Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec elektryczny 30kW - przeróbka

przemas32-77 07 Gru 2013 13:45 6174 32
  • #1 07 Gru 2013 13:45
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Jest to zestaw do ogrzewania kościoła.
    Czy mogę wyeliminować z tego pieca przekaźnik RTS-61 i to małe ustrojstwo po jego lewej stronie ?
    Cykl grzania ma wyglądać następująco:
    1. W kościele znajduje się czujnik EUROSTER 2006TX, który będzie uruchamiał przekaźnik odpowiedzialny za zasilanie stycznika (zgodnie z żądaną temperaturą).
    2. Dodatkowo zainstalowany jest zegar sterujący (jet on priorytetowy)

    Zamiast w/w elementów chciałbym zastosować przekaźniki i styczniki.
    Pytanie tylko w jaki sposób ?

    Chciałbym aby zegar podawał zasilanie na styki robocze stycznika, a Euroster uruchamiał stycznik.

    Jeżeli umieściłem ten temat w niewłaściwym miejscu proszę Administratorów o łagodne potraktowanie.

    0 29
  • Fibaro
  • #2 07 Gru 2013 14:16
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    O ile pamiętam, to RTs-61 jest przekaźnikiem czasowym, regulowanym. A po lewej to R 15. Jaką rolę spełniają? Nie masz dokumentacji?

    0
  • #3 07 Gru 2013 14:54
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Według tego makaronu co widać to stycznik duży steruje grzałkami a ten SM załącza dmuchawę czasówka zapewne po to by dmuchawa schładzała grzałki R 15 ? być może termostat nim steruje. Moja pierwsza rada wywalić to wszystko bo tam się i termik pali i ktoś zrobił zwarcie na tym SM . Zabudował bym nowe styczniki i dołożył jakiś sterownik co będzie regulował temperaturą i załączał dmuchawę .Taki mógł by być
    http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=237

    0
  • #4 07 Gru 2013 19:09
    bonanza
    Spec od Falowników

    Dziwne, zaiste. Grzałki ktoś zabezpieczył termikiem na 25A, a silnik wentylatora ze stycznika MSM już nie, bo po co? ;)

    0
  • Fibaro
  • #5 07 Gru 2013 19:28
    przemas32-77
    Poziom 11  

    chcę dać odpowiedzi ale nie mogę

    Dodano po 40 [sekundy]:

    jak wstawie zdjęcia to wybija mi komunikat : Błąd serwera 502

    Dodano po 3 [minuty]:

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka
    oto jedyny papier jaki dostałem (bzdura)

    Chłodzenie grzałek wymausza cyrkulacja - nagrzewnica znajduje się w podziemiach kościoła.

    A co do wymiany podzespołów na nowe - nie ma takiej opcji

    Dodano po 6 [minuty]:

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Przepraszam ale w skanerze zostawiłem wczorajszy paragon...

    Dodano po 6 [minuty]:

    bonanza napisał:
    Dziwne, zaiste. Grzałki ktoś zabezpieczył termikiem na 25A, a silnik wentylatora ze stycznika MSM już nie, bo po co? ;)

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    0
  • #6 07 Gru 2013 20:19
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    przemas32-77 napisał:
    A co do wymiany podzespołów na nowe - nie ma takiej opcji

    Naprawdę mam tylko jedną myśl po co się za to brać ,by przypodobać się proboszczowi .Jak kogoś zabije czy się wypali kościół, to co myślisz wstawi się za tobą czy wskaże ciebie jako winnego tej partaniny.

