje ztym ze w przypadku kabla nikt nam neta nie podkradnie odrotnie niz w przypadku wifi? Przeciez wifi 2,4ghz to byle kto moze zlamac i na lewo odbierac neta np w przypadku blokowisk.

    Nie porównuj routera w blokowisku z profesjonalnym dostawcą.

    0
  • #14 07 Gru 2013 13:15
    bnbnb
    Uczeń

    OK a dla indywidualnego jaki jest koszt połączenia 2 punktów bezprzewodowo
    Przykładowo jakbym chciał połączyć 2 domy w sieć w linii prostej 4km dało by rade? A 40 bądź 80km to juz potrzebuje inny sprzęt? Nadal dało by rade?
    Przy 80km to kulistość ziemi nie spowoduje iż anteny "nie będą się widziec"?

    0
  • #15 07 Gru 2013 13:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bnbnb napisał:
    OK a dla indywidualnego jaki jest koszt połączenia 2 punktów bezprzewodowo

    To zależy ile chcesz tam przerzucać danych.
    bnbnb napisał:
    Przykładowo jakbym chciał połączyć 2 domy w sieć w linii prostej 4km dało by rade?

    Pewnie że się da przy założeniu widoczności punktów, zakłóceń w eterze i zachowania strefy Fresnela (wysokość zawieszenia anten względem ziemi i przeszkód).

    Najtaniej wyjdzie zastosowanie 2xUbiquiti AirGrid M5 27dBi

    bnbnb napisał:
    A 40 bądź 80km to juz potrzebuje inny sprzęt? Nadal dało by rade?

    Aż tak głęboko nie siedzę w temacie, najmocniejszą radiolinię jaką osobiście widziałem to około 18km gdzie cena jednego urządzenia (antena, stacja) to ponad 20tys.

    0
  • #16 07 Gru 2013 13:56
    D_Mrozu
    Poziom 20  

    @bnbnb
    Przeciez wifi 2,4ghz to byle kto moze zlamac i na lewo odbierac neta np w przypadku blokowisk.

    Ale czy Ty wiesz, o czym piszesz?
    Posiadasz jakąkolwiek wiedzę na temat zabezpieczeń w sieciach WiFi?
    Sądzę, że nie, więc musisz się jeszcze dużo poduczyć.
    Powodzenia z łamaniem zabezpieczeń...
    Pozdrawiam

    0
  • #17 07 Gru 2013 13:59
    smario11
    Poziom 31  

    Widzialem linki po 35km. Talerze mialy po 2m :)

    Przy tak duzych odleglosciach to oplata do UKE roczna wychodzi o wiele wiecej niz sprzet. Do tego Powyzej 20km to w zasadzie trzeba schodzic ponizej 13Ghz a juz w 13Ghz cena za pasmo wyrywa z butow
    Inna sprawa to kulistosc ziemi i przy tak dalekim polaczeniu to musisz byc na kominach naprawde wysokich

    0
  • #18 07 Gru 2013 14:08
    D_Mrozu
    Poziom 20  

    Zawsze można wykorzystać radiostację UFK 2m i Packet Radio. Przy dobrej instalacji antenowej i dobrze wykonanych torach odbiorników 40 czy 80km dla PR to nie problem.
    Sam kiedyś korzystałem w mieszkaniu w połączeniu z radiem ręcznym z oryginalną anteną na odległość ok. 10km (BBS). Tylko te 1200 czy nawet 19200bd w tej chwili są już chyba nie do przyjęcia...
    Pozdrawiam.

    0
  • #19 09 Gru 2013 17:16
    julka13
    Poziom 9  

    ja podpowiem jako klient mam internet radiowy dostawca przesyła sygnał na nasze osiedle jednorodzinnych z odległości jakieś 15km na częstotliwości 5 MHz do jednej anteny umieszczonej na dachu jednego z domów w osiedlu. My bierzemy sygnał
    5 MHz z głównego punktu, na dzisiaj jest jakieś 25-30 użytkowników średnio każdy ma 5Mbps pingi jakies 30-50. łącze symetryczne ze stałym adresem IP. jeśli chodzi o stabilność, ja korzystam jakieś 4 latka jak na razie raz pogoda jakieś 2 lata temu powstrzymała nasz internecik. Więc moim zdaniem jest nieźle. ja mam do tego internetu podpięte: 4 komputery, 1 tuner satelitarny, 1 urządzenie multimedialne, 1 radyjko. wiadomo wszystko na raz nigdy nie ssie, synio pyka w gry online. Dostawca wiem że ma jeszcze duży zapas łącza. I jestem zadowolony. wszelkie problemy jeśli już nastąpią są rozwiązywane w ciagu 24 godzin. gdyby telekomuna (orange) sprzedawał sam internet bez nieszczęśliwej telewizji i telefonu za rozsądną kasę to tacy radiowi dostawcy by splajtowali, a jak na razie trzepią kasę za swoją elastyczność cen i możliwość naprawdę szybkiego podłączenia każdego nowego klienta. A jeszcze koszty: moje to kupno własnego routera jakies 50-60 zł + dostawcy za montaż i antenkę na dachu jakieś 80 zł

    0