    0
  • #7 08 Gru 2013 09:43
    bonanza
    Spec od Falowników

    A ta druga skrzynka to do czego? Też jakaś osmalona w prawym dole... ;)
    Jak chodzi tylko o załączenie grzałek i nie ma wentylatora, to nic prostszego - wywal wszystko, zostaw tylko "esa" 3x50A i stycznik załączany termostatem, ręcznie albo nawet tym zegarem. Co do odpowiedzialności - to nie ma sprawy, wytłumacz księdzu, o co chodzi i jak ma bezpiecznie i pod nadzorem używać tego interesu (np. podłącz sterowanie pod światło w zakrystii - o jego zgaszeniu na pewno proboszcz nie zapomni). To ustnie, a na piśmie daj mu, że zalecasz wymianę całego ogrzewania, bo w obecnym stanie stwarza zagrożenie pożarowe. Tak się wszędzie w Polsce robi i dzięki temu kraj jeszcze jakoś prosperuje, bo gdyby wyrzucać wszystkie urządzenia po okresie gwarancji oraz te, do których zginęła instrukcja, to nawet unijne dotacje nie uratowałyby nas od upadku. Za stan obiektu odpowiada właściciel, a ty chyba nie wpisujesz się do jakiejś książki obiektu czy innego pamiętnika, że przeprowadziłeś konserwację ogrzewania? Jak wpisałeś - nie podpisuj, jak podpisałeś - to się nie dziw... ;)
    Z góry przepraszam wszystkich prawomyślnych za obrazę ich uczuć... :D

    Cytat:
    paragon

    Żartowniś... kwadrans myślałem, o co chodzi z tą herbatą - uznałem, że chcesz się pochwalić, jaką drogą kupujesz... :D
    PS. Prościej i bez papierologii: powiedz sobie za usługę 100zł i natychmiast z powrotem wręcz księdzu na mszę za jak najszybszy remont ogrzewania będącego w tragicznym stanie. Jak ksiądz taką intencję wyczyta ludziom z ambony, to się potem w razie czego nie wyprze, że nie wiedział... :D :idea:

    0
  • Fibaro
  • #8 08 Gru 2013 14:01
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    A czy takie rozwiązanie sprawdzi się ? (w rysunku pominąłem termik)
    Zegar ma dwa kanały, kanał pierwszy będzie załączał grzałki, a drugi dmuchawę, obudwa ustawię na ten sam czas uruchomienia.
    Jednak czas wyłaczenia kanału pierwszego będzie o 5 minut szybszy od kanału drugiego (dzięki czemu będzie można wystudzić grzałki)

    Oczywiście przekaźniki i cewki styczników zabezpieczę S 301 B 6A (każde z osobna)
    Zegar zabezpieczę S 301 B10A

    0
  • #9 08 Gru 2013 14:13
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    przemas32-77 napisał:
    Oczywiście przekaźniki i cewki styczników zabezpieczę S 301 B 6A (każde z osobna)
    Zegar zabezpieczę S 301 B10A

    A po co? wyłączy ci się zabezpieczenie z dmuchawy i nie będzie przedmuchu ,jedna "eska 6A wystarczy na to wszystko . Musisz przerobić te sterowanie by była tylko jedna faza sterownicza a nie bierzesz skąd popadnie .

    0
  • #10 08 Gru 2013 14:33
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Poprawiony rysunek.
    (do sterowania użyłem jedynie L-1

    0
  • #11 08 Gru 2013 14:34
    bonanza
    Spec od Falowników

    Raz kolega pisze o cyrkulacji konwekcyjnej, a potem znów o dmuchawie...

    0
  • #12 08 Gru 2013 15:15
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ale co się zmieniło ? dalej przyciski wyłącz są równolegle a powinny być... i masz fazę osobno do wszystkiego jedna faza dla całego sterowania z jednego miejsca na jedną eskę.
    Narysowałem niedbale o co mi chodzi nad schematem na razie się nie zastanawiamy

    0
  • #13 08 Gru 2013 16:15
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Poprawiam się.

    Dodano po 13 [minuty]:

    sterowanie ręczne będzie z dwóch poziomów, z piwnicy (przy piecu) i z zakrystii

    Dodano po 2 [minuty]:

    dodatkowo zastanawiam się nad umieszczeniem lampek kontrolnych w zakrysii, aby widoczne było załączenie pieca (ta na schemacie znajduje sie na obudowie skrzynki)

    Przepraszam za dopiski po kilku minutach...

    0
  • #14 08 Gru 2013 17:43
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Jeśli ta lampka musi być tak zasilana to ją zabezpiecz oddzielnie bo teraz w razie zwarcia to tylko popiół z niej zostanie . A teraz spytam o rodzaj sieci jaki to zasila bo dlaczego tam u ciebie jest niebieski jako ochronny.

    0
  • #15 08 Gru 2013 20:29
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Układ sieci zasilającej TN-S, piec przystosowany do TN-C, ale dokonam koniecznych zmian. Główne zabezpieczenie P 304

    0
  • #16 08 Gru 2013 20:49
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    przemas32-77 napisał:
    Układ sieci zasilającej TN-S, piec przystosowany do TN-C

    Nie da się z TN-S zrobić TN-C więc jak piszesz dokonasz to koniecznie to zrób . Zacznij od schematu wydziel N i PE tak by było wiadomo do czego mają służyć.

    0
  • #17 08 Gru 2013 21:22
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Piec był do tej pory zasilany z układu TN-C, został przeniesiony z innego obiektu.
    Do piwnicy został doprowadzony układ TN-S

    Ponownie załączam schemacik:
    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Dodano po 8 [minuty]:

    A teraz konkrety o sterowaniu:
    1. przy pomocy "EUROSTER'a" ustawię załączanie:
    - I Taryfa 8,2'C
    -II Taryfa 10,4'C
    2. za pomocą zegara:
    - kanał I - załączanie grzałek
    - kanał II - załączanie dmuchawy

    Chyba że ktoś ma konkretniejszy pomysł ...

    0
  • #18 08 Gru 2013 22:01
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ale powoli
    1) grzałki nie potrzebują N bo są w trójkącie potrzebują PE na obudowę
    2) zauważ że wyłączenie przez przyciski wył jest uzależnione od jakiś styków stycznika tak być nie może wyłączanie musi mieć priorytet przed wszystkim co jest w obwodzie .
    3) Co niesie skutki takie że w zakrystii ktoś nie chce załączyć i trzyma wciśnięty wył ale i tak można załączyć grzałki . Jutro dalej bo cały schemat jest zły brak w nim logiki
    Ps.Czego żądasz od tej czasówki co ma robić.
    -Dobranoc.

    0
  • #19 08 Gru 2013 22:22
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Krzysztofie,
    nie mam pewności czy grzałki są w trójkąt, czy może pojedynczo (L1-N, L2-N, L3-N).
    Przycisk "wyłącz" jest przepuszczony przez styki rozwierne przekaźnika PK-2P(8-7), nie jest od nich zależny, chodzi o to że gdy czujnik temperatury "EUROSTER" załączy ogrzewanie to automatycznie zaniknie napięcie podane przez ręczne załączanie.
    Zegar ma podać napięcie na przekaźniki "I" i "II", jednak priorytetowy jest przekaźnik uruchamiany przez "EUROSTER" , jeżeli więc automatyka uruchomi ogrzewanie, to nie będzie możliwości na jego załączenie ręczne.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ale pociągniemy temat jutro, najlepiej od 15:30

    Pozdrawiam.

    0
  • #20 09 Gru 2013 20:16
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Już jestem i czekam na dalszą część dialogu

    Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:

    Jest 20:15, za około godzinę wrzucę schemat, który udało mi się rozrysować po dokładnych oględzinach tej skrzynki

    0
  • #21 09 Gru 2013 22:38
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    przemas32-77 napisał:
    Zegar ma podać napięcie na przekaźniki "I" i "II"

    Po co tam zegar ,co ma odliczyć.

    0
  • #22 10 Gru 2013 01:26
    przemas32-77
    Poziom 11  

    zegar ma załączać o określonym czasie w I i II taryfie, "EUROSTER" w określonym czasie dla poszczególnych taryf ma utrzymywać żądane temperatury

    Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Po dokładnych oględzinach udało mi się przenieść na papier obecny stan połączeń, wiem że napstrokaciłem trochę tymi kolorami, ale wszystko po to aby było Wam łatwiej wyśledzić kolejność połączeń.

    Dodano po 7 [minuty]:

    oczywiście pominąłem zabezpieczenia które znajdują się w drugiej skrzynce (widoczne na poprzednim zdjęciu), oraz przycisk "załącz" (bo tylko taki był) i lampkę kontrolną...

    0
  • #23 10 Gru 2013 14:37
    przemas32-77
    Poziom 11  

    czy podawanie stałej "L" na cewkę stycznika nie było błędem ? cewka na pierwszym przekaźniku miała stałą fazę ze styku "11" (zapomniałem nakreślić).

    0
  • #24 10 Gru 2013 17:24
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ciągle drążę ten temat bo mi coś nie pasuje z tym zegarem to tam jest i zegar (AC/DC) do 1 i 2 taryfy oraz RTS-61 (czasowy do zwłoki ). A po za tym żle opisałeś styki RTS-a tam jest (E,E1 ,C,C1itd.) Muszę sprawdzić u mnie.

    0
  • #25 10 Gru 2013 20:47
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Krzysztofie, z mojego rozumowania można to wszystko osiągnąć (załączanie w pierwszej lub drugiej taryfie) przy użyciu jedynie "EUROSTER"-a

    Dodano po 15 [minuty]:

    RTS prawdopodobnie miał służyć albo do zwłoki załączenia dmuchawy - aby grzałki odpowiednio się nagrzały, albo żeby po wyłączeniu grzałek dmuchawa studziła je.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    dodatkowo jest jeszcze coś przy grzałkach do czego jeszcze nie dostałem się.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Krzysztofie, za parę minut wrzucę dwa schematy:
    1. stan obecny
    2. moje widzimisie
    określ tylko czy mój schemat nadaje się do zastosowania.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Tyle się dopatrzyłem

    Piec elektryczny 30kW - przeróbka

    Tak chciałbym zrobić

    Euroster ma zakres działania co 30 minut, ma taryfę nocną i dobową.
    Czy to może zadziałać ?

    Dodano po 16 [minuty]:

    Dodać muszę, że załączyłem na minutę pierwszą i drugą taryfę (każdą w innym czasie) i zarówno stycznik od grzałek jak i od dmuchawy załączyły i wyłączyły się w tym samym czasie, więc RTS chyba nie działa...

    0
  • #26 10 Gru 2013 21:57
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Możemy przeanalizować cały schemat ale po pierwszych oględzinach wydaje mi się po co . Po co ten zegar AC/DC wywalić go do czego ma służyć skoro sterownik to realizuje .Ja bym zrobił ten schemat od nowa . Oto założenia ktoś załącza ogrzewanie w zakrystii ,załączają się grzałki i dmuchawa sterownik załacza i wyłacza grzałki dmuchawa cały czas pracuje .sterownik przełącza na taryfy i utrzymuje temperaturę .Przyciskiem wyłącz wyłączamy grzałki dmuchawa pracuje nadal i po 3min się wyłącza .

    0
  • #27 10 Gru 2013 22:26
    przemas32-77
    Poziom 11  

    księdzu zależy na tym aby kościół był nagrzany w odpowiednim czasie (na planowe msze), z akrysii ogrzewanie ma być załączane jedynie dla nie planowanych (pogrzeb).
    A czym sterować załącznie dmuchawy (aby chulała te 3 minuty dłużej) skoro RTS nie działa ?

    0
  • #28 10 Gru 2013 22:35
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Sprawdzić jego działanie ,na schemacie na obudowie jest jak go podłączyć i sprawdzić jak jest nastawiony prawdopodobnie ktoś go wyzerował pokrętłem . Co do programu grzania czy ten sterownik będzie mógł obsłużyć te funkcje samoczynnego załączania się na te planowane msze chyba tak. No a przycisk załącz załączy ogrzewanie wtedy gdy nie poleci z sterownika przez kościelnego. W razie problemu użyjemy programatora .

    0
  • #29 10 Gru 2013 22:45
    przemas32-77
    Poziom 11  

    Powiem szczerze, że był bym baardzo zadowolony gdyby tylko coś się tam porozłączało.
    Przesznurowałbym tylko od nowa skrzynki i byłoby caculo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    bo podstawy do RTS-a to chyba nie dostanę w pierwszym lepszym sklepie elektrycznym (a ułatwiła by sprawę - nie trzeba by było lutować)

    Wracam za około pół godziny

    0
  • #30 10 Gru 2013 22:53
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Za Rts można dać inny np. RTX 132 ,racja twój RTS nie ma podstawki ale to nie problem.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo